Anestezie și Terapie Intensivă (ATI)
Descriere departament
La spitalul Monza, secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) reprezintă un pilon esențial al îngrijirii medicale avansate, dedicat pacienților aflați în stare critică. Cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație și al unei echipe medicale de elită, oferim tratamente complexe și personalizate, asigurând cele mai bune șanse de recuperare.
Fie că este vorba despre intervenții cardiovasculare majore, neurochirurgie de precizie sau suport vital în cazuri severe, departamentul nostru ATI este pregătit să facă față celor mai complexe provocări medicale, oferind siguranță, confort și rezultate remarcabile pentru pacienți și familiile acestora.
Proceduri avansate în secția ATI
Secția noastră este dotată cu echipamente de ultimă generație și oferă o gamă largă de proceduri specializate pentru pacienții critici:
- Suport al funcțiilor vitale post-chirurgicale: Îngrijire intensivă după intervenții complexe, cum ar fi operațiile cardiovasculare și neurochirurgicale.
- Tratamentul bolilor cardiace severe: Managementul cazurilor precum infarctul miocardic acut, șocul cardiogen, angina instabilă sau aritmiile amenințătoare de viață.
- Ventilație mecanică și non-invazivă: Inclusiv hemofiltrare și contrapulsație aortică pentru susținerea funcției respiratorii și cardiace.
- Neuro-anestezie avansată: Proceduri unice, cum ar fi operațiile pe creier cu pacientul treaz (Awake Brain Surgery), pentru precizie maximă și reducerea riscurilor.
- Asistență mecanică pentru insuficiența severă: Terapie ECMO pentru suportul cardiorespirator al pacienților cu insuficiență severă, inclusiv nou-născuți.
- Suport în diagnostic și tratamente intervenționale: Monitorizare și anestezie personalizată în timpul investigațiilor complexe, precum angio-CT, angio-RM sau cateterismele cardiace.
De ce să alegeți Departamentul ATI de la MONZA ARES?
Calitatea îngrijirii în secția ATI este garantată de:
- Tehnologie medicală avansată: Dispunem de echipamente de top, inclusiv ventilatoare de înaltă performanță, RX portabil și sisteme ECMO pentru susținerea pacienților critici.
- Personal medical specializat: Fiecare pacient beneficiază de supraveghere continuă, cu un raport optim între numărul de cadre medicale și pacienți, pentru îngrijire personalizată.
- Protocoale internaționale de siguranță: Aplicăm cele mai noi standarde și tehnici pentru a minimiza riscurile și a optimiza confortul pacienților.
- Abordare personalizată: Tehnici inovatoare de neuro-anestezie și monitorizare intensivă asigură cele mai bune rezultate în funcție de nevoile individuale ale fiecărui pacient.
Echipă medicală de top
Echipa noastră ATI este formată din medici renumiți, cu o vastă experiență în anestezie și terapie intensivă:
- Dr. Flaviu Șteiu, Șef de secție ATI, expert în coordonarea cazurilor complexe.
- Dr. Carmen Șteiu, medic specialist ATI cu experiență extinsă în îngrijirea pacienților critici.
- Dr. Anca Vișan, medic primar neuro-anestezie, cu peste 1.000 de operații neurochirurgicale, inclusiv tehnici inovatoare.
- Dr. Nicoleta Arhire și Dr. Dorin Arhire, medici primari ATI cu expertiză în cazuri critice complexe.
- Dr. Silviu Cercel și Dr. Angela Teodorescu, medici specialiști dedicați îngrijirii intensive.
Facilități moderne și accesibilitate
Secția ATI se află în cadrul Spitalului Monza, dotat cu facilități de ultimă generație, paturi specializate pentru pacienți în pre- și post-anestezie și acces direct la blocurile operatorii. Organizarea eficientă permite un flux rapid al pacienților și acces continuu la unitatea de transfuzie sanguină.
Toate procedurile și îngrijirile din secția ATI sunt realizate conform normelor stricte ale Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI) și ale standardelor europene, garantând cele mai bune rezultate pentru pacienți.
Contactați-ne pentru mai multe informații
Dacă aveți nevoie de detalii suplimentare sau sprijin medical, echipa noastră vă stă la dispoziție. Spitalul Monza este mereu pregătit să ofere îngrijirea de care aveți nevoie, la cele mai înalte standarde internaționale.
