Dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurgie generală în cadrul BariClinic din Spitalul Monza este specialist în chirurgie laparoscopică și supraspecializat în chirurgie bariatrică. Dr. Munteanu este un chirurg cu 20 de ani de experiență și peste 6.000 de pacienți operați. Primele operații de chirurgie bariatrică le-a efectuat în urmă cu 15 ani și de atunci a cunoscut foarte mulți oameni afectați de problemele generate de obezitate.
Dr. Rubin Munteanu și-a propus să țină un jurnal de consultații în care să scrie despre cazurile cele mai interesante: “Prezentarea unui caz medical reprezintă o provocare și sunt conștient de pericolul generalizării și al interpretării greșite dar, în același timp, cred în puterea exemplului, câștigător în fața forței doar aparent șlefuite, în fapt mistificatoare, a statisticii.”
Și totuși, cum e cu diabetul acesta?
La începutul lunii martie 2021, mi-a fost dat să văd cea mai mare valoare de hemoglobină glicozilată întâlnită de-a lungul carierei mele de chirurg bariatric: 14,28%. Această analiză, denumită în limbaj uzual “glicată” sau “glicozilată”, măsoară media valorilor de glicemie din ultimele 3 luni. Este un parametru mult mai performant în aprecierea diabetului decât simpla măsurătoare a glicemiei. O glicată peste 6,7% stabilește că pacientul respectiv are diabet. 14,28% înseamnă o medie de glicemii de 360mg/dl. Foarte mult! Imens!
Pacientul are 47 de ani, o înălțime de 1,82 m și, preoperator, avea o greutate de 129 kg. L-am consutat prima dată în 11 februarie 2021 și, îmbrăcat corespunzător anotimpului, părea un bărbat solid, nu gras. Un om informat și hotărât, care mi-a spus de la început că el a venit pentru o operație de micșorare de stomac, ca să scape de diabet, kilogramele în plus (cam 40), nesupărându-l de fapt.
Nu intenționez să intru în foarte multe detalii, astfel că, am să sar câteva etape. L-am operat la începutul lunii martie 2021, a stat 2 nopți în spital, a venit la 10 zile la control, dar eu am așteptat controlul de 3 luni, cel cu primele analize postoperatorii. Eram foarte curios să văd hemoglobina glicozilată. A venit pe 7 iunie, slăbise 28 de kg, se simțea minunat iar glicata era 6,4% (între 5,7 și 6,4% este zona cu risc crescut de a dezvolta diabet). Am operat multe sute de oameni cu diabet de tip 2, așa încât, recunosc că mă așteptam să scadă semnificativ, dar nu chiar într-atât.
Cum de rezultatul era atât de bun postoperator și cum de, înainte de operație, fusese extrem de rău? Ca să mă lămuresc, am discutat mult cu pacientul meu, l-am descusut pe îndelete și, astfel, m-a ajutat mult să trag niște concluzii. A contat foarte mult firea sa comunicativă, sinceritatea deplină și lipsa reticențelor în relatarea faptelor comise în perioada preoperatorie.
Viața sa înainte de operație poate fi sintetizată în două cuvinte: haos și excese. Nu avea nicio regulă privitoare la alimentație și până seara ciugulea tot ce-i pica în mână, fructe sau covrigi sau biscuiți sau tot felul de alte lucruri car, gegeneric, ar putea fi denumite ronțănele. Seara ajungea acasă după o zi istovitoare de muncă și, vorba lui, “rupea frigiderul”. Este o expresie cunoscută de toată lumea, practicată de mulți și recunoscută de puțini. Excesele din week-end includeau și bere (setea diabeticului), iar mediul prietenos al grupului masculin favoriza consumul a până la 20 de doze într-o seară prelungită. Conștient că acest drum nu va duce către bine, s-a decis să se opereze, dar nu înainte ca 5-6 săptămâni să-și mai facă de cap. Încă și mai mult decât am menționat anterior.
Etapa postoperatorie a venit cu restricțiile cuvenite în prima lună dar apoi a putut mânca de toate, evident puțin și, teribil de important, a înțeles că trebuie să mănânce doar la masă, de 3 ori pe zi și nu între mese. A scos gustările, gustăricile, ronțănelile. A încercat și câte o bere și a constatat că bucuria nu este deloc mai mică. Micșorarea de stomac l-a forțat să nu mai facă excese, iar determinarea lui l-a făcut să treacă de la haos la o ordine firească.
Recitind cele ce am scris, mă întreb dacă voi fi crezut, dacă este posibil ca altcineva să creadă că un om nedisciplinat și excesiv poate deveni aproape peste noapte cumpătat și ordonat. Pentru că eu am văzut cu ochii mei (și de foarte multe ori, nu doar o dată), pot să depun mărturie că se poate.