Chiar dacă are la activ mii de operaţii și este printre singurii medici din România care practică anumite tipuri de intervenţii, dr. Ion Bogdan Codorean spune că nu neapărat cazurile foarte complicate îi rămân în memorie, ci recunoștinţa pacienţilor și faptul că ei sunt bine.
Dr. Ion Bogdan Codorean este medic primar ortoped cu supraspecializare în traumatologia sportivă și doctor în medicină. ”Traumatologia sportivă nu se referă doar la sportivi ci la toate afecţiunile care se pot produce în timpul activităţii sportive: afecţiuni ale gleznei, genunchiului, șoldului, umărului. Dar dacă, de exemplu, cineva se ridică de pe scaun și își rupe meniscul acest lucru ţine tot de traumatologia sportivă, chiar dacă omul respectiv nu a făcut sport niciodată”, a precizat medicul.
Și la Spitalul Monza, cu care a început colaborarea încă din luna iulie a acestui an, tot de traumatologia sportivă se ocupă și de tot ce ţine de acest domeniu: artroscopie de genunchi, de gleznă, de șold dar și de proteze. În plus, este printre puţinii medici, din România, care practică artroscopie de șold și trohleoplastie (modelarea chirurgicală a trohleei pentru a obţine o formă anatomică). ”Trohleoplastia e o intervenţie pe care eu o practic des. În cazul anumitor persoane, femei în special, femurul nu are acel șanţ în care trebuie să stea rotula și în cadrul trohleoplastiei, creăm acel șanţ. E o afecţiune congenitală care apare în cele mai multe cazuri la femei”, a completat dr. Codorean.
Despre colaborarea cu Monza, medicul ortoped spune că e un spital bine pus la punct în care oricine și-ar dori să lucreze.
Știa de mic că vrea să fie medic
Dr. Ion Bogdan Codorean a terminat Facultate de Medicină, în cadrul U.M.F. “Carol Davila”, București în 1997, în 2003 a devenit medic specialist, iar în 2008 medic primar. Rezidenţiatul l-a făcut în București dar a urmat multe stagii de pregătire în Germania, Belgia și Italia. ”Acolo m-am concentrat pe traumatologia sportivă, ce fac eu cel mai mult. În toată lumea civilizată, medicii din toate specialităţile se perfecţionează într-un anumit domeniu, cum ar fi traumatologia sportivă, coloană, artroplastie, patologia tumorală. Eu fac traumatologie sportivă și tot ce ţine de genunchi”, a completat ortopedul.
Motivul pentru care a ales să se supraspecializeze în acest domeniu e că a vrut să îmbine cele două pasiuni ale sale: medicina și sportul. De când eram mic știam că vreau să mă fac medic. Tatăl meu este medic militar, profesor de radiologie și imagistică medicală, așa că nu concepeam să fac altceva decât medicină militară. Până la 17 am jucat și fotbal la Steaua, de-asta am ales traumatologia sportivă pentru că voiam să rămân în lumea sportului”, a adăugat dr. Codorean.
Acum, după 20 de ani de carieră spune că dacă ar lua-o de la capăt, ar face același lucru, iar motivaţia sa principală este recunoștinţa pacienţilor și faptul că ei sunt bine. ”Sunt oameni pe care i-am operat acum 10-12 ani și care mă sună de 2-3 ori pe an să-mi spună că sunt bine, să mă întrebe ce mai fac. Pentru asta îmi place medicina, datorită recunoștinţei oamenilor și a faptului că ei sunt bine”, a punctat medicul ortoped.