Primele operaţii pe cord din București prin procedură minim invazivă, numai la Spitalul Monza
În data de 28 și 29 ianuarie 2013 s-au efectuat în Spitalul Monza din București primele două intervenţii de plastie de valvă mitrală în minitoracotomie dreapta videoasistată. Aceste intervenţii completează intervenţiile de chirurgie cardiacă mininvazivă care se efectuau deja in clinică: revascularizare miocardică prin minitoracotomie stanga, intervenţii in ministernotomie joasă sau inaltă(intervenţii pentru valvă aortică, mitrală, tricuspidă, atriul drept sau atriul stâng).
Echipa condusă de Dr. Cebotaru, anesteziștii echipei Dr. Șteiu si cardiologii echipei Dr. Fruntelată, sub supravegherea Prof. Fabbrocini si a Dr. Grosso din cadrul Grupului Policlinico di Monza, au operat doi tineri cu insuficienţă mitrală severă.
Chirurgia mininvazivă pentru valvă mitrală se efectuează printr-o incizie mică (5-6 cm) la nivelul toracelui drept pe linia axilară medie.
Prin abord direct sau videoasistat chirurgul cardiac ajunge la nivelul atriului stâng și printr-o mică tăietură la acest nivel se efectuează repararea valvei mitrale cu ajutorul unor instrumente lungi special concepute pentru acest tip de intervenţie laborioasă. Circulaţia extracorporeală este utilizată în timpul procedurii.
Această tehnică modernă permite repararea valvei mitrale :
- Anuloplastia mitrală
- Remodelarea cuspelor mitralei
- Montarea de corzi artificiale
Prin această tehnică se mai pot efectua și alte intervenţii:
- Protezarea mitrală
- Plastia/protezarea tricuspidiană
- Închidere de defect interatrial
- Extirpare de tumori atriale stângi sau drepte
Intreaga procedură durează între 2 și 4 ore.
Beneficiul evident al acestei proceduri este faptul că nu se taie nici un os(sternul în cazul intervenţiilor clasice mediosternale) și de asemenea aspectul estetic al procedeului.
Recuperarea în activitatea cotidiană este mult mai rapidă, cu complicaţii reduse și control al durerii mai bun. Pierderile sanguine prin acest procedeu sunt minime, nefiind nevoie în cele mai multe cazuri de administrare de produse sanguine. De asemenea riscul de infecţie este mult mai redus fată de intervenţia clasică.
Pacienţii noștrii au fost treziţi și detubaţi în prima oră de la intervenţie și au început fizioterapia cardiologică și respiratorie după 24 ore de la operaţie, necesitând o ședere de doar 24 ore în terapia intensivă.
Au reintrat în sânul familiei la 5 zile de la operaţie, unul din ei prezentându-se la servici în ziua 7 de la operaţie.