Pacienții cu afecțiuni cardiovasculare ajung pe ultima sută de metri la medicul chirurg de teama infecției cu noul coronavirus. Șeful secției Chirurgie cardiacă din cadrul Spitalului Monza, dr. Theodor Cebotaru, spune că în ultima perioadă a operat pacienți care au venit în stare extrem de gravă. Atrage atenția că un astfel de pacient are șanse să treacă mai ușor peste o eventuală infecție cu noul coronavirus dacă este rezolvat din punct de vedere chirurgical.
Pacienții sunt testați înainte de internare
Medicul îi sfătuiește pe cei cu afecțiuni cardiovasculare să nu mai stea până în ultimul moment. În clinica pe care o conduce măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus sunt respectate cu strictețe. Este unul dintre motivele pentru care până acum nu au existat cazuri de infecție.
Șeful secției Chirurgie cardiacă din cadrul Spitalului Monza, dr. Theodor Cebotaru:
“Este sigur pentru pacient. Am reușit până acum să facem filtru să ne ferim de pacienți care se operează cu Covid. Există un sistem. Orice pacient care intră în vederea unui tratament pe secție este testat de Covid cu o zi înainte. Dacă este negativ atunci întră și face. Dacă este pozitiv este îndrumat în altă parte. Nu tratăm pacienți cu COVID pentru că nu putem să răspândim COVID-ul în Clinică și atunci toți pacienții care ajung la noi sunt fără Covid. Personalul este testat. Noi suntem testați, initial săptămânal, dar mi se părea cam mult și acum la 2 săptămâni suntem testați. Purtăm echipamentele corespunzătoare, ne luăm toate măsurile de protecție astfel încât să fim și noi protejați și pacienții. Noi îi testăm pe toți cei care vin să se interneze. Nu testăm aleatoriu, dacă bănuim ceva că ar fi avut febră. Este unul dintre motivele pentru care am reușit să nu avem cazuri pozitive în clinică.”
Pacienții cardiaci rezolvați chirurgical pot trece mai ușor peste o eventuală infecție cu SARS-CoV-2
În ultimul timp vin foarte mulți pacienți în stare gravă din cauza așteptării. Și la consultații vin într-o stare destul de avansată a bolii. Diferența este foarte mare.
Șeful secției Chirurgie cardiacă din cadrul Spitalului Monza, dr. Theodor Cebotaru:
“Ajung pentru că nu mai por respira. Nu mai pot să meargă nici până la baie, nu mai pot sta nici întinși. Dorm pe scaun cu capul pe masă. Când ajung așa atunci vin. Din păcate, pacienții sunt speriați și chiar dacă se simt rău stau acasă. Sunt speriați de covid și stau acasă. Acum ce operăm, operăm pacienți care nu au mai putut să stea pentru că sunt destul de grav și vin pe ultima sută de metri. Și atunci și riscul la operație este mai mare. Una este să operezi un pacient cu un risc de 2% și el stă acasă până ajunge riscul la 20%. Vorbim de riscul de mortalitate. Asta înseamnă că 1 din 5 pacienți moare… În loc să fie unul din 100 de pacienți ajunge să fie unul din 5. Totul pentru că a stat acasă așteptând să treacă COVID-ul că I s-a spus că îl ia de la spital. Majoritatea care vin, vin cu aceste informații. Un pacient care are afecțiuni cardiovasculare și este rezolvat din punct de vedere chirurgical are șanse să treacă mai ușor peste o eventuală infecție cu noul coronavirus. Ar fi o condiție. Să nu îl contracteze în primele 10 zile după ce pleacă acasă. Operațiile sunt imunodeprimante. Mai scad reactivitatea organismului în prima perioadă. Are șanse mai bune dacă se operează și își rezolvă problema cardiacă să treacă peste COVID.”
Medicul Theodor Cebotaru are cea mai mare experienţă din România în intervenţiile pe cord bătând și plastia de valvă mitrală. Este promotorul chirurgie cardiovasculare cu ajutorul robotului chirurgical, împreună cu echipa sa efectuând primele intervenţii de acest tip din România și din Sud-Estul Europei.