Îngrijirea şi tratamentul copiilor cu malformaţii cardiace congenitale necesită proceduri şi rigori speciale diferite faţă de cele ale adultului. Un centru de chirurgie cardiovasulară pediatrică presupune implementarea unei infrastructuri cu circuite speciale ale sălii de operaţie, reanimare, terapie intensivă, cu secţie de paturi, laboratoare şi explorări de specialitate. La acestea se adaugă dotările tehnologice ultraspecializate şi bineînţeles existenţa unei echipe de medici profesionişti, care asigură performanţa şi calitatea actului medical.
Spitalul Monza Bucureşti – Centru Cardiovascular a reunit toate aceste criterii în noua secţie dedicată Chirurgiei Cardiovasculare Pediatrice.
Noul departament disponibil 24/24 h este dotat cu o recepţie de internări, cu bloc operator, cu secţie de anestezie şi terapie intensivă pediatrică, cu saloane dedicate copiilor şi zonă de joacă special amenajată pentru cei mici.
Pentru realizarea unor servicii integrate, structura dispune de suportul secţiei de cardiologie pediatrică, a departamentului de radiologie-imagistică medicală şi a laboratorului de analize medicale din cadrul Spitalului Monza Bucureşti.
Noua secţie de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică din cadrul Spitalului Monza Bucureşti dispune de o infrastructură special proiectată, concepută şi realizată la cele mai înalte standarde europene, cu dotări de ultimă generaţie, unde îşi desfăşoară activitatea o echipă completă de specialişti, cu o experienţă şi continuitate profesională de peste 17 ani în aceeaşi formulă.
Echipa secţiei de chirurgie cardiacă pediatrică este condusă de Dr. Mircea Cotul, medic primar chirurgie cardiovasculară, şef de secţie, Dr. Antonela Mureşan, medic primar anestezist, şef de secţie ATI pediatrie şi Dr. Simona Opriţa, medic primar, cardiologie pediatrică.
„Pe lângă infrastructura particulară, probabil cea mai importantă condiţie în desfăşurarea unei activităţi competente, o constituie factorul uman. Mai precis, echipa multidisciplinară, dar unitară, specializată şi experimentată, capabilă să stabilească diagnosticul, indicaţia terapeutică optimă, care să ofere riscuri minime – dacă se intervine clasic, intervenţional sau combinat, precum şi cadre medicale care pot asigura urmărirea post-operatorie adecvată.” a declarat dr. Mircea Cotul, şef secţie Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică.
Deşi este la început, în secţia de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică, 4 copii cu diferite malformaţii congenitale cardiovasculare au fost operaţi şi astfel au primit o nouă şansă la viaţă.
Noua secţie de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică din cadrul Spitalului Monza Bucureşti– Centru Cardiovascular reprezintă o speranţă pentru copiii care au nevoie de un diagnostic corect pentru bolile congenitale cardiace, dar şi de tehnici de tratament moderne şi de o îngrijire medicală la standarde europene.
În România, Spitalul Monza este prezent în sistemul medical privat de la sfârșitul anului 2012, dezvoltând un centru de excelenţă în domeniul chirurgiei cardiovasculare. În cadrul Spitalului Monza București mai sunt disponibile pacienţilor servicii integrate de medicină internă, chirurgie generală, precum și din sfera altor specialităţi medicale.