Sari la conținut

Ce înseamnă o endoscopie de calitate? Ce să cer si la ce să mă aștept în calitate de pacient?

Scris de Dr. Theodor Voiosu, Medic Primar Gastroenterologie

Cuprins

Endoscopia digestivă: ce este și ce implică?

Endoscopia digestivă cuprinde o serie de metode diagnostice și terapeutice minim invazive care au ca scop vizualizarea și evaluarea diverselor segmente ale tubului digestiv (esofag, stomac, intestin subțire, colon și rect) sau a unor organe de vecinătate cum ar fi pancreasul și căile biliare.

În cursul acestor metode, medicul care efectuează examinarea poate practica manevre suplimentare:

  • prelevarea de biopsii pentru examenul anatomo-patologic
  • rezecția unor polipi sau tumori incipiente
  • extragerea de corpi străini
  • montarea unor proteze sau tratarea unor surse active sau potențiale de sângerare.

 

Informațiile pe care trebuie să le primească pacientul înainte de procedură

Pentru a beneficia de o îngrijire de calitate, pacientul trebuie să primească informații clare și precise în etapa care precede procedura dar și dupa ce procedura s-a încheiat.

Înainte de procedura în sine, pacientul trebuie informat clar asupra scopului examinării (indicația procedurii), inclusiv potențialele manevre suplimentare care pot fi necesare în cursul acesteia (de exemplu, 1 din 4 colonoscopii de screening vor conduce la identificarea a cel puțin 1 polip colonic pe care endoscopistul ar trebui să îl rezece, preferabil în cursul aceleiași explorări).

Deși majoritatea procedurilor endoscopice nu necesită în mod obligatoriu sedare, disponibilitatea și tipul sedării (anesteziei) care poate fi indicată de medic sau solicitată de pacient trebuie discutată din timp, pentru a putea asigura confortul, siguranța și eficiența explorării.

Pacientul trebuie prevenit despre principalele complicații care pot apărea în cursul sau după finalizarea procedurii (riscurile procedurale). Pe baza acestor informații, pacientul poate oferi (sau nu) acordul său informat pentru efectuarea tuturor sau doar a unora dintre manevrele propuse, acesta fiind așa numitul consimțământ informat.

 

Standardele minimale pentru o endoscopie de calitate

Orice procedură diagnostică sau terapeutică trebuie să îndeplinească niște standarde minimale de calitate, acestea fiind reglementate de societățile profesionale internaționale, cum ar fi Societatea Europeană de Endoscopie Digestivă, ale căror ghiduri reprezintă etaloane de bună practică.

În ceea ce privește colonoscopia, un bun practician trebuie să poată asigura:

  • Explorarea întregului colon în peste 95% din cazuri
  • O rată de detecție a polipilor adecvată
  • Practicarea în condiții de siguranță a unui set minimal de manevre terapeutice (cum ar fi rezecția integrală a polipilor cu dimensiuni de până la 2 cm sau controlul majorității sângerărilor de cauză digestivă).

 

Ce trebuie să includă raportul medical?


La finalul procedurii, raportul medical pe care îl primiți trebuie să conțină:

  • Un set minimal de date clinice (scopul investigației, diagnosticul de etapă);
  • Recomandări despre conduita postprocedurală, cum ar fi recunoașterea eventualelor complicații tardive, măsuri dietetice și nevoia de a reveni la control.

Furnizarea unor imagini (foto sau video) care să surprindă elementele cheie ale investigației face, de asemenea, parte integrantă dintr-un raport endoscopic de calitate.

 

În concluzie, dacă vi s-a recomandat să efectuați o explorare endoscopică sau doriți să efectuați o asemenea explorare în scop preventiv (screening), este foarte important să solicitați informații complete despre toate aspectele menționate mai sus:

  • Pregătirea pentru explorare (cum anume se face)
  • Posibilitățile terapeutice în cazul detectării unor leziuni semnificative
  • Posibilitatea de a efectua procedura cu sedare sau anestezie
  • Riscurile implicate

 

Fiți deschis în comunicarea cu echipa medicală, pe durata întregului proces de pregătire și desfășurare a procedurii. La finalul explorării, este important să vă asigurați că informația primită răspunde nevoilor și întrebărilor dumneavoastră.

 

În unele cazuri, diagnosticul complet și stabilirea planului terapeutic pot necesita un control ulterior, după obținerea unor rezultate complementare cum ar fi examenul anatomopatologic al pieselor biopsiate.

 

Dacă ai nevoie de o explorare endoscopică, ne poți contacta la 𝟎𝟐𝟏.𝟗𝟗𝟖𝟑 pentru a stabili o programare. Medicii noștri gastroenterologi sunt pregătiți să îți ofere o evaluare completă și să îți personalizeze tratamentul pentru a-ți reda sănătatea și energia.

ARES-CRM

Urmărește-ne pe rețelele de socializare

Copyright © 2025 MONZA ARES SRL , CUI: 48907340, Reg. Com. J40/18808/2023