Cefaleea (sau durerea de cap) este un simptom comun care trebuie investigat.
Pacienții cu dureri de cap se prezintă de obicei în serviciile de urgentă, în cabinetele de medicină internă, neurologie sau în cele ale medicilor de familie. Cele mai frecvente dureri de cap sunt migrenele (90%), al căror istoric este tipic.
Pacienții cu cefalee severă necesită investigații suplimentare radiologice, pentru a exclude cauze grave care pot pune viața în pericol, ca de exemplu: hemoragie subarahnoidiană prin ruptură anevrismală, tumoră cerebrală, accident vascular cerebral, tromboză venoasă sinusală, etc.
Cuprins
Semnalele de alarmă la pacienții cu cefalee sunt:
- O cefalee nouă, diferită, caracterizată ca „cea mai rea durere de cap avută vreodată”
- Greată, vărsături
- Modificări neurologice: pareză, paralizie, ataxie, răspuns pupilar anormal
- Dureri de cap dimineața devreme sau la modificări posturale (schimbarea poziției)
- Confuzie sau somnolență
- Dureri de cap nou apărute la persoane de peste 50 de ani.
Ce presupune examenul neurologic?
Consultul neurologic este obligatoriu. Istoricul durerii de cap este important:
- Sunt durerile de cap acute, de cât timp sunt durerile de cap, cât durează, sunt progresive?
- În ce zona este durerea cea mai mare?
- Este pozițională (în picioare/ întins/ în mișcare)?
- Există aură (fenomene de însoțire ca fotofobie/ fonofobie/ greață)?
- Există o rigiditate a gâtului sau febră?
Examenul neurologic la acești pacienți este amănunțit (examenul nervilor cranieni; semne neurologice de focar care pot sugera localizarea patologiei; examenul fundului de ochi care poate confirma edem papilar care sugerează o creștere a presiunii intracraniene; evaluarea câmpului vizual etc) și necesită investigații imagistice.
Examenul CT
- Este utilizat în principal în situații de urgență/acute;
- Poate evidenția hemoragie/tumoră, etc;
- În cazul hemoragiei subarahnoidiene este indicat a se efectua examen angio – CT pentru evidențierea sursei sângerării.
Examenul IRM
- Atunci când este disponibil, este utilizat pentru evaluarea în special a simptomelor cronice;
- Se pot efectua secvențe suplimentare de tip angio-RM 2D TOF (Venograma) dacă se suspectează tromboză sinusală sau angio-RM 3D TOF ( Arteriograma) dacă se suspectează anevrisme sau alte malformații vasculare.
Exemplificăm importanța diagnosticării și rezolvării chirurgicale rapide și eficiente a unui caz de cefalee severă. În acest sens expunem cazul unei paciente în vârsta de 45 ani care s-a prezentat recent în Clinica de Imagistică a Spitalului Monza pentru a efectua următoarele investigații: examen IRM cerebral, respectiv examen IRM coloană vertebrală cervicală și lombară.
Istoric: Pacienta a acuzat dureri de cap occipitale intense însoțite de vărsături debutate în urmă cu trei zile fată de momentul prezentării în clinica noastră, fiind examinată la domiciliu de echipajul de pe salvare, când s-a constatat creșterea tensiunii arteriale (pacienta afirmând ocazional valori ușor crescute ale TA), de atunci simptomele au continuat cu parestezii sub formă de amorțeală la nivelul brațului drept iar, în urmă cu două zile, dureri la nivelul regiunii lombare a coloanei vertebrale cu senzația că piciorul drept este mai scurt, precum și dificultate la mers, pentru care a solicitat consult neurologic.
Investigațiile imagistice au fost solicitate de către medicului neurolog, cu diagnosticul de trimitere: sindrom cefalalgic; discopatie cervicală și lombară.
La examinarea IRM cerebrală nativă efectuată în clinica noastră s-au constatat mici acumulări hemoragice subarahnoidiene drepte de etaj supratentorial; În aceste condiții i s-a explicat pacientei necesitatea administrării substanței de contrast și a completării examenului IRM cu secvențe specifice de tip angio-RM pentru a exclude existența unei eventuale anomalii vasculare dar, aceasta a refuzat administrarea contrastului i.v.;
Din fericire, decizia echipei imagistice de a completa examenul IRM nativ cu secvențe suplimentare angio-RM 3D TOF și 2D TOF a fost importantă pentru diagnostic, constatându-se prezența unui anevrism sacciform milimetric rupt la nivelul ACM drepte (artera cerebrală medie), la joncțiunea M1-M2, scutindu-se astfel timp prețios în demersul diagnosticării corecte.
IMAGISTICA IRM PREOPERATORIE:
În raportul medical de la examenul IRM nativ, pacientei i s-a recomandat consult neurochirurgical de urgență.
Pacienta a efectuat consultul neurochirurgical și ulterior a fost preluată de echipa Centrului de Excelență în Neurochirurgie BRAIN Institute fiind operată cu succes de domnul doctor Sergiu Stoica, neurochirurg cu supraspecializare în chirurgia cerebrală minim invazivă.
Mai jos puteți observa imagini CT preoperatorii și postoperatorii.
IMAGISTICA CT PREOPERATORIE:
IMAGISTICA CT POSTOPERATORIE:
Sfatul medicului radiolog: Nu lăsați neinvestigate durerile de cap!
Un alt sfat, chiar rugăminte, pentru toate persoanele care efectuează investigații imagistice, este următorul:
Când medicul radiolog decide că este necesară completarea examinării native cu substanța de contrast sau efectuarea de secvențe suplimentare, acceptați, pentru că această aprofundare imagistică de care radiologul are nevoie vă poate salva de la evoluții ulterioare grave! Administrarea substanței de contrast se va face cu condiția să nu existe antecedente alergice.
Aceste completări imagistice sunt absolut necesare pentru a evidenția leziuni milimetrice, care pot scăpa diagnosticului în cazul unor examene imagistice native (CT sau IRM) și pentru caracterizarea imagistică superioară a leziunilor descoperite la examenul nativ.
Vă dorim sănătate multă, fără dureri de cap!