De curand, s-a incheiat un nou program medical umanitar desfasurat intre Spitalul Monza, in colaborare cu Fundaţia internaţională “Mission Bambini”, din cadrul proiectului “Children’s Heart” (Inima copiilor) – Intervenţii cardiovasculare în România”, in parteneriat cu Spitalul Niguarda, din Milano, sectia de chirurgie cardiaca pediatrica, condusa de Dr. Stefano Marianeschi.
Proiectul reprezinta o iniţiativă realizata în beneficiul pacientilor cu afectiuni cardiace congenitale, care provin din ţări defavorizate din punct de vedere al dezvoltării centrelor cardiovasculare pediatrice specializate (din Albania si Kosovo).
Programul umanitar s-a desfasurat in perioada 20 iunie – 4 iulie 2017 si a vizat trei pacienti din Albania cu afectiuni congenitale ale inimii, in varsta de 7 luni, 4 ani, respectiv 33 ani. Diagnosticul, indicatia si momentul interventiei au fost stabilite de o echipa mixta multidisciplinara formata din medici specialisti italieni, albanezi si romani.
Markaj Ledian , operat la 7 luni si doar 5000 de grame.
Povestea baietelului Ledian, in varsta de 7 luni din Peshkopia, Albania, a început chiar de la naștere. Venirea pe lume a Salei a fost o binecuvântare, dar și începutul unui drum extrem de anevoios pentru familia ei. Din pacate, s-a nascut cu sindromul Down și suspiciunea unei malformatii la inima. Ulterior, medicul cardiolog le-a confirmat temerile. A fost stabilit diagnosticul final: canal atrioventricular comun forma completa, cu indicatie chirurgicala in jurul varstei de 5-6 luni.
Singura speranţă pentru supravietuire era intervenţia chirurgicală. Din păcate, o operatie cardiaca atat de complexa la o varsta atat de mica era imposibil de realizat în Albania.
Spre bucuria parintiilor, acestia au fost indrumati si sprijiniti de Fundaţia ”Mission Bambini”, care le-a oferit sansa unei operatii în străinătate si, de asemenea, sustinerea in totalitate a costurilor legate de deplasare, alaturi de cele medicale. Reprezentanţii Fundaţiei au informat parintii despre proiectul pe care îl derulează impreuna cu Spitalul Monza din România, unde există o echipă medicală experimentata, specializată in chirurgie cardiaca pediatrică, cu rezultate de referinta, iar unitatea medicală oferă pacienţilor cele mai bune condiţii de spitalizare.
In scurt timp au fost finalizate toate demersurile necesare ca pacientii sa ajunga cu bine in spitalul din Bucuresti.
Ledian, alaturi de alti doi pacienti din Albania, Melisa si Ilir, au fost internaţi in 20 iunie, in Sectia chirurgie cardiaca pediatrica „Cardiopediatric Center” din Spitalul Monza.
Ledian a fost considerat cel mai dificil caz din cei trei si a fost programat primul la operatia pe cord deschis.
Au fost reevaluate toate datele medicale. In concluzie, ne aflam in fata unui malformatii cardiace complexe, care cuprinde 4 defecte: doua orificii mari, in interiorul inimii, si doua valve cu functie alterata (insuficienta semnificativa). Toate acestea au determinat o evolutie clinica severa pana la aceasta varsta, cu aparitia unor complicatii, care ridicau anumite riscuri chirurgicale, dar mai ales in perioada post operatorie, in terapie intensiva. Baietelul, desi s-a nascut cu greutate normala (3200 grame), la 7 luni cantarea 5000 grame. La internare, starea clinica era deteriorata cu semne de insuficienta cardiaca: inima era deja reactionata (marita), oboseala marcata la cele mai mici eforturi (inclusiv la alimentatie), alimentatie dificila, falimentul cresterii (deficit in greutate si inaltime), agitatie, transpiratii, simptomatologia respiratorie (pulmonara): respiratie frecventa, dificila, la care s-a asociat hipertensiunea pulmonara secundara importanta.
In dimineata zilei de 25 iunie, s-a efectuat cu succes interventia chirurgicala. De mentionat faptul ca asocierea sindromului Down a influentat decisiv conduita terapeutica, necesitand masuri particulare de anestezie si terapie intensiva si de urmarire dupa operatie, pentru a evita riscurile crescute ale interventiei, dar si aparitia unor posibile complicatii specifice, postoperator.
Au urmat doua zile de spitalizare in terapie intensiva, fara complicatii, dupa care recuperarea in sectia clinica, cu evolutie foarte buna, in continuare.
Rezultatele controalelor inregistrate imediat dupa operatie au fost optimiste pentru baietel si prilej de bucurie si satisfactii atat pentru parinti, cat si pentru echipa medicala deopotriva: o inimioara complet vindecata, care functioneaza in parametrii normali, fara tratament de sustinere. A disparut oboseala la efort, se alimenteaza normal si a recuperat spectaculos in greutate.
Melisa, in varsta de 4 ani, a fost al doilea caz programat pentru operatie, de aceasta data pentru o malformatie cardiaca mult mai simpla si anume: defect septal atrial.
Ilir a fost al treilea pacient care a beneficiat de o procedura de cardiologie interventionala, mai precis, inchiderea unui orificiu in septul interatrial (Foramen Ovale Patent), cu ajutorul unui dispozitiv de tip “umbreluta”, la un adult cu accidente vasculare cerebrale embolice in antecedente (complicatii datorate persistentei acestei comunicari din septul interatrial). Procedura a fost efectuata de Dr. Giuseppe Annoni de la spitalul Niguarda, din Milano in laboratorul de cardiologie interventionala a Centrelor „ARES” din spitalul Monza.
Pacientii operati pe cord au parasit spitalul la 10 zile de la interventie, complet vindecati, fara restrictii. Se vor bucura in continuare de o viata absolut normala.
Momentul externarii a fost unul incarcat de emotie, dar si de bucurie, pentru cele trei familii fericite si pentru intreaga echipa medicala.
Echipele medicale din Spitalul Monza, in colaborare cu cele din Italia, Albania, se vor implica direct si in urmarirea pe termen lung a tuturor cazurilor operate, in cadrul programului de dispensarizare. Impreuna monitorizam evolutia copiilor, asigurindu-ne ca vor beneficia de ingrijirea si supravegherea adecvata.
„Satisfactia noastra este motivata de o noua sansa la viata oferita pacientilor din Albania cu afectiuni complexe ale inimii. Pentru noi, reprezinta o onoare faptul ca Spitalul Monza a devenit o unitate medicala de referinta, recunoscuta pentru rezultatele bune, care ne recomanda si in afara granitelor tarii.”, marturiseste dr Mircea Cotul, seful sectiei de Chirurgie Cardiovasculara Pediatrica din Spitalul Monza.
Proiectul a debutat in luna iulie 2014 si s-a extins de la an la an, vizand cazuri si proceduri din ce in ce mai complexe. Cu ocazia celor 12 programe medicale de pana acum, au fost efectuate peste 35 inteventii chirurgicale de corectie totala pe cord deschis, alaturi de tehnici de cardiologie interventionala pediatrica (inchiderea orificiilor intracardiace cu dispozitive de tip „umbreluta” sau dilatarea valvelor sau vaselor stenozate cu ajutorul unor baloane, ca alternativa fata de unele interventii chirurgicale clasice). Pana in prezent, rezultalele sunt remarcabile: rata de (succes) supravietuire este de 100%, fara complicatii, cu recuperare totala si definitiva dupa interventie.