In perioada 2-4 martie 2015, in Spitalul Monza, a avut loc un eveniment stiintific deosebit, cu ocazia vizitei Doamnei Profesor Emerit Dr. Jane Somerville, personalitate marcanta, recunoscuta la nivel mondial, exponent de exceptie in domeniul cardiologiei pediatrice moderne. Cuvintele ar fi mult prea neinsemnate si poate de prisos pentru a putea vreodata cuprinde activitatea profesionala prestigioasa, care a inceput in urma cu peste 50 de ani si care continua si in prezent.
Si-a desfasurat activitatea in mai multe spitale de referinta din Marea Britanie: ”Institute of Cardiology, London” (1964-74); ”Hospital for Sick Children in Great Ormond Street in London” (1968-88); ”National Heart and Lung Institute University London” (1974-98); ”Institute of Child Health” (pana in 1988); ”Royal Brompton and National Heart Hospital” (1974-99), ”St Bartholomew’s” (1988-91); director al programului ”Grown Up Congenital Heart Unit (GUCH), Royal Brompton” and ”National Heart and Lung Hospital” (1991-99).
In prezent este Profesor consultant la ”Cardiology Mater Die Hospital Malta Guch Clinic”; ”Grown Up Congenital Heart Unit Middlesex Hospital/UCL, London ”; Emeritus Professor al ”Cardiology Imperial College, London”; membru in ”Joint Cardiology Committee of the Royal College of Physicians of London”, (1985-90); consilier in ”Congenital Heart Disease for Secretary of State’s Hon Medical Advisory Panels on Driving and Disorders of the Cardiovascular System” 1986 (published Heart Supplement 2002); consilier in ”Congenital Heart Servs NATO Project Baltic States” 2002; chm ”Working Party Grown Up Congenital Heart Defects for British Cardiac Society”; chm ”Working Gp Grown Up Congenital Heart Disease European Society of Cardiologists”; presedinte ”Grown Up Congenital Heart Patients Association” 2004; membru ”Bd Beaconhouse Educational Services Ltd” 2008; chm ”Bd of Govrs Queen’s College London”; ”chm Bd of Govrs Queen’s Coll, London”, 1990-1996; hon president ”World Congress Pediatric Cardiology and Cardiac Surgery 2004 and 2008”.
A fost distinsa cu medalia de aur pentru serviciile si contributia deosebita aduse in domeniul cardiologiei pediatrice la ”European Society of Cardiologists 2008”. In 2009 si 2012, Colegiul American de Cardiologie a oferit ”Distinguished Service Award American College of Cardiology”, respectiv ”Legend Status American College of Cardiology”.
Prin toata activitatea sa de cercetarea în bolile cardiace congenitale este recunoscuta ca un pionier in dezvoltarea cardiologiei pediatrice moderne.
Este considerata totodata parintele (fondatorul) proiectului ”GUCH” – Grown Up Congenital Heart Unit, o organizatie de caritate dedicata sprijinirii pacientilor cu afectiuni cardiace congenitale. Fundaţia Somerville ofera acestor pacenti sprijin real in diagnostic si in tratamentul de specialitate, dar si dispensarizarea ulterioara pe termen lung, precum si suport si consiliere psihologica, pentru reincadrarea sociala si familiala, pentru o viata absolut normala a acestora.
A fondat Congresul Mondial de Cardiologie Pediatrică.
De-a lungul carierei a publicat peste 300 de carti, capitole de carte si articole medicale referitoare la malformatiile cardiace congenitale.
Titluri stiintifice: FACC 1972, FRCP 1973, FESC 1993.
Medicii si conducerea Spitalului Monza deopotriva au asteptat cu nerabdare si emotie intalnirea cu Doamna Profesor Jane Somerville. Unii dintre acestia au avut prilejul de a o cunoaste cu ocazia diferitelor prezentari stiintifice la congrese internationale, dar niciodata ca oaspete pe parcursul a trei zile. Aceasta vizita a fost anuntata ca fiind una neprotocolara, programul stintific a fost unul flexibil fara teme impuse, pe ore de prezentare. S-a dorit inainte de toate o intalnire bazata pe discutii libere de larg interes.
