Cancerul de tiroidă este un cancer foarte frecvent, îmbracă forme extrem de diferite și, din păcate, prognosticurile sunt la fel de diferite. Medic primar chirurgie generală cu competenţe în chirurgia oncologică din cadrul Spitalului Monza, conf. dr. Octav Ginghină, a început, împreună cu echipa sa, un studiu despre ganglionul santinelă în cancerul medular tiroidian, unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer. Știu că dacă vor reuși să patenteze un concept de ganglion santinelă lucrurile vor deveni mult mai simple în abordarea bolii.
Orice nodul tiroidian trebuie investigat
Sunt patru tipuri de cancere tiroidiene: cancerul papilar, cancerul folicular, cel medular și carcinomul anaplazic. În primele două tipuri de cancer prognosticurile sunt foarte bune.
Medic primar chirurgie generală cu competenţe în chirurgia oncologică din cadrul Spitalului Monza, conf. dr. Octav Ginghină:
“Cancerul de tiroidă, care deși pare un subiect în care lucrurile sunt mult mai bune decât în alte tipuri de cancer, e o lume extrem de complexă. De ce? Pentru că acest tip de cancer este extrem de frecvent, formele sale sunt extrem de diferite și cu prognosticurile la fel. Cel mai frecvent este cancerul papilar care are un prognostic foarte bun. Avem o supraviețuire de peste 90% la cinci ani. Au fost chiar discuții dacă să mai fie considerat sau nu cancer datorită prognosticului și evoluției foarte bune pe care o are în general, iar în Europa și America de Nord cazurile avansate au devenit excepția excepțiilor. Cancerul folicular tot cu un prognostic foarte bun ca și cancerul papilar. Are un comportament relativ asemănător. (…) Eu, anul acesta, mi-am operat unul dintre cei mai buni prieteni și coleg de operații. I-a apărut un nodul tiroidian. I –am făcut puncție și a ieșit carcinom papilar. L-am operat și la o săptămână după operație eram programați la un semi-maraton în Bucovina. Era programat de 6 luni. Așa s-a nimerit. A zis că vine și el la maraton, dar nu aleargă. Cand a ajuns acolo, s-a încălzit un pic și a zis: hai că vin și eu cu voi. Până la urmă la o săptămână după tiroidectomie a alergat și 29 de km. Deci…rezultatele după cancerul de tiroidă sunt foarte bune.”
Cancerele tiroidiene care ridică probleme serioase
Un al treilea tip de cancer este cel medular, o boală care ridică probleme serioase. Sunt cazuri complexe, care cer o abordare chirurgicală mult mai radicală și din păcate prognosticul nu este la fel de bun ca în cancerul papilar și cel folicular.
Medic primar chirurgie generală cu competenţe în chirurgia oncologică din cadrul Spitalului Monza, conf. dr. Octav Ginghină:
“Problema este că el diseminează și metastazaeză foarte mult în ganglionii loco-regionali. Și atunci trebuie să intervenim și să scoatem toți ganglionii, fie de la nivelul compartimentului central al gâtului, fie inclusiv limfanedectomii cervicale complete care sunt operații mult mai lungi și complexe decât operația standard de tiroidectomie. Există o preocupare pentru aceste operații în echipa noastră. Sunt cazuri mult mai complexe care cer o abordare chirurgicală mult mai radicală și evident prognosticul nu este la fel de bun ca în cancerul papilar și folicular. De altfel, ati auzit că în cancerul de sân se vorbește foarte mult despre ganglionul santinelă. În cazul cancerului de tiroidă se vorbește foarte puțin de ganglionul santinelă. Studiile sunt foarte puține și foarte mici. Noi, echipa noastră, am început în acest an un studiu despre ganglionul santinelă în cancerul medular. Ne gândim că dacă reușim să patentăm un concept de ganglion santinelă care este mult mai dificil decât la sân, pentru că la sân ganglionul santinelă este în 90% dintre cazuri în același loc. Atunci lucrurile sunt mult mai simple ca și localizare. La melanom, lucrurile sunt mult mai complexe, dar scintigrafia îți localizează cam întodeauna. La tiroidă lucrurile sunt și mai complexe, dar încercăm să corelăm o analiză din sânge specifică cancerului medular cu detectarea ganglionului santinelă, începem să avem o sensibilitate și o specificitate mai mare să îl găsim cu mai multă exactitate. În acest fel încercăm să salvăm pacienții, la cei care este posibil, de acele limfanedectomii, care sunt operații mult mai mari, cu complicații și cu riscuri mai mari. Din punctul acesta de vedere există loc de progres pentru carcinomul medular tiroidian.”
