Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este o afecțiune cu răspândire globală și incidență în creștere (între 8,8% și 25,9% în Europa). Este frecventă în țările dezvoltate și reprezintă cea mai des întâlnită tulburare de tract digestiv superior.
Majoritatea pacienților au simptome blânde și sporadice, nu consultă medicul, astfel încât prevalența exactă nu este cunoscută.
Am invitat-o pe doamna Dr. Raluca Oprea, medic primar medicină internă și medic specialist gastroenterolog în cadrul Spitalului Monza, să ne vorbească despre boala de reflux gastroesofagian, întrucât, chiar dacă nu este o afecțiune medicală gravă, BRGE creează pacientului o stare de disconfort, cu afectarea calității vieții și poate genera complicații, dacă pacientul amână consultul de specialitate.
Doamna doctor, ce este boala de reflux gastroesofagian (BRGE)?
Dr. Raluca Oprea: BRGE reprezintă totalitatea simptomelor produse de refluxul conținutului gastric în esofag, cu sau fără leziuni ale mucoasei esofagiene. Refluxul gastroesofagian reprezintă trecerea unei părți a conținutului gastric în esofag, uneori în orofaringe și în căile respiratorii. Refluxul gastroesofagian poate fi fiziologic sau patologic.
Care sunt cauzele refluxului gastroesofagian?
Dr. Raluca Oprea: Cauzele refluxului gastroesofagian sunt multiple:
– obezitatea
– sarcina
– fumatul
– consumul de alcool, cafea, băuturi carbogazoase
– consumul excesiv de condimente, prăjeli, grăsimi
– anumite medicamente
– hernia hiatală
– consumul excesiv de roșii, citrice, ceapă, usturoi, cafea, ciocolată.
Ce simptome prezintă un pacient cu boală de reflux gastroesofagian?
Dr. Raluca Oprea: Pacienții ar trebui să fie atenți și să meargă la un consult de specialitate în cazul în care prezintă unul sau mai multe din următoarele simptome, mai mult decât de 2 ori/săptămână:
– senzație de arsură în capul pieptului, mai des după fiecare masă
– eructații (eliminarea pe cale bucală a gazelor din stomac)
– regurgitații (întoarcerea fără efort a conținutului gastric/esofagian în gură, resimțită de pacient ca un gust acru sau amar)
– alte simptome atipice: durere retrosternală (în spatele sternului), greață, vărsătură, tuse seacă cu caracter cronic, arsuri bucale, răgușeală
Boala de reflux gastroesofagian netratată poate determina complicații grave: ulcerații, stenoze, sângerări, esofag Barrett.
Atenție! Scăderea în greutate, durerea la înghițit, anemia, vărsăturile frecvente, durerile persistente pot arăta o boală severă sau o complicație a BRGE, ce impune prezentarea de urgență la medic, pentru efectuarea de investigații specifice.
Ce investigații sunt recomandate în cazul unui pacient suspect de BRGE?
Dr. Raluca Oprea: Investigațiile recomandate de către medicul specialist sunt: endoscopia digestivă superioară, examenul radiologic baritat eso-gastro-duodenal, pH-metria și manometria esofagiană.
Managementul pacienților cu boală de reflux gastroesofagian se realizează progresiv, incluzând măsuri igieno-dietetice, medicamentoase, endoscopice și chirurgicale.