Scopul sosirii in tara noastra a fost insa unul foarte precis, de a vizita singurul Centru privat de Chirurgie si Cardiologie pediatrica din Romania si anume Cardiopediatric Center din Spitalul Monza, Bucuresti, condus de Dr. Mircea Cotul si Dr. Muresan Antonela. Dupa cateva cuvinte de prezentare, s-a trecut la intrebari foarte precise si la obiect adresate medicilor nostri, legate de sistemul medical din Romania, modalitatea in care este stabilit diagnosticul de cardiopatie congenitala (CC), fie precoce in perioada fetala, sau imediat dupa nastere, dispensarizarea pacientilor cu malformatii cardiace congenitale (MCC), cum sunt adresati unui centru specializat in chirurgie cardiaca, si in special Spitalului Monza, urmarirea dupa operatie, baza de date a pacientiilor si multe altele. Raspunsurile acestora au trebuit sa fie foarte exacte si concise, aflandu-se in fata unui expert de talie mondiala in domeniu.
S-a discutat concret despre deschiderea activitatii de cardiologie pediatrica, cardiologie interventioanala, anestezie, terapie intensiva si chirugie cardiaca pediatrica din Spitalul Monza, care au debutat in septembrie 2013. Au fost prezentate rezultatele obtinute pana in prezent: peste 100 de cazuri rezolvate cu succes in 2014, cu supravietuire de 100% si fara complicatii majore, durata medie de spitalizare a fost de 7-8 zile, costuri rezonabile a actului medical dintr-un sistem privat din Romania.
Doamna Profesor a vizitat cazurile complexe operate recent, unele dintre ele spitalizate in sectia de terapie intensiva (canal atrioventricular comun complet), altele transferate pe sectia de cardiologie pediatrica, in asteptarea externarii (tetralogie Fallot, ventricul drept cu dubla cale de iesire). In paralel s-au efectuat patru proceduri de cardiologie inteventionala in Laboratorul de Angiografie condus de Conf. Dr. Serban Balanescu; acestea au constat in inchiderea prin dispozitive transcateter a unor malformatii cardiace congenitale (defecte septale atriale, ventricular). Una dintre proceduri, care de altfel constituie o premiera nationala s-a referit la inchidere percutana a device-ului fenestrat implantat pentru DSA cu hipertensiune pulmonara severa.
De asemenea domnia sa a avut ocazia in ambulatorul de cardiologie pediatrica sa consulte si sa stabileasca diagnosticul ecocardiografic si indicatia operatorie in cazul unui pacient cu o forma severa de boala Ebstein. In Departamentul de Radiologie si Imagistica medicala din spital, condus de Dr. Maria Alexandrescu s-au efectuat explorari complexe de angio-RMN in scop diagnostic la pacienti cu cardiopatii congenitale propusi pentru operatie.
Alaturi de doamna Prof. Jane Somerville, la manifestarea stiintifica au participat si alte personalitati: Prof. Dr. Toufic Khouri, seful departamentului de Radiologie si Imagistica medicala, ”Policlinico di Monza”, Italia; Dr. Eustaquio M. Onorato, specialist in cardiologie interventionala, consultant la ”Clinica Montevergine, Mercogliano”, Avellino si ”Clinica Humanitas Gavazzeni”, Bergamo, Italia si colaborator la Spitalul Monza, Bucuresti; Dr. Stefano M. Marianeschi, specialist in chirurgie cardiaca pediatrica, seful Clinicii de Chirurgie Cardiaca Pediatrica, ”Spitalul Niguarda”, Milano, Italia, colaborator la Spitalul Monza, Bucuresti, precum si alti colegi din Spitalele din Bucuresti si din tara.
Discutile au continuat in acelasi spirit colegial, si cu prilejul programului social, doamna prof. Somerville fiind un iubitor de arta si cultura, domnia sa a tinut foarte mult sa cunoasca din traditiile culinare, dar si culturale romanesti.
La sfarsitul celor trei zile, oaspetii nostri s-au declarat foarte multumiti si impresionati de vizita in ansamblu, dar mai ales de organizarea si desfasurarea activitii de cardiochirurgie pediatrica din Spitalul Monza; au fost apreciate rezultatele remarcabile obtinute intr-un interval atat de scurt de timp. Cu aceasta ocazie au fost exprimate coordonate si recomandari utile pentru programele ulteriore de dezvoltare, venite din partea unor personalitati cu o vasta experienta profesionala in domenile pe care le-am expus anterior. La plecare, doamna profesor a tinut sa ne asigure de disponibilitatea totala, de ajutorul si sprijinul ferm al domniei sale si dorinta de a se reintoarce cat de curand in Spitalul Monza cu proiecte concrete de colaborare.
Va multumim Doamna Profesor, multumim de asemenea si celorlaltori oaspeti, colaboratori si invitati. A fost un eveniment stiintific unic, care ne onoreaza si ne motiveaza in acelasi timp.