Povestea lui Matei, un băiețel pasionat de fotbal în vârstă de 11 ani, începe cu o experiență neașteptată, marcată de curaj și emoții. Matei și fratele său mai mare, Denis, au trăit o copilărie plină de drumuri anevoioase, fiind în grija asistenților sociali și plasament familial, până când au găsit căldura și iubirea în familia lor actuală.
Cu toate că părinții adoptivi erau conștienți de situația copiilor și, mai ales de diagnosticul lui Matei, cu Tetralogie Fallot, au făcut tot posibilul să inițieze și să finalizeze procesul de adopție. Matei s-a născut cu această afecțiune cardiacă, care implică patru probleme la inimă, și a trebuit să fie operat la vârsta de un an.
După prima operație (la un an de când s-a născut), viața lui Matei a fost marcată de grija asistenților sociali și de pasiunea comună pentru fotbal pe care o împărtășea cu fratele său. Ce doi frați au trăit separați timp de mai mulți ani până la întregirea familiei, iar odată reuniți, au făcut sport de performanță și au jucat în Liga de Juniori din Constanța. An de an, părinții adoptivi l-au dus pe Matei la controlul periodic la Târgu Mureș unde i se efectuau analize și investigații cardiace pentru a observa cum a evoluat din punct de vedere medical. Totul a fost bine până anul acesta.
La vârsta de 11 ani, după eforturile familiei adoptive și controalele regulate, în urma controluluianual, medicii au recomandat o nouă intervenție chirurgicală. Căutând cele mai bune soluții, familia a ajuns la Spitalul Monza, la recomandarea unui pacient al dr. Theodor Cebotaru.
Echipa medicală a spitalului Monza, formată din Dr. Theodor Cebotaru, medic primar Chirurgie cardiovasculară, dr. Alina Oprescu, medic specialist Cardiologie pediatrică, i-a însoțit pe toată durata spitalizării, iar Matei a simțit căldura și atenția asistenților și doctorilor, chiar și în momentele dificile post-operatorii. În ciuda acestor provocări, el și-a recăpătat rapid vitalitatea și și-a îndreptat gândurile spre viitor, visând la cariera de fotbalist sau la absolvirea unui liceu militar.
Plină de recunoștință, mama lui Matei mulțumește echipei Monza pentru sprijinul constant în această călătorie dificilă. Cu o săptămână după operație, Matei se simte mai bine ca niciodată, iar familia își exprimă bucuria pentru alegerea făcută.
În final, povestea lui Matei este o demonstrație de curaj, determinare și susținere, ilustrând puterea oamenilor de a depăși împreună orice provocare.
Ce este tetralogia Fallot?
Tetralogia Fallot este o malformație congenitală a inimii care implică patru probleme: o gaură în peretele dintre cele două camere ale inimii, o poziție incorectă a valvei aortice, îngustarea canalului pulmonar și îngroșarea peretelui ventriculului drept. Aceste modificări pot duce la probleme de circulație a sângelui și la simptome precum dificultăți de respirație și oboseală.
Seperanța de viață cu Tetralogie Fallot
Speranța de viață a unui copil diagnosticat cu Tetralogie Fallot poate varia în funcție de severitatea malformației, momentul la care este diagnosticată și tratată, precum și de alți factori individuali. Cu toate acestea, în general, în zilele noastre, majoritatea copiilor cu Tetralogie Fallot pot duce o viață relativ normală și activă, în special datorită progreselor în medicină și a planurilor de tratament.
Intervențiile chirurgicale sunt adesea necesare pentru a corecta malformația și pentru a îmbunătăți circulația sângelui. Mulți copii suferă prima intervenție în primii ani de viață, iar ulterior pot necesita și alte operații pe parcursul dezvoltării lor.
Cu tratament adecvat și gestionarea corectă a problemelor de sănătate asociate, mulți copii și adulți cu Tetralogie Fallot trăiesc o viață activă și satisfăcătoare. Este important ca acești pacienți să primească îngrijire medicală regulată și să fie monitorizați de către specialiști în cardiologie pediatrică sau pentru adulți, în funcție de vârstă.
Protezare valva pulmonară prin sternotomie cu valvă biologică Inspiris
Până la apariția valvei Inspiris existau două tipuri de valve: biologice și mecanice. În timp ce valvele biologice nu sunt recomandate pentru persoanele tinere, deoarece trebuie schimbate la fiecare 7-10, până la 15 ani și acest lucru aduce cu sine necesitatea unei noi operații, valvele mecanice pot rămâne în corp toată viața, dar au dezavantajul de a necesita permanent medicamente anticoagulante, care pot fi periculoase.
Valva aortică Inspiris este o valvă inovatoare care prezintă multe avantaje pentru pacient. Cel mai important avantaj este că poate fi folosită și la persoanele tinere, deoarece poate fi utilizată timp de 30-35 de ani, conform recomandărilor producătorului.
În Centrul Cardiovascular din Spitalului Monza, majoritatea operațiilor de protezare cu valvă Inspiris sunt minim invazive, fără a tăia sternul. Echipa medicală face doar o incizie mică, de aproximativ 7 cm. Operația durează aproximativ 1-2 ore, iar pacientul poate pleca acasă în 5-6 zile, recuperându-se rapid.
În cazul lui Matei, afecțiunea nu a permis echipei medicale să efectueze intervenția minim invaziv pentru că valva pulmonară, cea asupra căreia trebuia să se intervină este ascunsă în spatele sternului, fiind în continuare singura valvă în cazul căreia nu a fost găsită încă o soluție minim invazivă. Astfel că Matei a fost supus unei intervenții chirurgicale clasice.
“Băiețelul a fost supus unei intervenții chirurgicale când era mic, acum aproximativ 8-9 ani, pentru a corecta Tetralogia Fallot, o malformație congenitală. În timpul operației, s-a închis un defect în septul inter ventricular, s-a ajustat calea de ejecție a ventriculului drept, și s-a adăugatun patch pentru a lărgi artera pulmonară. Această intervenție i-a salvat viața atunci și a fost un real succes.
Cu toate acestea, efectele operației se pot manifesta în timp, iar în cazul său, a dezvoltat o insuficiență aortică severă, un aspect așteptat în multe cazuri de Tetralogie Fallot. A fost necesară o reintervenție pentru înlocuirea valvei pulmonare. Procedura s-a desfășurat pe circulație extra corporeală, implicând pregătirea inimii, inserarea unei valve artificiale în locul celei pulmonare, care acum este o valvă biologică, permițându-i să practice sportul dorit. Cu toate acestea, este posibil să fie necesară o reintervenție în viitor, poate mai târziu. Acum el este într-o stare perfectă. Aleargă, este plin de energie. Copiii se recuperează rapid, așa că totul este în regulă.”, menționează dr. Theodor Cebotaru, medic primar Chirurgie cardiovasculară și șeful secției de Chirurgie Cardiacă MONZA I din cadrul Spitalului Monza.
La externarea din Spitalul Monza, Matei se simte bine, are forțe proaspete și mult entuziasm să se întoarcă la ceea ce iubește cel mai mult: familia și pasiunea lui, fotbalul. Povestea lui a ajuns în inimile familiei Monza, iar echipa spitalului a reușit să îi facă o surpriză: i-a dăruit lui Matei o minge de fotbal semnată de unul dintre cei mai buni mijlocași ofensivi din Europa, Gheorghe Hagi.