Sari la conținut

Premieră medicală: caz rar de scolioză dublă operat neurochirurgical și ortopedic

Spitalul Monza, parte din grupul internaţional „Policlinico di Monza”, a anunţat realizarea unei intervenţii în premieră în România: tratamentul hibrid (ortopedic și neurochirurgical) al unei paciente de 14 ani cu „scolioză dublă toraco-lombară și măduvă atașată prin lipom sacrat”. Operaţia a fost realizată de către o echipă mixtă ortopedică și neurochirurgicală: dr. Alexandru Thiery, medic primar ortopedie pediatrică; dr. Mihai Măgurean, medic primar ortopedie-traumatologie; dr. Sergiu Stoica, medic primar neurochirurgie; dr. Mihai Crăciun, medic specialist neurochirurgie; și dr. Anca Vișan, medic primar anestezie-terapie intensivă.

Particularitatea acestui caz a constat în asocierea malformaţiei măduvei (lipomul sacrat) care atașa măduva de pereţii canalului spinal, crescând astfel riscul de paralizie în momentul manevrelor de corecţie a scoliozei. Pentru a scădea cât mai mult acest risc, s-a stabilit ca întâi să fie eliberată măduva prin excizia lipomului, și apoi să se opereze scolioza — totul în cadrul unei singure ședinţe operatorii.

„În primul timp operator, neurochirurgii au excizat lipomul sacrat, eliberând astfel rădăcinile nervoase și conul medular, lucru ce a permis un oarecare grad de mobilitate a măduvei spinării în canalul spinal și a făcut astfel posibilă corecţia scoliozei, realizată în al doilea timp operator”, a spus dr. Alexandru Thiery, ortoped pediatru la Spitalul Monza.

Pe tot parcursul intervenţiei chirurgicale, care a durat 12 ore, pacienta a fost monitorizată din punct de vedere neurologic (neuromonitorizare multi-modală), astfel încât echipa operatorie a știut în fiecare moment care este starea măduvei și a rădăcinilor nervoase, evitând astfel riscul paraliziei. Astfel, s-a putut realiza corecţia completă a deformării cu un rezultat estetic și funcţional foarte bun.

„În anumite operaţii, există riscul de a produce leziuni ireversibile ale unor structuri nervoase sensibile. Neuromonitorizarea intra-operatorie ne ajută să identificăm corect aceste structuri, atunci când simţul vizual nu este suficient, nici măcar sub cel mai performant microscop. Asemenea marilor centre de neuroștiinţe din lume, noi utilizăm această tehnică în mod curent”, a spus dr. Mihai Crăciun, neurochirurg la BRAIN Institute din cadrul Spitalului Monza.

Evoluţia postoperatorie a pacientei a fost normală pentru o intervenţie de asemenea amploare, fără deficite motorii în afara celui preexistent, și reluarea mersului în a patra zi postoperator.

Rx_preop_2

„Aceste scolioze particulare se întâlnesc rar în practica curentă. În mod clasic, se făceau două operaţii diferite. La nivel mondial, în ultimii ani, există tendinţa de a opera aceste cazuri rare într-o singură ședinţă operatorie, din mai multe motive: posibilitatea echipei ortopedice de a vizualiza direct, la microscop, mobilitatea conului medular și a rădăcinilor, putând astfel să-și planifice manevrele de corecţie; rata mai mică de complicaţii; și, nu în ultimul rând, confortul pacientului”, a spus dr. Thiery.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare

Spitalul Monza - Chirurgie complexă

Copyright © 2024 MONZA ARES SRL , CUI: 48907340, Reg. Com. J40/18808/2023