“Inima copiilor – Intervenţii cardiovasculare în România” este o iniţiativă desfășurată în beneficiul pacientilor cu afectiuni cardiace congenitale, care provin din ţări defavorizate din punct de vedere al dezvoltării centrelor cardiovasculare pediatrice specializate (din Albania si Kosovo).
“Echipele medicale din Spitalul Monza, dar si din Italia, Albania si Kosovo, se implica direct si in urmarirea la distanta a tuturor cazurilor operate, in cadrul programului de dispensarizare. Impreuna monitorizam evolutia copiilor, asigurandu-ne ca vor beneficia de ingrijire si supraveghere adecvate.
Suntem convinsi ca activitatea noastra comuna va contribui in timp la reducerea mortalitatii infantile de cauza cardiaca.
Pentru noi reprezinta o onoare faptul ca Spitalul Monza, prin specialistii sai, a devenit o unitate medicala de referinta, recunoscuta pentru rezultatele bune, care ne recomanda si in afara granitelor tarii.”, declara dr. Mircea Cotul, seful sectiei de Chirurgie Cardiaca Pediatrica.
Programul umanitar, care s-a desfasurat intre 29 martie si 13 aprilie 2017, a vizat patru pacienti din Albania cu afectiuni complexe ale inimii, avand varste cuprinse intre 5 si 8 luni. Diagnosticul, indicatia si momentul operatiei au fost stabilite de o echipa mixta multidisciplinara, formata din medici specialisti italieni, albanezi si romani.
Sala Rona, operata la 8 luni si doar 4500 de grame
Povestea fetitei Sala Rona, in varsta de 8 luni din Peshkopia, Albania, a început chiar de la naștere. Venirea pe lume a Salei a fost o binecuvântare, dar și începutul unui drum extrem de anevoios pentru familia ei. Fetita s-a nascut cu sindromul Down și suspiciunea unei malformatii la inima. Ulterior, medicul cardiolog le-a confirmat temerile, a fost stabilit diagnosticul final: canal atrioventricular comun forma completa, cu indicatie chirurgicala in jurul varstei de 5-6 luni. ”Am fost șocată când am aflat diagnosticul. Nu am știut ce să fac”, a declarat mama la confirmarea tristei vesti.
Singura ei speranţă era intervenţia chirurgicală. Din păcate, o operatie cardiaca atat de complexa la varsta mica, era imposibil de realizat în Albania.
Spre bucuria parintiilor, acestia au fost indrumati si sprijiniti de Fundaţia ”Mission Bambini”, care le-a oferit sansa unei operatii în străinătate. De asemenea toate costurile medicale si de deplasare au fost acoperite integral de ”Mission Bambini”, reprezentanţii Fundaţiei au informat parintii despre proiectul pe care îl derulează impreuna cu Spitalul Monza din România, unde există o echipă medicală experimentata, specializată in chirurgie cardiaca pediatrică, cu rezultate de referinta, iar unitatea medicală oferă pacienţilor cele mai bune condiţii de spitalizare.
In scurt timp au fost finalizate toate demersurile necesare ca fetita, impreuna cu mama ei, sa poata pleca imediat spre România.
Sala, alaturi de alti trei copii din Albania, Ares, Helena si Luciano si mamele lor, au ajuns pe 29 martie în tara și au fost internaţi în Spitalul Monza din București, pe sectia „Cardiopediatric Center”.
Sala a fost considerata cel mai dificil caz din cele patru si a fost programata prima la operatia pe cord deschis.
Au fost reevaluate toate datele medicale. In concluzie, ne aflam in fata unei malformatii cardiace complexe, care cuprindea patru defecte: doua orificii mari, in interiorul inimii si doua valve cu functie alterata (insuficenta semnificativa). Toate acestea au determinat o evolutie clinica severa pana la aceasta varsta, cu aparitia unor complicatii, care ridicau anumite riscuri chirurgicale, dar mai ales in perioada dupa operatie, in terapie intensiva.
Sala, desi s-a nascut cu greutate normala (3200 grame), la 8 luni, cantarea nu mai mult de 4500 grame. La internare starea clinica era deteriorata cu semne de insuficienta cardiaca: inima era deja reactionata (marita), oboseala marcata la cele mai mici eforturi (inclusiv la alimentatie), alimentatie dificila, falimentul cresterii (deficit in greutate si inaltime), agitatie, transpiratii, simptomatologia respiratorie (pulmonara): respiratie frecventa, dificila, la care s-a asociat hipertensiunea pulmonara secundara importanta.
In dimineata zilei de 3 martie, s-a efectuat operatia de corectie totala a tuturor defectelor din inima, care a constat in plastia (repararea) celor doua valve si inchiderea orificiilor din septul (peretele) interventricular, respectiv interatrial. De mentionat faptul ca asocierea sindromului Down a influentat decisiv conduita terapeutica, necesitand masuri particulare de anestezie si terapie intensiva si de urmarire dupa operatie, pentru a evita riscurile crescute ale interventiei, dar si aparitia unor posibile complicatii specifice, postoperator.
