Povesteam într-un articol anterior despre noul nostru „coleg” de la Spitalul Monza: cel mai performant model al robotului da Vinci Xi, cu ajutorul căruia chirurgii noștri specializaţi în ginecologie, urologie și bariatrie pot să opereze chiar și cele mai dificile cazuri și afecţiuni.
Pentru că niciodată robotul nu face lucruri de unul singur, ci are nevoie de coordonarea unui chirurg extrem de bine pregătit, astăzi discutăm cu unul dintre medicii noștri care fac echipă bună cu da Vinci Xi – este vorba despre Dr. Cristian Surcel, Medic primar urologie și Doctor în Ştiinţe medicale, șef Urology Center în cadrul Spitalului Monza.
Dr. Cristian Surcel are un istoric de peste 10.000 de intervenţii chirurgicale și este specializat în oncologia urologică, uroginecologie, chirurgia reconstructivă, endourologia joasă și înaltă, urologia generală, ecografia generală. Ne povestește în continuare ce înseamnă pentru el lucrul cu robotul și cum îi împrumută acestuia din exeprienţa, îndemânarea, dar și sufletul lui – în cadrul intervenţiilor chirurgicale pe care le realizează.
Care sunt cele mai frecvente afecţiuni care pot fi tratate cu ajutorul robotului?
În principiu, toate afecţiunile urologice care trebuie tratate chirurgical – pot fi rezolvate și cu ajutorul robotului. Însă, robotul da Vinci Xi își dovedește cel mai bine utilitatea în cazul afecţiunilor oncologice de tip urologic.
De exemplu, în ce privește cancerul renal, suprarenal, cancerul de vezică urinară sau cel de prostată – chirurgia robotică este standardul de aur în rezolvarea lor, dacă sunt descoperite în stadiu incipient.
Din păcate, acestea sunt afecţiuni des întâlnite. Cancerul de prostată afectează 7 din 10 bărbaţi trecuţi de vârsta de 70 de ani. Cancerul de vezică urinară este pe locul al 5-lea ca incidenţă la bărbaţi și femei deopotrivă.
Multe dintre aceste afecţiuni oncologice sunt asimptomatice în primă fază și sunt descoperite întâmplător în cazul unor investigaţii ecografice pentru alte probleme – iar singurul tratament e, de multe ori, chirurgia robotică.
De ce este mai eficientă chirurgia robotică, după părerea dumneavoastră?
Chirurgia robotică este o chirurgie sigură, precisă, de acurateţe. În cazul afecţiunilor oncologice de sferă urologică, este absolut esenţial să izolezi structurile în care se dezvoltă tumora de structurile care au funcţii importante în organism și pe care e necesar să le prezervi.
Prin vizibilitatea excelentă pe care ţi-o oferă (imagine 3D și HD), prin flexibilitatea braţelor robotice – rotaţii pe care mâna umană nu le poate face de una singură, prin posibilitatea de a interveni în spaţii înguste și prin sângerările intra-operatorii mult reduse, chirurgia robotică oferă o calitate ridicată actului medical și avantaje nenumărate pentru pacienţi.
Dacă e să mă refer doar la câteva beneficii, riscul de complicaţii post-operatorii, durerile și timpul de recuperare sunt mult diminuate după intervenţiile chirurgicale realizate cu da Vinci Xi.
Ce presupune pregătirea unui chirurg care operează cu ajutorul robotului?
Pentru mine, pregătirea a însemnat zeci de ani de muncă, în fiecare zi – de dimineaţa de la ora 06:00 până seara târziu. Înseamnă mii și mii de ore de studiu, cursuri, seminarii, traininguri în centre de referinţă. Înseamnă să îi vezi pe alţii la lucru.
Am trecut la chirurgia robotică atunci când am știut 100% că robotul este sigur și precis în mâinile mele, după multă experienţă în chirurgia deschisă, precum și în toate patologiile din sfera mea de specialitate.
Fără medic, robotul nu face nimic. El este un instrument avansat, care trebuie coordonat. Gesturile lui sunt, de fapt, gesturile mele și, într-un fel, robotul sunt eu. Prin intermediul lui, ajung să fac o operaţie de mare fineţe.
Cum reacţionează pacienţii operaţi robotic? Care este impresia lor?
Pacienţii mă întreabă deseori: „Dar sigur m-aţi operat? Pentru că mă simt atât de bine, parcă nici nu s-ar fi întâmplat.” E o satisfacţie uriașă pentru mine să văd că a doua zi pacienţii deja merg, sunt pe picioarele lor, se alimentează, nu au dureri și prezintă doar câteva cicatrici extrem de mici, abia observabile.
Pacienţii sunt mulţumiţi și recunoscători după operaţiile robotice.
Cât de importantă este echipa medicală în cazul operaţiilor robotice?
Nu se poate face nimic fără echipă. Într-o operaţie de chirurgie robotică, în sală sunt reanimatori, asistente medicale și cel puţin doi medici specialiști care se dedică coordonării robotului, îl fixează și îl montează deasupra pacientului. Apoi sunt eu, care, pentru un timp, sunt lângă pacient, iar apoi trec la consola robotului și preiau de acolo intervenţia. Robotul a devenit și el parte din echipa noastră – îl considerăm un ajutor care doar că nu vorbește, dar în rest face ceea ce facem și noi și ne maximizează potenţialul.
Ca în orice tip de intervenţie chirurgicală, de unul singur ești mic. E nevoie de o echipă întreagă, cu ani de experienţă și o pregătire solidă, pentru a duce o operaţie dificilă, indiferent de modalitatea în care e ea realizată – deschis, laparoscopic sau robotic.
Este chirurgia robotică viitorul în medicină?
Aș spune că e chiar prezentul. Nu mai există centru de valoare în lume care să nu practice deja chirurgia robotică. Cred că toţi pacienţii ar trebui să aibă acces la acest tip de chirurgie, care este cea mai bună rezolvare pentru afecţiunile de tip urologic.