Sari la conținut

Soluții moderne pentru dezobstrucția arterelor sever calcifiate

 
În momentul actual, ateroscleroza este o problemă majoră de sănătate deoarece reprezintă una dintre cele mai importante cauze de mortalitate, dar și de afectare a calității vieții populației la nivel mondial, potrivit datelor oferite de Organizația Mondială a Sănății (OMS).

Ateroscleroza este o boală complexă care afectează sistemul circulator arterial al organismului uman și este inițiată de un cumul de factori numiți factori de risc cardiovascular. Printre acești factori se numără:

  • Vârsta (practic, riscul apariției aterosclerozei crește odată cu înaintarea în vârstă)
  • Sexul (bărbații sunt mai afectați de ateroscleroză înainte de vârsta de 50 de ani)
  • Istoricul familial (pacienții ai căror părinți au dezvoltat ateroscleroză înainte de vârsta de 55 de ani sunt mai expuși riscului)
  • Obsezitatea
  • Fumatul (inclusiv fumatul pasiv)
  • Hipertensiunea arterială (valori mai mari de 140/90 mmHg)
  • Dislipidemia (niveluri crescute ale colesterolului total, LDL colesterolului și a trigliceridelor din sânge)
  • Diabetul zaharat

Cum apare ateroscleroza?

În mod natural, de-a lungul timpului, pe arterele corpului uman se depun diverși produși sangvini: colesterol, grăsimi și calciu. Acesta este un proces firesc care poate fi accelerat de factorii de risc. Procesul de ateroscleroză afectează membrana intimă a peretelui arterial, prin acumulare la acest nivel al lipidelor și al celulelor inflamatorii. În termeni medicali, aceste depuneri sunt numite ”placă de aterom”.

Placa de aterom crește în timp și ajunge să îngusteze sau să blocheze complet vasele de sânge. Atunci când circulația sângelui este îngreunată sau chiar blocată din cauza stenozelor arteriale, apare ischemia (privarea unui țesut de sângele încărcat cu susbstanțe nutritive). Când îngustările se află pe arterele coronare, care irigă inima, există riscul unui infarct miocardic. Stenozele (îngustările) pot fi localizate și pe alte artere care alimentează organe importante ale corpului, cum ar fi creierul, stomacul sau membrele.

Cum se tratează arterele stenozate?

În mod uzual, aceste îngustări ale arterelor se pot rezolva cu ajutorul unei proceduri intervenționale numită angioplastie. Angioplastia constă în dilatarea zonei îngustate a arterei cu ajutorul unui balon sau a unui stent, un dispozitiv de mici dimensiuni, de forma unui arc de pix, care lărgește practic lumenul vasului de sânge.

Angioplastia se realizează în sala de angiografie, sub anestezie locală. Medicul cardiolog intervenționist accesează artera femurală sau pe cea radială, în care montează o teacă arterială. Prin aceasta este ghidat un cateter – un tub subțire – care la capăt este prevăzut cu un balon sau un stent. Cateterul ajunge până la nivelul arterelor vizate, după caz, arterele coronare, periferice sau carotide și, cu ajutorul substanței de contrast pe bază de iod, se observă locul unde acestea sunt îngustate. Medicul cardiolog intervine în aceste zone și dilată pereții arterelor, cu ajutorul balonului sau a stentului. Fluxul sangvin este reluat iar simptomele supărătoare dispar chiar din acel moment.

Angioplastia este o procedură standard, extrem de sigură, care poate fi efectuată atât la bărbați, cât și la femei, până la vârste înaintate.

Arterele sever calcifiate, un obstacol în calea tratamentului uzual

Există situații când depunerile de calciu de pe pereții arterelor fac angioplastia imposibilă. Calciul este un material dur care transformă pereții arterelor într-un țesut cu o duritate crescută. În cazurile de ateroscleroză avansată, cu stenoze sever calcifiate, depozitele de calciu din artere pot depăși 3 milimetri. În aceste cazuri, balonul sau stentul nu pot fi folosite pentru dilatarea pereților vasului de sânge.

Îndepărtarea calciului nu se poate face decât prin mijloace mecanice de o duritate mult mai mare decât simplul balon cu care se tratează de obicei depozitele de grăsime. Tentativa de a trata leziunile calcifiate cu balon este în marea majoritate a cazurilor sortită eșecului, ba chiar se poate asocia cu accidente majore cum ar fi ruperea vasului.

 

 

Trei soluții minim-invazive la ARES, în Spitalul Monza

Pentru pacienții cu calcifieri severe pe artere, la Centrele ARES din Spitalul Monza există mai multe soluții. Medicul cardiolog intervenționist va lua decizia care dintre acestea se potrivește fiecărui pacient, după evaluarea amănunțită a fiecărui caz.

  • Procedura Jetstream – Este o metodă de dezobstrucție arterială cu sistemul unic Jetstream, care folosește niște lamele speciale cu care taie și fărâmițează depunerile de calciu și un sistem de aspirație cu care le îndepărtează ulterior.
  • Rotablația coronariană – Metoda folosește un cateter special prevăzut cu un cap îmbrăcat în particule de diamant, care se rotește foarte rapid, dezintegrând depunerile de calciu.
  • Terapia Shockwave – Cu ajutorul unui cateter prevăzut la capăt cu un balon și a dispozitivului Shockwave sunt administrate unde de șoc la nivelul depunerilor de calciu, care sunt astfel fragmentate.

Avantajul tuturor celor trei tehnici este că se pot face în cadrul procedurii de angioplastie, astfel că după îndepărtarea depunerilor de calciu, arterele pot fi dilatate prin intervenția clasică cu balon sau stent. Procedurile se fac cu anestezie locală și au o durată de recuperare rapidă, fiind nevoie de o spitalizare de maximum 48 de ore.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare

Copyright © 2025 MONZA ARES SRL , CUI: 48907340, Reg. Com. J40/18808/2023