Cuprins
Dr. Irina Velcea, medic primar oftalmologie
Ambliopia, denumită şi “ochiul leneş”, este o boală a sistemului vizual caracterizată prin scăderea vederii. Această afecțiune este o consecinţă a unei dereglări a vederii binoculare, fără leziune organică. Copiii pot dezvolta ambliopie încă de la naştere până la vârsta de 7 ani. Cei mici, afectați de ambliopie, nu realizează că nu văd bine cu un ochi, deoarece creierul ignoră imaginile primite de la ochiul afectat și le percepe doar pe cele de la ochiul sănătos.
Prin acţiunea creierului de a suprima imaginea deficitară, cei afectaţi de ambliopie văd bine cu ambii ochi deschişi, ceea ce face ca această boală să fie greu de depistat. Cu cât ambliopia este diagnosticată mai devreme, cu atât șansele de tratament sunt mai mari. De obicei, ambliopia afectează un singur ochi, dar poate apărea și la ambii ochi.
Cauzele ambliopiei
Ambliopia poate fi cauzată de orice afecțiune care împiedică formarea unei imagini clare sau perturbă utilizarea normală a unuia sau ambilor ochi. Printre cauzele principale se numără:
- Strabismul: ochii privesc în direcții diferite, iar creierul ignoră imaginea de la unul dintre ochi pentru a evita confuzia.
- Diferențele de refracție: unul dintre ochi este mai miop sau hipermetrop decât celălalt, iar creierul ignoră imaginea neclară formată de ochiul cu dioptrie mai mare.
- Afecțiunile care blochează pătrunderea luminii în ochi: Cataracta, ptoza palpebrală sau alte probleme corneene care împiedică lumina să ajungă la retină pentru o perioadă îndelungată.
Tratamentul ambliopiei
Ambliopia funcțională este reversibilă dacă este diagnosticată și tratată până la vârsta de 7 ani (unele cercetări indică faptul că se poate trata chiar până la 12 ani), înainte ca reflexul binocular să fie complet stabilizat. Tratamentul este cu atât mai eficient cu cât este început mai devreme, cele mai bune rezultate fiind obținute la copiii care primesc tratament adecvat înainte de vârsta de 10 ani.
Consultațiile oftalmologice de rutină permit detectarea ambliopiiilor funcţionale încă din copilăria mică. În afara tratamentului specific al unei afecţiuni organice, tratamentul ambliopiei constă, într-o primă etapă, în corectarea defectelor de refracţie existente, apoi în corectarea ochiului ambliop.
Tehnica cea mai utilizată constă în acoperirea ochiului cu vedere mai bună, cu scopul de a stimula acuitatea vizuală a ochiului ambliop, sau a ambilor, alternant, în funcţie de situaţie. Durata acestui tratament variază de la un copil la altul în funcţie de severitatea ambliopiei şi de vârsta la care se începe acoperirea. Chiar după obţinerea unei vederi egale a ambilor ochi, sunt necesare controale frecvente la medicul oftalmolog pentru a preveni apariţia recăderilor. În afara ocluziei, se mai pot folosi penalizarea optică sau instilarea de atropină in ochiul sănătos dar rezultatele obţinute sunt mult mai slabe.
Importanța consultului oftalmologic precoce
Ambliopia afectează între 2-3% din populația generală, motiv pentru care se recomandă consultul oftalmologic la vârste mici, începând cu vârsta de 3 ani sau mai devreme, dacă există suspiciuni de afecțiuni oftalmologice. Un diagnostic precoce poate preveni deteriorarea permanentă a vederii și poate asigura o viață normală pentru copil.
Pentru o evaluare detaliată și un plan de tratament personalizat, contactează-ne la numărul de telefon 𝟎𝟕𝟐𝟏 𝟎𝟒𝟗 𝟎𝟒𝟗.