Sari la conținut

Alţi trei copii din Albania, operaţi cu succes de către echipa Cardiopediatric Center din Spitalul Monza, cu sprijinul Fundaţiei internaţionale Mission Bambini

Spitalul Monza este singura unitate medicală privată din România care dispune de întreaga infrastructură, de aparaturaă de ultimă generaţie şi, nu în ultimul rând, de o echipă specializată în tratamentul afecţiunilor congenitale ale inimii. În acelaşi timp, oferă cadrul optim pentru implementarea unei viziuni moderne, europene într-un domeniu extrem de complex, dificil şi foarte costisitor- cel al chirurgiei cardiace a copilului.

Activitatea medicală de specialitate se desfăşoară în Secţia de chirurgie şi cardiologie pediatrică „Cardiopediatric Center”, coordonată de Dr. Mircea Cotul, medic primar specialist în chirurgie cardiovasculară pediatrică, şi Dr. Antonela Mureşan, medic primar anestezie şi terapie intensivă cardiacă pediatrică.

În luna septembrie 2013, a debutat activitatea de chirurgie, iar ulterior, în decembrie 2013, şi cea de cardiologie intervenţională pediatrică, cu rezultate remarcabile. Domeniile menţionate fac parte dintr-un program medical mai amplu, care vizează depistarea bolii, stabilirea diagnosticului prin tehnici specifice (cateterism cardiac, angio-CT şi angio-RMN)  şi tratamentul chirurgical şi/sau intervenţional al unui număr mare de afecţiuni cardiovasculare congenitale (unele dintre ele extrem de complexe, indiferent de vârstă sau greutatea pacientului), precum  şi dispensarizarea acestora.

Conceptul de spital privat nu descurajează şi nu limitează adresabilitatea pacienţilor pe considerentul financiar. În acest sens, Spitalul Monza este implicat efectiv în diferite acţiuni umanitare, atât prin fundaţia proprie, cât şi prin intermediul altor fundaţii şi asociaţii din ţară şi din străinătate, oferind sprijin material în cazuri speciale, cu adresabilitate largă, din România şi din alte ţări.

În prezent, cel mai amplu şi eficient program umanitar extern se desfăşoară între Spitalul Monza şi Fundaţia internaţională “Mission Bambini”, în cadrul proiectului acesteia “Children’s heart” (Inima copiilor), coordonat de Dr. Stefano Marianschi, şeful Secţiei de chirurgie cardiacă pediatrică din Spitalul Niguarda, Milano.

Această activitate a debutat în luna iulie 2014, s-a extins în fiecare an şi continuă şi în prezent. Au fost efectuate peste 17 intevenţii chirurgicale pe cord deschis, de corecţie totală, alături de proceduri de cardiologie intervenţională pediatrică (utilizarea unor dispozitive de tip „umbreluţă” sau a unor baloane pentru dilatarea unor valve, ori vase stenozate, ca alternativă la unele intervenţii chirurgicale clasice). Până în prezent, rezultalele sunt foarte bune: rata de supravieţuire este de 100%, fără complicaţii, cu recuperare totală şi definitivă după operaţie.

De asemenea, trebuie menţionat şi aspectul financiar, deloc de negljiat. Costurile asistenţei medicale oferite în Spitalul Monza sunt de 6-10 ori mai reduse comparativ cu ale altor centre similare din străinătate, respectând însă aceleaşi standarde de competenţă profesională şi confort asigurat pacienţilor.

“Inima copiilor – Intervenţii cardiovasculare în România” este o iniţiativă desfășurată în beneficiul pacienţilor cu afecţiuni cardiace congenitale, care provin din ţări defavorizate din punct de vedere al dezvoltării centrelor cardiovasculare pediatrice specializate (precumAlbania şi Kosovo).

Împreună urmărim şi în continuare evoluţia copiilor, asigurându-ne că vor beneficia de îngrijirea şi supravegherea adecvată.

Suntem convinşi că activitatea noastră comună va determina, pe termen mediu şi lung, reducerea mortalităţii infantile de cauză cardiacă.

Pentru noi reprezintă o onoare faptul că Spitalul Monza, prin specialiştii săi, a devenit o unitate medicală de referinţă, recunoscută pentru rezultatele bune, care ne recomandă şi în afara graniţelor ţării.

Programul umanitar care s-a desfăşurat între 9 şi 23 februarie 2016 a cuprins trei pacienţi din Albania cu afecţiuni ale inimii, care au fost diagnosticaţi de o echipă mixtă formată din medici italieni, albanezi şi români.