Neuro-anestezie
Dr. Anca Vișan, medic primar în neuro-anestezie, are o experienţă de peste 1000 de operaţii neurochirurgicale. De-a lungul timpului, a colaborat în domeniul ATI cu diverse spitale atât din domeniul public (Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M.S. Curie” etc.), cât și din cel privat (Spitalul Euroclinic). De asemenea, Dr. Anca Vișan este printre puţinii medici neuro-anesteziști din Europa de Vest care poate realiza procedura de tip Awake Brain Surgery sau operaţia cu pacientul treaz.
La BRAIN Institute, centrul de neurochirurgie dezvoltat în parteneriat cu Spitalul Monza, dr. Vișan coordonează activitatea de anestezie, însă alocă o mare parte a activităţii sale supravegherii și tratamentului pacienţilor atât în perioada în care aceștia se află în Terapie Intensivă, cât și pe tot parcursul internării acestora.
Anestezia în neurochirurgie comportă anumite particularităţi faţă de toate celelalte tipuri de anestezie, în principal prin prisma faptului că sistemul nervos este cel mai sensibil și mai delicat organ al omului, ale cărui caracteristici și modalităţi de funcţionare nu sunt pe deplin cunoscute. Totodată, anestezia reprezintă, în acest caz, locul de întâlnire al chirurgiei cu anestezia, chestiune care are implicaţii majore în desfășurarea actului medical propus. Cel mai bun chirurg nu ar putea avea succesul scontat, fără a forma o echipă solidă, împreună cu neuro-anestezistul.
Neuro-anestezia este vitală pentru obţinerea unor rezultate operatorii optime – este necesară o colaborare strânsă, atentă, activă, continuă (minut cu minut) și astfel eficientă, între întreaga echipă anestezică și cea chirurgicală.
Neuro-anestezia la BRAIN Institute
Sigur, înaintea avantajelor tehnologice, cel mai important lucru este factorul uman. Am pus accent pe supraspecializarea și educarea orientată a personalului din echipă, pe dezvoltarea unor algoritmi de lucru și protocoale concrete, în conformitate cu standardele medicale internaţionale de cel mai înalt nivel și de ultimă generaţie în domeniu – acest lucru ne permite desfășurarea activităţii anestezico–chirurgicale sub semnul siguranţei și al profesionalismului.
Avem capacitatea de a conduce întregul act medical cu multă grijă, prevenind eventualele complicaţii care pot să apară în perioada peri-operatorie. Începem acest lucru cu vizita pre-anestezică, ce are loc cu câteva zile înainte de intervenţia chirurgicală, și are ca scop elucidarea problemelor de sănătate ale pacientului prin intermediul examenului clinic, al anamnezei și al probelor paraclinice. Uneori, pacienţii au și alte boli, în afara celei pentru care se operează – aceștia vin cu tare asociate, mai mult sau mai puţin tratate, care ar putea să le pună viaţa în pericol, printr-o decompensare acută în contextul unei intervenţii majore neurochirurgicale. Putem face o prevenţie a potenţialelor complicaţii, tratând cât mai bine aceste afecţiuni, înainte de momentul operator – prin medicaţie și alte manevre terapeutice, obţinem o stare optimă de sănătate pentru pacientul respectiv, care să-i permită acestuia să treacă cu bine peste stresul generat de operaţie. Echilibrarea și stabilizarea cât mai eficientă a bolilor cronice ale pacienţilor este deci foarte importantă.
După o atentă și minuţioasă pregătire, urmează intervenţia operatorie. Aceasta se efectuează sub o anestezie specială, adaptată caracteristicilor și cerinţelor aparte ale patologiei sistemului nervos, precum și ale manipulării chirurgicale ale acestuia – trebuie să se desfășoare în mod optim, facil, fără incidente și impedimente. Echipamentele de monitorizare speciale permit o interacţiune rapidă între medici și pacient – concentrată concret pe eventualele probleme ce pot să apară, și ajutând la prevenţia sau rezolvarea eficientă a acestora.
