Sari la conținut

Dr. Lucian Dorobanțu a obținut titlul de Profesor Universitar de Chirurgie Cardiovasculară

Suntem onorați să anunțăm că Dr. Lucian Dorobanțu a obținut titlul de Profesor Universitar de Chirurgie Cardiovasculară în cadrul Universității Titu Maiorescu. Prof. Dr. Lucian Dorobanțu, medic primar chirurgie cardiovasculară, este Directorul Ştiințific al Spitalului Monza din anul 2020.

Doctor în Medicină din 2008, conducător de doctorat din 2021, în urma abilitării cu teza de abilitare: “Cardiovascular surgery – from genomics and anatomical findings to research and surgical techniques improvement”, Prof. Univ. Habil. Lucian Dorobanțu a adus constat inovație în chirurgia cardiovasculară de-a lungul timpului, fiind autorul unor intervenții și tehnici realizate în premieră la nivel european și mondial:

• 2007 – Premieră mondială: fistula arterio-venoasă brahio-brahială, o nouă tehnică de angioacces la pacienţii hemodializaţi, pentru care a fost nominalizat la premiul „Young Vascular Surgeon of the Year” al Societăţii Europene de Chirurgie Cardiovasculară. Publicarea metodei a beneficiat, un an mai târziu, de un review al revistei Nature Clinical Practice, la secțiunea „Research Highlights”.
• 2012 – Premieră în România: membru în echipa care a realizat prima intervenţie de montare a unui dispozitiv de asistare circulatorie tip ECMO.
• 2016 – Premieră europeană: TMVR – Transcathter Mitral Valve Replacement – prima implantare din Europa de Est a unei proteze mitrale Lotus în valva mitrală nativă.
• 2020 – Premieră mondială: membru în colectivul care a publicat o nouă anomalie congenitală la pacienții tineri cu CMHO – cardiomiopatie hipertrofica obstructivă.

Prof. Dr. Lucian Dorobanțu are o vastă experienţă în chirurgia cardiacă minim invazivă, practicând toate tipurile de intervenţii din patologia cardiacă a adultului, manifestând o aplecare deosebită către chirurgia reconstructivă a inimii – plastii (reparări) de valvă mitrală și aortică, realizate cu succes prin chirurgie minim invazivă.

Prof. Dr. Lucian Dorobanțu a deschis și deschide în continuare noi orizonturi de cunoaștere într-un domeniu de nișă complex: chirurgia cardiomiopatiei hipetrofice obstructive. Din anul 2015 este coordonator al Cardiomyopathy Center din cadrul Spitalului Monza (singurul centru din România și Europa de Est specializat în diagnosticul și tratamentul chirurgical al cardiomiopatiei hipetrofice obstructive/CMHO și al doilea centru din Europa). Cu o experienţă cumulată de peste 1000 de cazuri operate împreună cu echipa Grupului Monza Italia, cele două centre reunite (din România și din Italia), reprezintă la ora actuală al doilea punct de referinţă la nivel mondial, după Mayo Clinic din SUA, în tratamentul cardiomiopatiei hipetrofice obstructive.

Urmând tendința mondială, orientată către noua paradigmă a conservatorismului metodelor chirurgicale, chirurgul abordează intervenţii de chirurgie cardiacă structurală, specializându-se în tehnici hibride (o simbioză perfectă între chirurgia cardiacă și cardiologia intervențională), cum ar fi intervenţiile de implantare percutanată de valvă aortică (TAVI).

Urmărind acest parcurs excepţional, îl felicităm pentru obţinerea acestui titlu academic și suntem mândri ca echipă de acest pas important în cariera didactică a domnului Prof. Univ. Habil. Lucian Dorobanţu.

Salutăm șansa pe care generaţia de medici în formare o are cu astfel de mentori. Credem că prin marcarea acestui moment putem redefini astăzi excelența prin angajamentul: “mentorat în medicina secolului 21”, pornind de la convingerea că viitorul medicinei se va construi numai investind în educația specialiștilor: cu viziune, cu determinare, cu generozitate.

“Este foarte important ca viitorii colegi să se poată forma în centre cu deschidere și expertiză, să fie mentoraţi de oameni care au ȋnţeles că dincolo de o carieră de succes, a dărui din cunoașterea primită viitorilor colegi este mai mult decât un gest firesc de generozitate, este responsabilitatea de a construi împreună viitorul domeniului nostru.” subliniază Prof. Dr. Lucian Dorobanţu.

Într-o profesie prin excelență dedicată oamenilor, viitorii medici au nevoie de modele, care să îi motiveze și să îi inspire, profesional și uman. Este rolul mentorului să unifice triada scop-orientare-valori umane într-un proces de educație exprimat ca prezent continuu între “a fi” și “a deveni”.

 

Urmărește-ne pe rețelele de socializare

Spitalul Monza - Chirurgie complexă

Copyright © 2024 MONZA ARES SRL , CUI: 48907340, Reg. Com. J40/18808/2023