Uenkli Muzhaqioperat la vârsta de numai un an

Uenkli Muzhaqi, un băieţel de doar un an şi 7,5 Kg, din Tirana (Albania), a venit pe lume cu sindromul Down și, ulterior, la 3 luni după naștere, medicii au descoperit și o malformaţie cardiacă complexă: canal atrioventricular comun complet.

Din păcate, o intervenţie chirugicală în Tirana era exclusă, deoarece a fost pus pe lista de așteptare. Mama băieţelului, Eriola, a primit sprijinul neașteptat al unei prietene, care a trimis-o la Fundaţia ”Mission Bambini”. Ajunsă la sediul Fundaţiei, Eriola a aflat că aceasta ajută părinţii ai căror copii au malformaţii cardiovasculare să se opereze în străinătate. Reprezentanţii Fundaţiei i-au povestit mamei de proiectul pe care îl derulează cu Spitalul Monza din România, unde există o echipă medicală specializată în chirurgie cardiacă pediatrică, iar unitatea medicală oferă pacienţilor cele mai bune condiţii. Numeroasele intervenţii realizate cu succes în Spitalul Monza au convins-o pe Eriola să accepte trecerea pe listele Fundaţiei pentru o intervenţie în România.

Norocul, însă, a fost de partea lui Uenkli, deoarece, împreună cu mama lui, au putut pleca imediat spre România. Toate formalităţile și costurile au fost în responsabilitatea Fundaţiei ”Mission Bambini”.

Eriola și Uenkli au ajuns pe 9 februarie în România și au fost internaţi în Spitalul Monza din București. A fost considerat cel mai dificil caz din cei trei copii şi a fost programat primul la operaţie, în dimineaţa zilei de 12 februarie. S-a efectuat intervenţia chirurgicală de corecţie totală a tuturor defectelor din inimă, care a constat în plastia (repararea) a două valve importante, sever afectate, şi în închiderea a două orificii din septul (peretele) interventricular, respectiv interatrial. De menţionat că prezenţa sindromului Down asociat a influenţat decisiv conduita terapeutică, necesitand (determinând) măsuri speciale de anestezie şi terapie intensivă, dar şi de urmărire după operaţie, din cauza riscurilor crescute ale intervenţiei chirurgicale, dar şi a unor posibile complicaţii specifice postoperator.

Intervenţia chirurgicală a fost un succes. Au urmat 3 zile de spitalizare în terapie intensivă, fără complicaţii, după care a urmat recuperarea pe secţia clinică, cu evoluţie foarte bună în continuare. Uenkli s-a externat la 8 zile de la operaţie, complet vindecat, fără restricţii în evoluţie, cu o viaţă normală din punct de vedere cardiac, similară cu a unui copil sănătos.

Dispensarizarea ulterioară va fi asigurată de echipele medicala din Italia şi Albania, cu ocazia controalele periodice la 1, 3, 6 şi 12 luni de la operaţie.

 

Rehjan Sahati , un băieţel de 7 ani din Albania, operat la Spitalul Monza

Rehjan Sahati este un băieţel albanez de nici 7 ani care a fost diagnosticat cu o boală cardiacă congenitală: defect septal atrial ostium secundum (DSA-OS) important.

Suferinţa familiei Sahati a început în 2015, când un simplu control la medicul pediatru a stabilit diagnosticul: copilul a fost depistat cu DSA-OS, un orificiu în peretele care desparte camerele atriale. Medicul cardiolog le-a confirmat temerile. ”Am fost șocată când am aflat diagnosticul. Nu am știut ce să fac. Băieţelului nu i-am spus despre boala pe care o are”, povestește Anida, mama lui Rehjan.

Din acel moment, viaţa băieţelului s-a dat peste cap. Au urmat nenumărate controale pentru o boală pe care mama copilului nici nu banuia că o are. Soluţia a venit de la medicul cardiolog, care i-a îndrumat către o fundaţie din orașul Shkodra, în speranţa de a le oferi ajutor.

Părinţii lui Rehjan au stat de vorbă cu reprezentanţii Fundaţiei internaţionale “Mission Bambini”, care le-au spus că îi pot trimite să efectueze operaţia la Spitalul Monza din România. Părinţilor li s-a explicat că Spitalul Monza este cea mai bună alegere pentru că oferă servicii medicale la standarde internaţionale de calitate și are o echipă de medici specializaţi în operaţii cardiace la copii.

