Sari la conținut

Premieră scolioză asociată cu sindromul Goldenhar

In premiera la Spitalul Monza dl. dr. Alexandru Thiery impreuna cu echipa de ortopedie a operat un pacient diagnosticat cu spectru oculo-auriculo-vertebral (sindrom Goldenhar) a carui operatie a fost efectuata pentru prima data in Romania, cazul fiind considerat foarte dificil si de risc inalt.
Pacientul în vârstă de 18 ani, a suferit anterior alte 10 operaţii, pentru corecţia pleoapei și reconstrucţia pavilionului auricular.

Deformarea coloanei a condus in timp la scaderea capacitatii respiratorii si oboseala la efort, fapt ce l-a determinat sa ni se adreseze

Scolioza acestuia este o malformatie congenitala ce se datoreaza malformatiilor complexe vertebrale cervico-toracale si malformatiilor costale (numite si Secventa Klippel-Feil); curbura scoliotica, care preoperator masura 81 de grade, s-a dovedit a fi extrem de rigida, nereducandu-se deloc la radiografiile in inclinatie laterala, cele care „verifica” flexibilitatea unei scolioze.

A fost investigat preoperator cu multa minutiozitate:
•  Computer Tomograf „full-spine” pentru a se descrie malformatiile complexe vertebrale, CT care a fost folosit si pentru stabilirea traseului suruburilor (CT.jpg) si calcularea osteotomiilor;

CT-colaj

s-au facut reconstructii tridimensionale ale coloanei pe care s-au marcat punctele de intrare ale suruburilor (3D.mov)
• Investigatii prin Rezonanta Magnetica „full-spine” pentru a cauta eventuale malformatii ale maduvei, asociate scoliozelor malformative.
• Examen ORL

Din punct de vedere anesteziologic, stiam ca intubatia va fi dificila, pentru ca pacientul ne-a prezentat un raport medical de la ultima operatie avuta in Germania, care certifica acest lucru; examenul ORL preoperator ne-a confirmat aceasta situatie, astfel incit Dr. Visan, medicul anestezist, a fost pregatita pentru intubatie dificila
In acelasi timp pacientul prezenta o restrictie severa a volumelor si capacitatilor pulmonare, necesitind un suport respirator special pe parcursul operatiei.

Scoliozele malformative prezinta risc de complicatii neurologice (paralizie), asa ca a fost necesara neuromonitorizarea; s-au monitorizat potentialele somato-senzitive și EMG; nu s-au putut monitoriza potentialele motorii prin stimulare transcraniala, datorită unei plăci metalice implantate în regiunea retro-auriculară dreaptă, fixată cu suruburi de tăblia craniană externă, placa necesara fixarii aparatului auditiv

Din punct de vedere anesteziologic, intubatia urma a fi dificila deoarece pacientul ne-a prezentat un raport medical de la ultima interventie efectuata in Germania, care certifica acest lucru. Examenul ORL preoperator ne-a confirmat aceasta situatie, astfel incat d-na. dr. Visan, medic anestezist, a fost pregatita pentru o intubatie dificila.
In acelasi timp pacientul prezenta o restrictie severa a volumelor si capacitatilor pulmonare, necesitand un suport respirator special pe parcursul operatiei.

Scoliozele malformative prezinta risc de complicatii neurologice (paralizie), astfel ca a fost necesara neuromonitorizarea. S-au monitorizat potentialele somato-senzitive și EMG; nu s-au putut monitoriza potentialele motorii prin stimulare transcraniala, datorită unei plăci metalice implantate în regiunea retro-auriculară dreaptă, fixată cu suruburi de tăblia craniană externă, placa necesara fixarii aparatului auditiv.

Operatia a durat 11 ore. In zona malformata suruburile au fost plasate sub control radiologic intra-operator, dupa traiectul calculat pe CT-ul preoperator. S-au facut 2 osteotomii posterioare de corectie tip Ponte, iar curbura scoliotica a fost redusa de la 81 grade preoperator la 36 grade postoperator.
Pe tot parcursul operatiei nu s-au inregistrat tulburari ale potentialelor evocate monitorizat, operatia a decurs fara incidente iar evolutia a fost favorabila, pacientul fiind externat a 7-a zi postoperator.

colaj-scolioza

Urmărește-ne pe rețelele de socializare

Spitalul Monza - Chirurgie complexă

Copyright © 2024 MONZA ARES SRL , CUI: 48907340, Reg. Com. J40/18808/2023