V-am povestit aici despre neurochirurgul Sergiu Stoica, un medic tânăr, ultrașcolit în Franţa și Canada, cu experienţă în operaţii pe care nu le mai poate face altcineva în România și cu o atitudine faţă de pacient care pare S.F., comparativ cu felul în care se poartă medicii, în general, în România. V-am povestit, pentru că mie și lui Nic ne-a marcat existenţa și pentru că este singurul medic de la noi pe care îl recomand în cazul unei situaţii medicale care ţine de neurochirurgie. Sergiu Stoica operează copii la spitalul de stat Marie Curie și, până de curând, a operat adulţi la spitalul privat Euroclinic.
De la 1 ianuarie 2014, a înfiinţat însă Brain Institute, care reunește cei mai experimentaţi specialiști din neurochirurgia romanească modernă. Ca să vă daţi seama cam care e nivelul profesional de acolo, vă spicuiesc din CV-ul doctorulul Ștefan Mindea, care a venit din S.U.A. ca să se alăture echipei acestei clinici: “director al secţiei de neurochirurgie spinală al Centrului Medical Universitar Stanford, și profesor universitar în chirurgia spinală minim-invazivă la aceeași instituţie. Timp de cinci ani consecutivi (2009-2012), a fost premiat în Top 5 al celor mai buni chirurgi de la Universitatea Stanford”. Pentru cine nu știe, Stanford este o universitate americană top of the top, din liga “Harvard, Yale, Princeton”. Deci… OAU, nu-i așa? 😯
Alături de neurochirurgi, stă anestezistul Anca Vișan, de care depinde într-o proporţie uriașă succesul fiecărei operaţii (dacă veţi citi acest text până la capăt, veţi înţelege de ce), echipa fiind completată de trei medici tineri, specializaţi în Franţa: Mihai Crăciun, Ionuţ Gobej și Dorin Bică.
Brain Institute e o clinică privată, găzduită de Spitalul Monza, însă nu e deloc una obișnuită, fiindcă funcţionează după niște principii cu totul speciale. E, practic, prima instituţie medicală privată non-profit din România, care reinvestește toate resursele disponibile pentru îmbunătăţirea îngrijirii pacienţilor și a practicii medicale, precum și pentru cercetare și educaţie. Adică – mai clar! – medicii își vor lua salarii, dar tot profitul clinicii nu va intra în conturile lor, ci va fi reinvestit în interesul pacienţilor. Din nou OAU, nu-i așa? 😯
Deciziile medicale la Brain Institute nu sunt luate de un singur medic, ca în sistemul românesc de stat, ci de echipe interdisciplinare, la fel ca în toată lumea civilizată. Adică, dacă e o operaţie de adenom hipofizar, e implicat și un endocrinolog, dacă e o tumoră malignă sunt implicaţi și anatomopatologi, și oncologi, și așa mai departe.
Sursa: simonatache.ro