Chirurgie cardiovasculară
Secţia de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Monza este formată din mai multe echipe chirurgicale, specializate în tratamentul minim-invaziv al afecţiunilor cardiovasculare.
Activitatea secției a început în anul 2012, când s-au efectuat primele intervenţii de chirurgie cardiacă. Astăzi, Secția de Chirurgie Cardiovasculară este cea mai performantă secție privată de chirurgie cardiovasculară din România şi locul în care s-au efectuat cu succes intervenţii cu un grad înalt de dificultate, intervenţii în premieră în România și primele intervenții de chirurgie cardiovasculară robotică din Europa de Sud-Est.
De când a fost lansat și până în prezent, în cadrul Secției de Chirurgie Cardiovasculară s-au realizat:
- 16.000 de proceduri de cardiologie intervențională
- 5.700 de intervenții de chirurgie cardiovasculară
- 350 de intervenții de chirurgie cardiovasculară pediatrică
Principalele afecțiuni tratate chirurgical:
- Bolile valvulare
- Anevrismele de aortă
- Bolile arterelor coronare
- Bolile valvelor inimii
- Bolile aortei
- Bolile arterei pulmonare
- Cardiomiopatia hipertrofică (obstructivă)
- Tumorile cardiace și mediastinale
- Bolile cardiace congenitale la adult
- Ischemia acută/cronică a membrelor inferioare și superioare
- Boala cerebrovasculară
Intervenţii de excelenţă
- Revascularizarea miocardică arterială pe cord bătând. Intervenţia se efectuează pe cord bătând, fără oprirea inimii, utilizând device-uri care permit imobilizarea exclusiv a zonei de lucru (anastomoza), iar ca grefoane se folosesc ambele artere mamare. În cazul acestui tip de intervenţie se evită, pe cât posibil, utilizarea grefoanelor venoase a căror viabilitate este redusă, comparativ cu cele arteriale.
- Chirurgia reconstructivă a valvei mitrale, aortice și a rădăcinii aortei. Este bine știut faptul că, pe plan mondial, rata de complicaţii a pacienţilor purtători de proteze valvulare este mult mai mare decât a celor la care s-a efectuat repararea valvulară (plastia), iar durata de viaţă este mai mare la pacienţii cu plastie de valvă. Trendul mondial, în momentul de faţă, tinde către reparare (plastie), faţă de protezarea valvulară. Protezările valvulare cu valve biologice de ultimă generaţie.
- Implantare de valvă aortică Sutureless. Proteza valvulară cu sistem propriu de ancorare este indicată pacienţilor cu patologii asociate și performanţă ventriculară stângă scăzută, ceea ce presupune un timp cât mai scurt de bypass aortopulmonar. Printre avantajele acestui tip de implantare se numără reducerea semnificativă a timpului de intervenţie, minimizarea traumei, a durerilor post operatorii și a riscurilor de infecţii, prin urmare reducerea perioadei de spitalizare și de recuperare a pacientului.
- Chirurgia aortei toraco-abdominale pentru anevrisme și disecţii este una dintre cele mai dificile și complicate intervenţii din chirurgia cardiovasculară. Echipa noastră beneficiază de expertiza celei mai performante echipe, în cadrul Centrului Monza Ares putându-se afectua orice tip de operaţie la nivelul aortei, inclusiv înlocuirea totală a aortei (toracice sau abdominale).
- Chirurgia cardiomiopatiei hipertrofice obstructive (CMHO). Miectomia septală extinsă este o procedură chirurgicală cardiacă complexă pentru tratarea CMHO, pe care foarte puţine spitale din Europa și din lume o pot realiza. Spitalul Monza din București este unul dintre acestea, fiind singurul spital din România care a efectuat cu succes un număr considerabil de intervenţii de acest fel, în colaborare cu Prof. Dr. Paolo Ferrazzi. Beneficiile acestei tehnici pentru pacienţi sunt următoarele: risc mai scăzut de mortalitate (între 1și 2%, dacă nu există și o altă patologie cardiacă sau noncardiacă asociată) și rezultate excelente pe termen lung, pacientul revenind la o viaţă normală. Prof. Dr. Paolo Ferrazzi are una dintre cele mai mari experienţe operatorii pentru procedura de miectomie septală extinsă. În plus, a introdus tehnici de reparare a valvei mitrale efectuate în cadrul procedurii, tehnici unice și brevetate în chirugia cardiacă.
- Chirurgia cardiacă minim invazivă. Tehnicile minim invazive reduc trauma operatorie, costurile, perioada de spitalizare și de reintegrare a pacientului în viaţa socială. Printre acestea se numără revascularizarea miocardică prin minitoracotomie directă (MIDCAB) sau video asistată (TECAB); chirurgia valvulară prin minitoracotomie (mitrală, tricuspidă, atriu drept sau stâng) sau prin ministernotomie (aortă); chirurgia pericardică toracoscopică; și chirurgia minim invazivă în fibrilaţia atrială.
Dotarea tehnologică
În Ambulatoriul de cardiologie dispunem de tehnologie de ultimă generaţie, apreciată în cele mai prestigioase clinici de cardiologie din lume pentru performanţele sale în redarea imaginilor, precum și pentru funcţiile sale speciale, utile în evaluarea pacientului cardiac:
- Ecocardiograf ViVid E9 4D GE – oferă o neegalată calitate a imaginii, precizie și rapiditate atât în 4D, cât și în 2D
- Ecocardiograf ViVid E9 2D GE
- Ecocardiograf ViVid E9 4D GE
- Ecocardiograf ViVid E9 with Xdclear
- 2xEcocardiograf Vivid I
- Ecocardiograf Vivid E95
- Ecocardiograf Vivid IQ
- Ecocardiograf Logiq E9 GE – ecograf color portabil careinclude programe pentru examinări abdominale, obstetrică-ginecologie, părţi moi și superficiale, tiroidă, vascular, cord, pediatrie, neonatologie, urologie, musculo-scheletic și intraoperatorii
- Electrocardiograf Mac 1600 GE- conţine remarcabilul program de analiză ECG Marquette® 12SL™ ce ajută doctorii în diagnosticarea corectă a pacienţilor și recomandarea unui tratament corespunzător
- Aparat pentru test de efort cardiopulmonar Cosmed
- Holter de tensiune Tonoport GE
- Holter ECG dinamic seer light GE
- Holter central Mars V8 GE
- Defibrilator Responder 2000 GE