Sari la conținut

Artroza – generalități. Artroza șoldului și proteza de tip resurfacing

Dr. Tudor Atasiei, medic primar ortopedie și traumatologie în cadrul Spitalului Monza:

“Artroza este o boală degenerativă a cartilajului articular în articulațiile mobile (genunchi, șold etc.), foarte răspândită la vârsta a III-a și de care pacienții sunt în general conștienți. Artroza afectează deopotrivă femeile și bărbații. Odată cu evoluția bolii este afectată funcționalitatea articulației respective.

Cel mai important simptom este durerea de la nivelul articulațiilor afectate. Ulterior apare și limitarea mișcării. În funcție de tipul de articulație, această limitare a mișcării, împreună cu durerea, pot duce la un grad de handicap, în special la articulațiile membrelor inferioare. Dar și artroza de la nivelul articulațiilor membrelor superioare poate să fie extrem de deranjantă pentru pacient, în funcție de activitatea și de profesia pe care acesta le întreprinde.

Factorii determinanți pentru artroză sunt:

– biologici:

  • componenta genetică – unele persoane sunt mai predispuse să dezvolte artroză sau să dezvolte boli inflamatorii de tip reumatismal, care distrug cartilajul articular

– mecanici:

  • activitatea pacientului în decursul vieții sale – există unele profesii sau activități sportive mai solicitante pentru anumite articulații și acest lucru poate să ducă la o instalare mai rapidă a artrozei
  • factorii mecanici pot fi și congenitali/înnăscuți – malformațiile și deviațiile de la axul normal al articulației. Aceste deviații pot fi dobândite și în timp, în urma unor traumatisme soldate cu fracturi vicios consolidate.

În general, bolile inflamatorii sunt tratate de către reumatolog, care se ocupă și de afectarea articulară non-inflamatorie, de tipul artrozelor. Însă este foarte important ca pacientul să ajungă și la un consult ortopedic în momentul în care are o afectare articulară, întrucât acesta poate să stabilească oportunitatea unui tratament precoce pentru prevenirea instalării artrozei. Există mai multe stadii ale artrozei: de la artroza incipientă până la artroza avansată invalidantă, iar ortopedul are soluții pentru toate aceste stadii: fie tratamente conservatoare, fie tratamente chirurgicale.

În zilele noastre, prin intermediul internetului, accesul la informația medicală este facil, astfel că, foarte mulți pacienți cu artroză recurg la automedicație, ceea ce uneori poate fi nociv, întrucât administrarea de medicamente ce se găsesc pe piața de larg consum și care nu sunt utile pentru patologia lor, poate să ducă la întârzierea instituirii unui tratament corect pentru artroză.

În cadrul Spitalului Monza, echipa de medici ortopezi vine în întâmpinarea nevoilor pacienților cu afectare articulară.

Artroza șoldului (coxartroza)

Artroza șoldului (coxartroza) reprezintă una dintre cele mai supărătoare forme de artroză, ce afectează semnificativ viața pacientului, prin prisma funcționalității (pacientul își pierde mobilitatea). Durerea poate să varieze de la intensitate scăzut moderată la început, până la valori insuportabile în decursul anilor.

Este important să diagnosticăm cât mai precoce coxartroza, pentru a preveni evoluția nefavorabilă. Una dintre problemele de diagnostic este mascarea suferinței de la nivelul șoldului de o patologie la nivelul coloanei lombare: pacientul crede că are o afectare la coloană pentru că îl doare șoldul. Este posibil și invers, ca patologia să fie la nivelul coloanei lombare, iar pacientul să creadă că are o afectare la nivelul șoldului. Există nenumărate cazuri de necroze de cap femural care mimează o patologie lombară, iar pacientul ajunge să fie tratat/operat la nivelul coloanei lombare pentru o hernie de disc, de exemplu, ignorându-se problema șoldului.

Cea mai bună variantă pentru a stabili diagnosticul corect este un consult interdisciplinar neurochirurgie-ortopedie, pe care îl puteți efectua în cadrul Spitalului Monza, pentru un tratament corespunzător în ceea ce privește coxartoza și/sau afectarea de la nivelul coloanei lombare.


Proteza de tip resurfacing

 

Afectarea artrozică a șoldului (coxartroza) poate să apară și la persoanele tinere, iar o degradare accentuată a articulației coxofemurale va impune o indicație de protezare. În general, protezarea trebuie făcută cât mai târziu de-a lungul vieții, întrucât o proteză are o durată limitată de funcționare. La un anumit interval de timp este necesar să fie schimbată, iar intervențiile de schimbare a protezei pot fi dificile, riscante și cu rezultate mai slabe față de protezarea inițială.

Astfel, la persoanele tinere, alegerea tipului de proteză trebuie să țină cont de aspectele mai sus menționate, iar unul din tipurile de proteză foarte potrivite în acest caz este proteza de tip resurfacing, atunci când aceasta poate fi implantată. Proteza de tip resurfacing are în primul rând avantajul conservării stocului osos, astfel încât reviziile ulterioare devin mai facile, iar funcționalitatea ei permite inclusiv desfășurarea activităților sportive chiar de tipul sporturilor traumatice/agresive: judo, fotbal, ski etc. Proteza de tip resurfacing are și o serie de limitări: se recomandă cu precădere pacienților de sex masculin, tineri, cu stoc osos bun și cu o anumită dimensiune a articulației.

Consultul specialistului ortoped va fi factorul decisiv care stabilește posibilitatea folosirii protezei de tip resurfacing.”

 

Urmărește-ne pe rețelele de socializare

Spitalul Monza - Chirurgie complexă

Copyright © 2024 MONZA ARES SRL , CUI: 48907340, Reg. Com. J40/18808/2023