Anestezia utilizată este total intravenoasă, prin sistem target controlled infusion, o tehnică specială ce permite administrarea drogurilor anestezice nu numai în funcţie de greutate, înălţime, sex, vârstă, ci și ajustat de informaţiile venite de la un senzor special (numit bispectral index), ce culege și procesează undele creierului, generând un feedback al răspunsului persoanei la anestezie. Astfel, putem modifica în timp real doza și rata de administrare, în funcţie de cerinţele de moment ale individului respectiv, cu necesar anestezic particular, individualizat. Acest lucru ne permite, ca la sfârșitul operaţiei, să obţinem o trezire rapidă, în 8-15 minute, și o evaluare neurologică făcută cu acurateţe, fără urmările unei sedări reziduale excesive. Celula neuronală, fiind o celulă fragilă, ce se deteriorează rapid ireversibil, este foarte importantă promptitudinea și eficienţa măsurilor luate în cazul apariţiei unei complicaţii – pentru a evita sechelele neurologice. Având tehnologia adecvată, neuro-anestezistul are posibilitatea de a titra în mod precis anestezicele; acesta prescrie nu neapărat o doză concretă de substanţă anestezică, ci mai degrabă anticipează și ţintește un anumit efect pe care vrea să-l obţină.
Astfel, este facilitată nu numai trezirea pacientului la sfârșitul operaţiei, ci și realizarea unor proceduri speciale de tipul Awake Brain Surgery sau chirurgia pe pacientul treaz. Aceasta este o tehnică anestezică, ce presupune trezirea pacientului în timpul intervenţiei pe creier, la anumite rezecţii tumorale care se fac în zone elocvente ale scoarţei cerebrale (zone care se ocupă cu vorbirea, scrisul și mișcările). Scopul este de a evita complicaţiile și sechelele permanent legate de rezecţia prea extensivă a unor tumori infiltrative, care seamănă cu ţesutul normal, neputând fi altfel deosebite.
Această tehnică necesită o pregătire specială, atât medicală, cât și psihologică a pacientului, pentru a putea accepta și colabora cu bune rezultate și fără disconfort fizic și psihic. Pacientului i se explică tehnica, fiind asigurat de măsurile care vor fi luate – pentru a nu fi o experienţă neplăcută, ci dimpotrivă, interesantă, confortabilă și utilă. Încrederea care se stabilește între personalul medical și pacient este vitală. Pacientul necesită o premedicaţie specială, care asigură o bună analgezie, ușoară sedare, senzaţie de confort psihic și siguranţă, ușoară euforie. Ulterior, se procedează la inducţia anestezică obișnuită, începe intervenţia, se face o foarte bună anestezie locală la nivelul plăgii operatorii, coroborată cu o analgezie polimodală sistemică pre și intra-operatorie, așa încât pacientul nu experimentează niciun fel de durere sau disconfort – pacientul este trezit cu blândeţe, i se explică situaţia în care se află și momentul operator, și este rugat să colaboreze prin vorbire sau mișcări, după caz. Chirurgul face un mapping cortical amănunţit, trasând contururile tumorii până în ţesut sănătos, iar anestezistul stă de vorbă cu pacientul, fiind foarte alert asupra celor mai mici modificări care apar în vorbirea, înţelegerea, mișcările acestuia; când apar astfel de modificări, chirurgul este oprit – înseamnă că o zonă importantă este atinsă și nu trebuie deranjată, deoarece ar lăsa sechele semnificative. Astfel, reușim să evităm complicaţiile legate de rezecţia unor astfel de tumori. Ducând această tehnică la extrem și dorind să dovedească viabilitatea ei, o echipă chirurgicală din Statele Unite a operat un violonist celebru în timp ce acesta a interpretat un întreg concert.
Pe același principiu al recoltării și procesării undelor emise de sistemul nervos, în timpul operaţiei funcţionează și sistemul de monitorizare a potenţialelor evocate – utilizat în principal pentru depistarea și evitarea complicaţiilor legate de eventualele interferenţe nocive ale intervenţiei chirurgicale cu zone elocvente neuronale, care pot apărea în cursul manipulării operatorii. Fără acest sistem, funcţionarea ulterioară a nervilor implicaţi în tumorile operate este aproape o loterie. BRAIN Institute este singurul loc în care echipamentul este folosit în scopuri neurochirurgicale.
De asemenea, in Spitalul Monza pacienţii beneficiază și de:
- Unitatea de transfuzie sanguină
- Medic de gardă 24/24