Spitalul Monza lanseaza Woman’s Health Academy, un program de screening oncologic dedicat exclusiv femeilor in care se urmareste diagnosticarea si evaluarea patologiei tumorale in cancerul de san si col uterin.
Statisticile de la nivel mondial continuă să plaseze cancerul printre principalele cauze ale morbidităţii și mortalităţii din întreaga lume. Organizaţia Mondială a Sănătăţii semnala de curând că, în următoarele două decenii, incidenţa cazurilor de cancer ar putea crește la un nivel alarmant de 22 milioane de cazuri.
Femeile din Romania sunt preocupate de responsabilitatile casnice și de cele de la locul de muncă, iar sănătatea lor este, de cele mai multe ori, pe ultimul loc in lista priorităţilor. Prin programul Woman’s Health Academy, vrem să atragem atenţia asupra importanţei prevenţiei în acest tip de diagnostic și să îţi oferim posibilitatea ca, cel puţin o dată pe an, să pui sănătatea ta mai presus de orice.
Woman’s Health Academy conţine un pachet de servicii ce include screening-ul pentru două dintre cele mai frecvente tipuri de cancer întâlnite în rândurile femeilor: cancerul de sân și cancerul de col uterin.
Screeningul pentru cancerul de sân
În Europa, implicit și în ţara noastră, una din opt femei este expusă pericolului de a face cancer la sân. Din păcate, o foarte mică parte din populaţia feminină din România efectuează controale regulate clinice și imagistice (mamografie sau ecografie). Acest lucru face ca, în ţara noastră, majoritatea pacientelor care se prezintă la medic cu neoplasm mamar cese afle deja într-un stadiu avansat de boală (stadiul 3 sau 4).
Metodă de prevenţie, screeningul pentru cancerul de sân înseamnă evaluarea mamografică a femeilor care nu prezintă simptome clinice, în vederea depistării acestei boli într-un moment în care poate fi curabilă.
Introducerea mamografiei ca metodă de screening a dus la scăderea cu 30% a mortalitaţii cauzate de cancerul de sân. Avantajul major al acestei investigaţii este descoperirea într-o fază precoce a cancerului mamar, ceea ce permite creșterea șanselor de supravieţuire și un tratament conservator.
Întrucât 20% dintre cazurile de cancer mamar apar la femeile tinere, iar procentul este în creștere. Este indicat ca femeile de peste 40 de ani cu risc crescut, precum și cele cu vârsta de peste 50 de ani care nu prezintă factori de risc evidenţi să efectueze mamografii de screening la un interval de unul sau doi ani.
Una dintre temeri în legătură cu mamografia este riscul de iradiere. Este bine de știut faptul că în cazul femeilor care efectuează o mamografie anual, începând cu vârsta de 40 de ani, riscul de a dezvolta ulterior cancer de sân se află în marja incidenţei naturale (9,3%).
Screening ginecologic pentru cancerul de col uterin
România se află, în continuare, pe primul loc în Europa în ceea ce privește incidenţa cancerului de col uterin. Global, această formă de cancer reprezintă a doua cauză a mortalităţii cauzate de cancer la nivelul populaţiei feminine.
Descoperit la timp și tratat corespunzător, cancerul de col uterin este una dintre cele mai curabile forme de cancer întâlnite la femei. Acest tip de cancer poate fi depistat în forme incipiente, situaţie în care vindecarea este posibilă prin intervenţii minime.
99% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de Virusurile de tip HPV, care poate fi transmis prin act sexual de la persoane complet asimptomatice și care poate rămâne latent pentru zeci de ani, reactivându-se în condiţii de scădere a imunităţii.
Testul Babeș-Papanicolau este cea mai accesibilă, dar și cea mai importantă metodă de a preveni apariţia și evoluţia cancerului de col uterin, deoarece prin acest test se pot identifica anomaliile celulare de la nivelul colului înainte ca acestea să devină canceroase. Ca urmare a introducerii testului Papanicolau (Pap), mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin a scăzut în ultimele cinci decenii cu aproape 70%.
Testul Papanicolau este recomandat să se realizeze de cel puţin o dată pe an de către femeile cu viaţă sexuală activă, imediat după începerea acesteia. În aceeași măsură, este recomandat și femeilor aflate în perioada de menopauză, chiar și în cazurile în care activitatea sexuală lipsește complet.
Pachetul medical de screening conţine următoarele servicii de diagnostic:
• Consultaţie și control ginecologic
• Consultaţie senologică
• Mamografie/ecografie mamară
• Ecografie transvaginală
• Test Babeș-Papanicolau
• Interpretare rezultate
Preţ total: 990 690 lei
Programează-te la numărul 031 225 25 00
Coordonatorul programului Woman’s Health Academy este Dr. Alina Sturdza, specializata in evaluarea si diagnosticarea patologiei tumorale in cancerul feminin. Are o vastă experienţă de studiu și practică acumulată în centre de prestigiu din străinătate: studii de medicina si șase ani de specializare in radiologie oncologica la Princess Margaret Hospital, Universitatea din Toronto (Canada), și peste sapte ani de practică în cadrul AKH WIEN (Austria), unul dintre cele mai mari centre medicale universitare din Europa.