Stenoza aortică este una dintre cele mai comune tipuri de stenoze valvulare, afectând aproximativ 1% până la 2% dintre pacienții cu vârsta de 65 de ani sau mai puțin și 29% dintre pacienții cu vârsta de 65 de ani sau mai mult. Prevalența acestei afecțiuni crește odată cu înaintarea în vârstă și, deși poate fi o afecțiune silențioasă în primele stadii, poate duce la complicații grave, inclusiv insuficiență cardiacă și deces, dacă nu este tratată la timp.[1][2]
Cuprins
Ce este stenoza aortică?
Stenoza aortică este o afecțiune valvulară caracterizată prin îngustarea valvei aortice, una dintre cele două valve cardiace ce reglează fluxul sanguin dinspre inimă spre restul corpului.
Valva aortică este localizată între ventriculul stâng și aortă. În mod normal, când ventriculul stâng se contractă, valva aortică se deschide, permițând expulzia sângelui în aortă, cea mai mare arteră a corpului, cea care transportă sânge oxigenat către toate organele importante ale corpului. După ce sângele este expulzat, valva se închide, împiedicând refluxul sângelui în ventriculul stâng.
În stenoza aortică, fluxul de sânge de la inimă către aortă și către restul corpului este restricționat din cauza îngustării valvei, ceea ce poate genera o serie de probleme, deoarece forțează inima să lucreze mai intens pentru a pompa sângele în corp.
Cauzele stenozei aortice
Stenoza aortică poate avea multiple cauze:
- defecte cardiace congenitale – în mod normal, valva aortică are trei cuspe, însă unii copii se nasc cu o valvă aortică care are doar două cuspe (valvă aortica bicuspidă) ori doar cu una (valvă monocuspidă) sau o valvă aortică cu patru cuspe (valvă aortică cvadricuspidă);
- îmbătrânirea și calcificarea valvei aortice – calciul, un mineral prezent în sânge, se poate acumula pe valva aortică; în multe cazuri, depunerile de calciu nu cauzează probleme, dar la persoanele în vârstă (peste 70-80 de ani) sau la persoanele cu defecte congenitale ale valvei aortice, acestea pot duce la îngustarea valvei;
- febra reumatică – este o complicație a faringitei streptococice netratate ce poate deteriora valvele cardiace, cauzând formarea de țesut cicatricial pe valva aortică; acest țesut cicatricial poate duce la îngustarea deschiderii valvei și, de asemenea, poate crea o suprafață aspră pe care se pot acumula depozitele de calciu;
- alte afecțiuni moștenite sau cronice – stenoza aortică poate fi asociată cu afecțiuni precum boala Paget, insuficiența renală, hipercolesterolemia familială, lupusul sau artrita reumatoidă.
Factori de risc
Factorii de risc pentru stenoza aortică includ:
- sexul masculin;
- vârsta peste 65 de ani;
- nivelurile ridicate de colesterol (hiperlipidemia);
- hipertensiune arterială;
Simptomele stenozei aortice
Stenoza aortică poate rămâne asimptomatică până în stadii avansate. În multe cazuri, diagnosticul este stabilit în urma unui examen de rutină, când medicul detectează un suflu cardiac anormal în timpul auscultării. Pe măsură ce această boală valvulară progresează, pot apărea însă o serie de simptome ce pot varia în funcție de severitatea stenozei aortice, dar și de vârsta pacientului.
La adulți, cele mai comune simptome ale stenozei aortice sunt:
- durerea în piept sau angina pectorală – apare, de regulă, în timpul efortului fizic și se poate extinde către braț, gât sau maxilar;
- tusea, uneori cu sânge;
- dificultățile de respirație în timpul exercițiilor fizice;
- oboseala accentuată (chiar și după un efort moderat);
- palpitațiile;
- stările de slăbiciune, amețeală sau leșin în timpul activităților fizice.
Simptome stenozei aortice la sugari și copii pot include, pe lângă oboseală rapidă, lipsa luării în greutate și problemele de alimentație. În cazurile severe, la câteva zile sau săptămâni după naștere, pot apărea dificultăți grave de respirație. De asemenea, în cazul acestei categorii de pacienți, pe măsură ce înaintează în vârstă, există un risc crescut de a dezvolta o infecție numită endocardită infecțioasă, adică o inflamație endocardului (membrana care căptușește cavitățile inimii), cauzată, de obicei, de bacterii.