Din acest moment, părinţii nu au mai trebuit decât să trimită Fundaţiei copii după pașapoarte și să se pregătească pentru călătorie. Toate costurile au fost acoperite de ”Mission Bambini”, iar familia Sahati a ajuns cu bine la Spitalul Monza. A fost al doilea copil operat în după amiaza zilei de 12 februarie. A fost supus intervenţiei chirurgicale de corectare a defectului congenital, o operaţie pe cord deschis care a presupus închiderea unui orificiu mare de peste 2 cm diametru cu ajutorul unui petec. A fost spitalizat o zi pe secţia de terapie intensivă, iar apoi a fost transferat în secţia clinică, cu evoluţie foarte bună. Rehjan a fost externat, de asemenea, la 8 zile de la operaţie, complet vindecat, fără restricţii la efort şi fără tratament medicamentos, cu o viaţă absolut normală, similară cu a oricărui copil sănătos.

După primele controale efectuate în Spitalul Monza după operaţie, Rehjan va fi urmărit (dispensarizat) în continuare de medicii din Albania şi Italia.

 

Esella Balla

Esella Balla este o fetiţă de  2 ani şi 9 Kg din Albania, care a ajuns, în 9 februarie 2016, la Spitalul Monza din Bucureşti, prin intermediul Fundaţiei ”Mission Bambini”.

Povestea Esellei a început încă de când mama ei, Enkejleda, era însărcinată în 5 luni, iar, în urma analizelor, i s-a spus că fetiţa are sindromul Down și o malformaţie cardiacă complexă numită canal atrioventricular comun complet. După câteva analize amănunţite, Enkejleda a aflat că din fericire nu este vorba de sindromul Down, însă malformaţia cardiacă va trebui corectată după nașterea fetiţei.

Venirea pe lume a Esellei a fost o binecuvântare, dar și începutul unui drum extrem de anevoios pentru familia ei. Au urmat doi ani de investigatii si tratamente, însă singura ei speranţă era intervenţia chirurgicală, pe care părinţii nu aveau posibilitatea să o realizeze în Albania.

Prin intermediul unei prietene au aflat de Fundaţia ”Mission Bambini”, care ajută copiii cu malformaţii cardiovasculare să beneficieze gratuit de tratamente și intervenţii chirugicale în străinătate. Ajunși la sediul din orașul Shkodra al Fundaţiei, părinţii au aflat că Esella putea fi operată gratis la spitalul Monza din România. Părinţilor li s-a explicat că Spitalul Monza este cea mai bună alegere pentru că oferă servicii medicale la standarde europene de calitate și o echipă de medici specializaţi în chirurgie cardiacă pediatrică.

Prin intermediul fundaţiei au fost rezolvate toate formalităţile privind transportul şi călătoria spre România. De asemenea, costurile au fost acoperite integral de ”Mission Bambini”, iar familia Balla a ajuns cu bine la Spitalul Monza. În 13 februarie s-a realizat intervenţia chirurgicală de corecţie totală a tuturor defectelor din inimă, care a vizat plastia (repararea) a două valve importante (ce au prezentat insuficienţe severe de la naştere) şi închiderea a două orificii din septul interventricular, respectiv interatrial.

După 2 zile de spitalizare în terapie intensivă a continuat recuperarea în secţia clinică, cu evoluţie foarte bună. Esella s-a externat la 8 zile de la operaţie, complet vindecată, fără restricţii în evoluţie, cu o condiţie normală, similară cu a unui copil sănătos la aceeaşi vârstă.

Medicii din Italia şi Albania vor urmări în continuare evoluţia fetiţei, cu ocazia controalele perioadice programate.

Momentul externării a fost unul încărcat de emoţie, dar şi de bucurie, pentru cele trei familii şi pentru întreaga echipaă medicală din spital. În final, satisfacţia noastră este motivată de noua şansă la viaţă oferită celor trei copii albanezi cu afecţiuni complexe ale inimii-, Uenkli, Rehjan şi Esella- prin intervenţiile chirurgicale efectuate cu succes în Spitalul Monza, cu sprijinul Fundaţiei “Mission Bambini” din Italia.

povesti

 

Urmărește-ne pe rețelele de socializare

Spitalul Monza - Chirurgie complexă

Copyright © 2024 MONZA ARES SRL , CUI: 48907340, Reg. Com. J40/18808/2023