Interventia chirurgicala a fost un succes. Au urmat doua zile de spitalizare in terapie intensiva, fara complicatii, dupa care recuperarea pe sectia clinica, cu evolutie foarte buna.
Rezultatele controalelor inregistrate imediat dupa operatie au fost optimiste pentru Sala si prilej de bucurie si satisfactii atat pentru parinti, cat si pentru echipa medicala deopotriva: o inimioara complet vindecata, care functioneaza in parametrii normali, fara tratament de sustinere sau alte reinterventii chirurgicale in viitor. A disparut oboseala la efort, se alimenteaza normal si a recuperat spectaculos in greutate. Fetita a parasit spitalul la 9 zile de la operatie, complet vindecata, fara restrictii. Sala se va putea bucura in continuare de o viata absolut normala, similara cu a unui copil sanatos.
Momentul externarii a fost unul incarcat de emotie, dar si de bucurie, pentru cele patru familii fericite si pentru intreaga echipa medicala din spital.
In final, satisfactia noastra este motivata de o noua sansa la viata oferita celor 4 copii din Albania cu afectiuni complexe ale inimii: Sala, Ares, Helena si Luciano.
Spitalul Monza din Bucuresti, parte din grupul „Policlinico di Monza”, care cuprinde alte 10 spitale private similare din Italia, este singura unitate medicala privata din Romania care dispune de intreaga infrastructura, de aparatura de ultima generatie si, nu in ultimul rand, de echipa specializata in tratamentul afectiunilor congenitale ale inimii. In acelasi timp, ofera cadrul optim pentru implementarea unei viziuni moderne, europene intr-un domeniu extrem de complex, de dificil si foarte costisitor, cel al chirurgiei cardiace a copilului.
Activitatea medicala de specialitate se desfasoara in Sectia de chirurgie si cardiologie pediatrica „Cardiopediatric Center”, coordonata de Dr. Mircea Cotul, medic primar specialist in chirurgie cardiovasculara pediatrica si Dr. Antonela Muresan, medic primar anestezie si terapie intensiva cardiaca pediatrica.
In luna septembrie 2013, a debutat activitatea de chirurgie, iar ulterior, in decembrie 2013 si cea de cardiologie interventionala pediatrica, cu rezultate remarcabile. Domeniile mentionate fac parte dintr-un program medical mai amplu, care vizeaza depistarea, stabilirea diagnosticului prin tehnici specifice (cateterism cardiac, angio-CT si angio-RMN), si tratamentul chirurgical si/sau interventional, a unui numar mare de afectiuni cardiovasculare congenitale (unele dintre ele extrem de complexe, indiferent de varsta sau greutatea pacientului), precum si dispensarizarea acestora.
Conceptul de spital privat nu descurajeaza si nu limiteza adresabilitatea pacientilor pe considerentul financiar. In acest sens, spitalul nostru este implicat in diferite actiuni umanitare, atat prin fundatia proprie, cat si prin intermediul altor fundatii si asociatii din tara si din strainatate, oferind sprijin material in cazuri speciale, cu adresabilitate larga din toata tara, dar si din strainatate (program complementar, care nu afecteaza activitatea medicala adresata pacientilor din Romania).
In prezent, cel mai amplu si eficient proiect umanitar extern se desfasoara intre Spitalul Monza, in colaborare cu Fundaţia internaţională “Mission Bambini”, prin proiectul “Children’s Heart” (Inima copiilor), coordonat de catre Dr. Stefano Marianeschi, seful Sectiei de chirurgie cardiaca pediatrica din Spitalul Niguarda, din Milano.
Aceasta activitate a debutat in luna iulie 2014, s-a extins in fiecare an si continua si in prezent. Cu ocazia celor 11 programe medicale de pana acum, au fost efectuate peste 31 inteventii chirurgicale de corectie totala pe cord deschis, alaturi de proceduri de cardiologie interventionala pediatrica (inchiderea orificiilor intracardiace cu dispozitive de tip „umbreluta”, dilatarea valvelor sau vaselor stenozate cu ajutorul unor baloane, ca alternativa fata de unele interventii chirurgicale clasice). Pana in prezent, rezultalele sunt foarte bune: rata de (succes) supravietuire este de 100%, fara complicatii, cu recuperare totala si definitiva dupa interventie.
De asemenea, trebuie mentionat si aspectul financiar, deloc de neglijat. Costurile asistentei medicale oferita in Spitalul Monza sunt de 6-10 ori mai reduse comparativ cu ale altor centre similare din strainatate, la aceleasi standarde de competenta profesionala si confort asigurat pacientilor.