Vă prezentăm cazul unui pacient în vârstă de 68 ani, operat pe cord în 2003, în Atlanta SUA, în urma unui infarct miocardic pentru care s-a intervenit prin by-pass aorto-coronarian prin sternotomie mediană. În 2015 s-a efectuat angioplastie cu stenturi pe două dintre arterele coronariene. Între timp, pacientul a dezvoltat insuficiență valvulară mit rală ischemică prin restricție de cuspă posterioară a valvei mitrale si insuficiență tricuspidiană, cu disfuncție importantă de ventricul stâng pentru care a primit indicație de intervenție chirurgicală încă din 2019.
Pacientul s-a adresat echipei medicale din Spitalul Monza în vederea tratamentului chirurgical.
În mod obișnuit, o reintervenție de acest tip se realizează prin sternotomie (tăierea osului stern), pentru înlocuirea valvei mitrale (în proporție de peste 95% din cazuri) și plastie de valvă tricuspidă.
Echipa medicală formată din dr. Stanislav Rurac, medic primar Chirurgie Cardiovasculară (Spitalul Monza) și dr. Igor Tudorache, medic primar Chirurgie Cardiovasculară (Spitalul Universitar Zurich), Dr. Flaviu Șteiu, medic specialist ATI, dr. Dana Constantinescu, medic specialist cardiolog, Dr. Antonia Ionescu, circulație extracorporeală au luat decizia in cadrul Heart Team și au realizat intervenția chirugicală miniminvaziv, prin minitoracotomie dreapta. S-au realizat plastiile (repararea valvelor mitrală și respectiv, tricuspidă).
Particularitatea acestei intervenții a constat în repararea valvei mitrale insuficiente prin mecanism ischemic, printr-o tehnică în premieră pentru România, și anume augmentarea cuspei anterioare a acesteia.
Insuficiența valvulară mitrală ischemică este o afecțiune în care valva mitrală nu se închide corespunzător în timpul contracției, din cauza restricției cuspei mitrale posterioare (tethering), consecință a infarctului miocardic, ceea ce permite refluxul sângelui din ventriculul stâng în atriul stang. Această condiție poate duce la simptome precum oboseală, dificultăți de respirație, palpitații și, în unele cazuri severe, la complicații cum ar fi insuficiența cardiacă, cum era și cazul acestui pacient.
Ca și în cazul insuficienței valvulare mitrale, insuficiența valvulară tricuspidiană este o afecțiune în care valva tricuspidiană a inimii nu se închide corespunzător în timpul contracției, permițând astfel refluxul sângelui din ventriculul drept înapoi în atriul drept.
Generalități despre plastiile valvulare
Plastia valvulară mitrală este o intervenție chirurgicală realizată cu scopul de a repara valva mitrală. Aceasta se efectueaza prin mai multe metode, cum ar fi anuloplastia (montarea unui inel sintetic pentru stabilizarea și redarea formei anatomice a valvei native), rezecția unei porțiuni de foiță valvulară, augmentarea unei cuspe cu un petec de pericard, înlocuirea cordajelor valvulare cu cordaje artificiale, sutura de cleft, închiderea unui defect valvular cu petec de pericard, pentru a restabili funcția valvulară normală.
Similară plastiei valvulare mitrală, plastia valvulară tricuspidiană este o intervenție chirurgicală efectuată pentru a repara sau a corecta valva tricuspidă a inimii.
Interventia chirurgicala
Dubla afecțiune a pacientului nostru s-a putut trata chirurgical prin plastia valvulară prin minitoracotomie dreapta, procedeu chirurgical în care se efectuează repararea sau corectarea simultană atât a valvei mitrale, cât și a valvei tricuspide prin intermediul unei abordări chirurgicale minim invazive, denumită minitoracotomie dreaptă.
Această operație chirurgicală presupune anestezie generală efectuată în cazul nostru de Dr. Flaviu Șteiu, medic specialist ATI, suport ecocardiografic transesofagian intraoperatorasigurat de Dr. Dana Constantinescu, medic specialist cardiologie, circulație extracorporealăprin canulare periferică, condusă de dr. Antonia Ionescu, medic specialist Chirurgie Cardiovasculară.
Astfel, prin minitoracotomia dreaptă, dr. Stanislav Rurac și dr. Igor Tudorache au realizat o incizie mică pe partea dreaptă a pieptului pacientului, în spațiul intercostal IV drept. Aceastăabordare a permis accesul la inima pacientului fără a fi necesară deschiderea completă a cutiei toracice, astfel recuperarea este mult mai rapidă, iar medicii se așteaptă la mai puține complicații postoperatorii. După efectuarea inciziei, medicii au realizat plastia valvulară pentru valva mitrală și tricuspidă, intervenție cu un grad înalt de complexitate. Valva mitrală a fost reparată prin procedeul de augmentare a cuspei anterioare cu un petec de pericard autolog. În cazul ambelor valve s-a practicat anuloplastia cu inel sintetic.
Post procedură pacientul a fost ținut sub observație în secția de Terapie Intensivă și a treia zi, condus în salon. După o astfel de intervenție, pacienții încep un program de recuperare fizio-kinetoterapeutic alături de personalul specializat din spitalul nostru. Postoperator, evoluția pacientului este bună, ecografiile de control efectuate zilnic de dr. Dana Constantinescu, medic specialist cardiolog, a arătat că intervenția de plastie valvulară mitrală și tricuspidiană a fost un succes, starea pacientului este bună și urmează să fie externat.
Aceasta procedură este dificilă fiind o reintervenție chirurgicală cardiacă prin abordminiminvaziv, ce presupune disecția minuțioasă a țesuturilor, pentru a se putea efectua un procedeu complex de reparare valvulară mitrală și trebuie efectuată de către o echipă medicală specializată în chirurgia valvulară cardiacă și în tehnici chirurgicale miniminvazive.