Carcinomul anaplazic, o poveste tristă
Cancerul tiroidian anaplazic este un cancer extrem de agresiv, cu un prognostic general negativ. În acest caz, speranța de viață este de aproximativ 5 luni.
Medic primar chirurgie generală cu competenţe în chirurgia oncologică din cadrul Spitalului Monza, conf. dr. Octav Ginghină:
“Ultimul tip de cancer tiroidian este carcinomul anaplazic, o poveste tristă din clipa diagnosticului până la sfârșit. Este un cancer extrem de agresiv. Din fericire este cel mai rar, sub 1% din carcinoamele tiroidiene, dar o dată diagnosticat anumiți chirurgi endocrini sunt de părere că nici nu trebuie operat pentru că beneficiile sunt foarte mici. Noi în general operăm cazurile aceastea când sunt situații paliative și trebuie să ameliorăm calitatea vietii acestor pacienți. Altfel operația, radioterapia, chimioterapia…toate sunt arme cu care nu reușim să învingem acest cancer. De altfel, în Belgia și Olanda unde mi-am făcut specializare exista indicație de euthanasie. Adică pacientul putea să ceară să fie eutanasiat pentru că marea majoritatea acestor pacienți mor prin tumori tiroidiene care avansează rapid, practic sunt sufocați de gât de la o zi la alta și este tragic.”
„Există o a patra stare de agregare a apei și aia este viața”
Tiroida este un organ superficial, se palpează. O ecografie tiroidiană este mult mai accesibilă decât o tomografie sau un RMN de abdomen, de exemplu. Lucrurile sunt mult mai facile și probabil și din acest motiv prognosticul este mai ușor. Cu toate astea, din cauza pandemiei medicii au operat multe cazuri de cancer în stadiu avansat.
Medic primar chirurgie generală cu competenţe în chirurgia oncologică din cadrul Spitalului Monza, conf. dr. Octav Ginghină:
“Este ușor să judeci pacienții, dar trebuie să ne gândim și la accesibilitatea la serviciile medicale. Mai ales anul asta care a fost un dezastru, dupa perioada martie –aprilie. Noi în iunie iulie am certificat asta pentru că am participat la un studiu european multicentru despre COVID. În studiu s-a arătat câte cazuri avansate de cancere am operat în perioada iunie-iulie-august. Acum a scăzut din nou numărul de operații tot din cauza COVID-ului și probabil că în ianuarie-februarie-martie va fi din nou o explozie a numărului de cazuri avansate. Există progrese spectaculoase în foarte multe cancere. Deja nu mai este o boală incurabilă în stadiile inițiale rămâne o boală căreia i se găsesc soluții. Pe noi ne-a preocupat și ne preocupă în continuare cancerul în stadiul 4. În stadiul 4 toată lumea renunță, toată lumea spune că nu sunt speranțe. Pe noi ne preocupă să salvăm aceste cazuri. Categoric că rata de succes este mult mai mică decât în stadiul 1 și 2. Nici nu ne propunem și nu suntem visători să nu înțelegem realitatea. Suntem foarte pragmatici. Cancerul în stadiul 4 este cea mai mare provocare. Dacă reușești să iei un pacient care e în stadiul 4 și îl duci în stadiul 1 sau 2, sa îl operezi a doua, a treia oara și să îl scoți de acolo, acestea sunt cele mai mari reușite. Nu facem minuni. Doar luptăm și încercăm să ducem și războaiele grele nu doar pe cele simple. Există o a patra stare de agregare a apei și aia este viața. Noi încercăm în stadiul 4 al cancerului să menținem a patra stare de agregare a apei.”
Echipa medicală este printre puținele echipe care au operat și metastaze hepatice din cancerul tiroidian. Medicul spune că pentru fiecare caz în parte indicația chirurgicală este stabilită de o echipă multidisciplinară, nu doar de chirurgul oncolog.