Diagnosticarea stenozei aortice
Diagnosticarea stenozei aortice începe cu anamneza și examinarea pacientului, care poate decela prezența unui suflu cardiac caracteristic. Pentru a se putea stabili un diagnostic, dar și pentru a evalua severitatea stenozei aortice, se va recomanda efectuarea unei serii de investigații. Acestea pot include:
- ecocardiografia sau ecografia cardiacă – permite evaluarea fluxului sangvin prin valvele cardiace și poate ajuta la determinarea severității stenozei aortice; în plus, poate indica dacă mușchiul inimii este slăbit;
- electrocardiograma (ECG sau EKG) – măsoară activitatea electrică a inimii;
- teste de efort – permit evaluarea funcționării inimii în timpul efortului fizic;
- tomografia computerizată (CT) și RMN-ul – oferă imagini detaliate ale inimii și ale valvelor cardiace.
Opțiuni de tratament pentru stenoza aortică
Opțiunile de tratament pentru stenoza aortică sunt variate și se stabilesc în funcție simptomele pacientului și de gravitatea afecțiunii. În cazul în care simptomele sunt absente sau ușoare, de cele mai multe ori este suficientă monitorizarea atentă prin consulturi cardiologice regulate, schimbarea stilului de viață și eventual tratament medicamentos. În general, când există simptome, chiar dacă acestea nu sunt severe, este adesea necesar să se intervină pentru repararea sau înlocuirea valvei aortice prin proceduri de chirurgie cardiovasculară microinvazivă sau proceduri de cardiologie intervențională.
Tratamentul medicamentos
Rolul tratamentului medicamentos în stenoza aortică este de a permite gestionarea simptomelor asociate cu această boală și de a reduce riscul de complicații. De exemplu, se pot prescrie medicamente care ajută la tratarea hipertensiunii arteriale, prevenirea aritmiei sau eliminarea excesului de lichid din corp. Nu există medicamente care să oprească progresia stenozei.
Tratamentul chirurgical microinvaziv
În cazul în care stenoza este severă, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru înlocuirea valvei aortice cu o proteză mecanică sau biologică. Procedura standard pentru înlocuirea valvei aortice implică o sternotomie mediană. Aborduri alternative actuale, precum mini-sternotomia sau mini-toracotomia dreaptă sunt folosite în funcție de particularitățile fiecărui caz.
Tratamentul intervențional
Tratamentul intervențional al stenozei aortice poate presupune o valvuloplastie cu balon ori o procedură TAVI (Transcatheter aortic valve implantation/ Implantarea transcateter a valvei aortice).
Valvuloplastia cu balon
Valvuloplastia cu balon este o procedură minim invazivă care ajută la lărgirea valvei aortice îngustate. Este adesea efectuată la sugari și copii, dar și la adulți în anumite situații, deși la aceștia din urmă valva aortică tinde să se îngusteze din nou după tratament.
TAVI
TAVI sau implantarea transcateter a valvei aortice este o opțiune de tratament indicată în special pacienților care nu sunt candidați pentru o operație de înlocuire a valvei aortice, dar tot mai frecvent recomandată și în cazul altor categorii de pacienți.[4][5]
Este o intervenție minim invazivă ce permite înlocuirea valvei aortice deteriorate cu una artificială, prin intermediul unui cateter. De regulă, se efectuează prin abord transfemural (abord la nivelul arterei femurale), dar există și opțiunea abordului transapical (când se face o toracotomie minimă în partea stângă a toracelui).[4][5]
Stenoza aortică este o afecțiune cardiacă serioasă, ce poate avea un impact major asupra sănătății și calității vieții pacientului. Diagnosticarea și tratamentul precoce sunt esențiale pentru prevenirea complicațiilor severe. Este important să discuți cu medicul tău despre toate opțiunile de tratament disponibile și să o alegi pe cea mai bună pentru tine.
Disclaimer: Acest articol are scop informativ și nu înlocuiește consultul de specialitate. Pentru un diagnostic și tratament corect, adresează-te unui medic cardiolog!
Bibliografie:
- Sai Harika Pujari, and Pradyumna Agasthi. „Aortic Stenosis”, StatPearls Publishing, 16 Apr. 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557628/. Accesat la 23 Oct. 2024.
- „Aortic Stenosis”, MedlinePlus Medical Encyclopedia, 2024, medlineplus.gov/ency/article/000178.htm. Accesat la 23 Oct. 2024.
- „Aortic Stenosis: Symptoms & Treatment”, Cleveland Clinic, 23 May 2022, my.clevelandclinic.org/health/diseases/23046-aortic-valve-stenosis. Accesat la 23 Oct. 2024.
- „Aortic Valve Stenosis”, Mayo Clinic, 2024, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/aortic-stenosis/symptoms-causes/syc-20353139. Accesat la 23 Oct. 2024.
- „Aortic Valve Repair and Aortic Valve Replacement”, Mayo Clinic, 2024, www.mayoclinic.org/tests-procedures/aortic-valve-repair-aortic-valve-replacement/about/pac-20385093. Accesat la 23 Oct. 2024.