Sari la conținut

Tumorile coloanei vertebrale

Cauze și simptome

Tumorile care apar la nivelul măduvei spinării sunt foraţiuni benigne sau maligne, și se pot localiza în, lângă, sau în afara măduvei.

Simptomatologia tumorilor benigne sau maligne poate include durere de spate, însă  pacientul se prezintă la medic cel mai adesea în momentul în care observă lipsa sensibilităţii nervoase și apariţia slăbiciunii muculare, mai ales la membrele inferioare, dificultăţi la mers, scăderea sensibilităţii la durere, la rece sau la cald, amorţeli care apar în mâini sau picioare.

Uneori, dacă simptomele sunt neglijate, deficitele neurologice se pot agrava progresiv până la imposibilitatea de a mișca sau de a simţi membrele inferioare (paraplegia) sau toate membrele (tetraplegia).

Durerea de spate se datorează extinderii tumorii de la nivel medular la nivelul coloanei, care invadând și erodând osul duce la destabilizarea coloanei. Creșterea tumorală în interiorul și în exteriorul măduvei și a meningelui, cât și în interiorul canalului rahidian produce compresiune la nivelul măduvei care se va manifesta prin deficite neurologice de diferite intensităţi în funcţie de gradul “apăsării”, dureri locale sau care iradiază pe traiectul unei rădăcini nervoase.

Diagnostic și tratament

Cum se pune diagnosticul?

Pentru a pune diagnosticul este necesară efectuarea unor investigaţii imagistice. Examinarea de elecţie o reprezintă RMN-ul cu substanţă de contrast centrată pe zona dorită.  Aceasta poate fi completată la nevoie cu examinarea de tip CT de coloană, în cazul unei tumori osteolitice pentru a vedea distrucţia osoasă. Investigaţiile paraclinice pot fi completate de mielografie sau electroneurografie.

Am fost diagnosticat cu tumora măduvei spinării. Ce fac?

În cazul unei tumori care comprimă măduva se va indica intervenţie chirurgicală.

Nu uitaţi: cu cât prelungiţi timpul de prezentare la medic, cu atât simptomatologia se poate agrava, iar recuperarea devine mai dificilă.

Intervenţia chirurgicală

Mi s-a propus o intervenţie chirurgicală. Ce se întâmplă acum?

Scopul intervenţiei chiurgicale este de decompresiune a măduvei.

În cazul unei tumori în interiorul măduvei (intramedulare) sau în interiorul foiţei care învelește măduva, însă în afara ei (intradurale extramedulare), intervenţia chirurgicală presupune abord minim invaziv posterior pentru ablaţia acesteia.

În cazul unei tumori cu extensie la coloana vertebrală care erodează și osul, intervenţia chirurgicală va fi mai complexă, pe lângă decompresiunea măduvei se va realiza și stabilizarea măduvei dacă se impune.

Cum se desfășoară operaţia?

Operaţia se desfășoară sub anestezie generală, pacientul fiind poziţionat pe burtă. Indiferent de nivelul la care se află tumora, se va efectua localizarea exactă a nivelului prin fluoroscopie intraoperatorie. Trebuie menţionat că întreaga operaţie va fi sub control microscopic.

Incizia va fi centrată pe leziune, musculatura va fi trasă spre lateral. Pentru a ajunge în canalul rahidian se va îndepărta partea posterioară a vertebrei (lamele și procesul spinos). Incizia durei mater va fi craniocaudală, iar disecţia tumorii se va face cu mare atenţie pentru a nu leza structurile nervoase.

După îndepărtarea tumorii se va face o hemostază riguroasă pentru a preveni eventualele complicaţii, iar închiderea durei mater și a straturilor supraiacente se va face etanș, pentru a preveni fistula LCR.

Care sunt riscurile și complicaţiile operaţiei?

Principala complicaţie postoperatorie, deși una dintre cele mai rare este și cea mai de temut, o reprezintă lezarea ţesutului nervos, cu accentuarea deficitelor postoperator. În acest sens, folosim în operaţie neuromonitorizare pentru prevenirea lezării ţesutului medular.

Alte complicaţii sunt reprezentate de hematomul local sau de fistula LCR, însă pentru a preveni acestea se realizează sutura etanșă a durei mater și hemostază riguroasă. De asemenea, se va plasa un tub de drenaj care se va menţine pentru 24 ore, iar la nevoie un drenaj lombar care se va menţine 48 ore.

Tratamentul post-operator

Ce se întâmplă dupa operaţie?

A doua zi postoperator după scoaterea tubului de la nivelul operaţiei, profilaxia trombozei venoase profunde, are loc mobilizarea pacientului, în cazul operaţiilor deschise.

Dacă se practică vertebroplastie sau kyphoplastie, mobilizarea pacientului se va face în aceeași zi, la câteva ore postoperator.

Indiferent de natura tumorii, implanturile de la nivelul coloanei, fie ele din anterior sau din posterior, nu se scot.

Prognostic

Care este prognosticul?

De fiecare dată când operăm o tumoră, indiferent de localizarea ei, se încearcă ablaţia în totalitate, însă se ţine cont de riscuri. Dacă ne gândim ca la o tumoră de tract digestiv se impun anumite limite oncologice (de câţiva centimetri, până la zeci de centimetri). Ca neurochirurgi trebuie să fim în echilibru între ablaţie totală și beneficii postoperatorii, gândindu-ne că un milimetru în plus poate face diferenţa dintre un pacient care merge, faţă de un pacient imobilizat în scaun cu rotile.

Tumora care este eliminată se va trimite la examen histopatologic. În funcţie de rezultatul acestuia, se va stabili conduita terapeutică postoperatorie: în cazul unei tumori benigne pacientul își va continua viaţa obișnuită, însă dacă este o tumoră cu semne de malignitate, va fi îndrumat spre colegi oncologi pentru tratament adjuvant.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare

Spitalul Monza - Chirurgie complexă

Copyright © 2024 MONZA ARES SRL , CUI: 48907340, Reg. Com. J40/18808/2023