Ecocardiografia transesofagiană este o investigație imagistică ce permite o vizualizare extrem de fidelă a structurii inimii – chiar și a acelor zone greu accesibile prin ecografia simplă. Investigația durează în jur de 15-20 minute, se efectuează la solicitarea medicului cardiolog, după un consult/ecografie cardiacă în prealabil. Așa cum îi spune și numele, ecografia transesofagiană presupune introducerea în esofag, pe cale bucală, a unei sonde ecografice – lucru care poate fi neplăcut pentru majoritatea pacienților, motiv pentru care investigația se efectuează în condiții de sedare ușoară.
CÂND ESTE RECOMANDATĂ ECOCARDIOGRAFIA TRANSESOFAGIANĂ
Ecocardiografia transesofagiană este recomandată în câteva situații clinice diferite: de fiecare dată când medicul suspectează un cheag de sânge în inimă, când urmărește evaluarea unor eventuale malformații cardiace, când dorește vizualizarea fidelă a structurilor aortei, dar și pentru evaluarea protezelor valvulare cardiace, atunci când se suspectează eventuale complicații ale acestora.
PREGĂTIREA PENTRU INVESTIGAȚIE
Ca recomandare generală, nu aveți voie sa mâncați sau sa consumați lichide cu 6 ore înainte de investigație (dacă vă aflați sub un tratament, puteți să vă luați medicamentele cu câteva guri de apă). De asemenea, înainte de a lua orice tratament medicamentos este recomandat ca pacientul să informeze medicul. La fel ca după oricare investigație efectuata în condiții de sedare ușoara, nu aveți voie sa conduceți autovehicule timp de 24 de ore (vă recomandăm sa aveți în vedere posibilitatea de a veni însoțit).
Înainte de începerea investigației, se vor asigura condiții optime de monitorizare a parametrilor vitali pe parcursul ecografiei. Astfel, se vor aplica electrozi cu scopul monitorizării activității cardiace, de asemenea puls-oximetru pentru monitorizarea saturației în oxigen și manșeta de tensiune pentru monitorizarea tensiunii arteriale. Înainte de introducerea sondei, se va aplica un anestezic local la nivelul gâtului dar și o piesa bucală la nivelul danturii, destinată prevenirii unei eventuale mușcări a limbii pe parcursul investigației. Singurul disconfort posibil resimțit de pacient este acela când sonda depășește zona gatului – senzație de vomă – acesta este însă mult diminuat datorită stării de sedare.
CÂND NU ESTE RECOMANDATĂ EFECTUAREA ECOCARDIOGRAFIEI TRANSESOFAGIENE
Investigația nu se va putea efectua atunci când pacientul prezintă de tumori la nivelul gâtului sau diverticuli esofagieni, în cazul unor hemoragii active gastrointestinale.
Care sunt indicatiile efectuarii ecografiei transesofagiene?
Depistarea unor surse cardiace de embolie (trombi, tumori, placi aterosclerotice care pot determina AVC sau embolii la nivelul membrelor inferioare/superioare, rinichilor etc.)
Evaluarea completa a functionarii protezelor valvulare (in special a protezelor în pozitie mitrala)
Evaluarea completa a afectarii valvelor cardiace în cazul endocarditei infectioase
Bolile aortei toracice (anevrism de aorta, disectie de aorta)
Diagnosticul complet și evaluarea preoperatorie a anumitor boli cardiace congenitale (defect de sept atrial)
Cum decurge procedura?
Se vor aplica cativa electrozi mici pe piept pentru monitorizarea activitatii cardiace în timpul procedurii
Medicul examinator va pulveriza un anestezic local la nivelul gatului pentru a reduce disconfortul legat de introducerea sondei, apoi va fixa intre arcadele dentare o piesa bucala de plastic prin care ulterior se va introduce sonda de examinare
Examenul dureaza aproximativ 10 minute, nu este dureros, singurul moment neplacut fiind cel al introducerii sondei cand poate aparea senzatia de varsatura sau tuse
Examinarea se efectueaza fie în pozitie sezand, fie intins pe pat în pozitie laterala.
Dupa examinare:
Este necesar repausul alimentar inca 2 ore dupa investigatie
Daca s-a administrat un sedative, 4 ore dupa ecografie nu ai voie sa conduci