Dr. Irina (Boagiu) Gheorghe, Medic Specialist ORL
Cum pot afecta polipii sănătatea copiilor?
Dr. Irina (Boagiu) Gheorghe: “Toți copiii au vegetații adenoide (polipi), dar nu toți dezvoltă probleme care necesită tratament medicamentos sau chirurgical. Intrarea în colectivitate expune imunitatea copiilor la diverse provocări, iar polipii, fiind formațiuni limfatice situate în spatele nasului (la intersecția nasului cu gura), joacă un rol important în sistemul imunitar împreună cu alte structuri limfoide situate la nivelul gâtului și cavității bucale, acționând ca un filtru pentru microbii inhalați sau ingerați. Totuși, ele pot crește excesiv și pot provoca o serie de probleme, în special otite frecvente.”
Creșterea excesivă a polipilor poate provoca diverse probleme, însă este important de reținut că nu toți copiii cu polipi măriți pot prezenta simptomele enumerate mai jos:
- Otite frecvente: Polipii pot obstrucționa trompa lui Eustachio, canalul care face legătura între urechea medie și nas. Această obstrucție împiedică drenarea normală a secrețiilor din urechea medie, favorizând apariția otitelor medii seroase recurente (cu durere, febră și ocazional scurgere purulentă din urechi) dar și infecții ale urechii medii care nu răspund la tratament cu antibiotice;
- Respirație dificilă: Creșterea semnificativă a polipilor poate determina obstrucția nazală, provocând respirație dificilă, mai ales pe gură (cu buze uscate și crăpate), sforăit și pauze de respirație în somn (apnee);
- Infecții respiratorii repetate: Polipii inflamați (adenoidită) pot accentua obstrucția și pot favoriza apariția infecțiilor respiratorii repetate, răceli frecvente, rinite și sinuzite recurente;
- Probleme de vorbire: Respirația prelungită pe gură poate duce la o voce nazală și la dificultăți de articulare;
- Scăderea auzului: În cazuri severe, obstrucția prelungită a trompei lui Eustachio poate afecta auzul.
Cum se poate stabili un diagnostic precis?
Dr. Irina (Boagiu) Gheorghe: “Diagnosticul de vegetatii adenoide mărite necesită o examinare completă ORL, o anamneză detaliată despre simptomele prezente, durata lor, frecvența episoadelor de otită, istoricul medical al copilului, alergii, șamd. Dar și o examinare clinică cu fibroscop, un instrument optic care permite vizualizarea detaliată a zonei nazofaringiene (examinarea nasului, gâtului și urechilor). De asemenea, este necesară și o timpanogramă, o investigație care măsoară presiunea din urechea medie, dar pot fi recomandate și investigații suplimentare. Doar în contextul acestor examinări este determinată indicația chirurgicală.”
Există constrângeri sezoniere pentru operația de polipi?
Dr. Irina (Boagiu) Gheorghe: “Spre deosebire de alte intervenții chirurgicale, operația de extirpare a vegetațiilor adenoide (adenoidectomie) nu are contraindicații sezoniere. Decizia operației se ia în funcție de severitatea simptomelor și impactul asupra calității vieții copilului. Recuperarea după operația de polipi este rapidă și nu este influențată de anotimp și nu ar trebui amânată operația din cauza temerilor legate de sezonul rece sau cald.”
Care este vârsta recomandată pentru operație și care este riscul de recidivă după operație?
Dr. Irina (Boagiu) Gheorghe: “Vârsta ideală pentru operația de adenoidectomie este după 3 ani. În această perioadă, vegetațiile adenoide ating o dimensiune semnificativă, iar riscul de complicații anestezice este redus. Sub control endoscopic vegetațiile adenoide sunt eliminate complet, iar riscul de recidivă este inexistent.”
Tratamentul chirurgical pentru adenoidectomie: O abordare modernă, minim invazivă și precisă
Pentru îndepărtarea amigdalelor nazofaringiene, cunoscute și sub numele de vegetații adenoide sau “polipi”, tratamentul chirurgical este o procedură sigură și eficientă, realizată în prezent cu ajutorul endoscopului, un instrument optic dotat cu o cameră miniaturală care permite medicului vizualizarea detaliată a cavității nazofaringiene în timp real.
Spre deosebire de metodele tradiționale, chirurgia endoscopică minimizează riscul de complicații, cum ar fi sângerarea sau infecția.
Procedura se realizează minim invaziv, reducând semnificativ trauma și disconfortul postoperator, vindecarea este mai rapidă și durerea este minimă, permițând o revenire mai rapidă la activitățile zilnice.
Operațiile de adenoidectomie se realizează sub anestezie generală, asigurând un confort maxim pentru copil pe durata proceduri iar durata intervenției este, în general, de 30-45 de minute, dar poate varia în funcție de severitatea vegetațiilor adenoide și de complexitatea procedurii.
Copiii sunt externați din spital a doua zi după operație iar recuperarea completă durează, de obicei, 1-2 săptămâni, timp în care copiii pot prezenta ușoară durere la nivelul gâtului, nas înfundat și oboseală.
În Spitalul Monza avem acces la cele mai noi tehnologii iar procedurile chirurgicale minim invazive se efectuează fără traumatizarea pacientului.
Dr. Irina (Boagiu) Gheorghe este medic specialist ORL, supraspecializată în chirurgia endoscopică rinosinusală. Are o vastă experiență în diagnosticarea și tratarea diverselor afecțiuni ORL ale copiilor iar abordarea sa personalizată și grija pentru micii pacienți este demonstrată cu atât mai mult, de aprecierea copiilor, cât și a părinților.
Pentru o evaluare detaliată și un plan de tratament personalizat, contactează-ne la numărul de telefon 021.9983 sau completând formularul de mai jos: