Sari la conținut

Mastectomia profilactică

Dr. Cristian Viișoreanu, Medic specialist chirurgie generală

Competențe și supraspecializari: chirurgie oncologică, ecografie generală și intervențională, endoscopie digestivă

Dr. Cristian-Gabriel Viișoreanu are o carieră de aproape 20 de ani în diagnosticarea și tratarea patologiilor mamare, cu un număr de peste 3000 de intervenții în mediul privat, și este deținător al mai multor diplome și recunoașteri naționale și internaționale în domeniu. Dr. Viișoreanu este promotorul tehnicii ganglionului santinelă în sectorul privat, o intervenție minim-invazivă recomandată pentru tratarea pacientelor diagnosticate cu cancer la sân în faze incipiente.

 

 Mastectomia profilactică. Ce decizie luăm?

 

Mastectomia de reducere a riscurilor, cunoscută și sub denumirea de mastectomie profilactică reprezintă extirparea chirurgicală a unuia sau a ambilor sâni, în vederea reducerii riscului de cancer mamar.

O femeie cu risc crescut, care are un diagnostic de cancer mamar, poate face o mastectomie terapeutică și poate decide să-i fie îndepărtat celălalt sân, profilactic. Deși mastectomia profilactică era discutată încă din anii 1920, operația a fost neobișnuită până în anii 1960-1970, când au apărut pe piață implanturile mamare pentru reconstrucția sânului, iar comunitatea medicală a devenit mai conștientă de riscul crescut de cancer mamar în unele familii. Studiile au arătat că îndepărtarea ambilor sâni (mastectomie bilaterală) este foarte eficientă în reducerea riscului de cancer mamar. În orice caz, intervenția chirurgicală nu previne toate cazurile de cancer mamar, deoarece țesutul mamar este distribuit în mare măsură pe peretele anterior al cavității toracice, prelungindu-se până la axilă și chiar la claviculă, la majoritatea femeilor. De aceea, este imposibil ca un chirurg să îndepărteze tot țesutul mamar. Este posibil ca un cancer mamar să continue să se dezvolte în cantitatea mică de țesut mamar remanent după extirpare.

Cercetările ulterioare au confirmat în mod consecvent că mastectomia profilactică scade riscul de cancer mamar cu 90% sau mai mult chiar și la purtătoarele unei mutații BRCA iar alte studii au descoperit că o mastectomie profilactică a sânului opus (controlaterală) reduce semnificativ riscul unui al doilea cancer la femeile care au avut cancer la un sân și au un risc crescut de a face cancer și la al doilea.

Mastectomia profilactică este o procedură electivă şi nu există îndrumări precise prin care să se definească cine ar trebui sau nu să facă această intervenție. Sunt luaţi în calcul o serie de factori. Intervenţia chirurgicală poate fi potrivită pentru femeile care:

  • sunt purtătoare ale unei mutații BRCA;
  • au un istoric familial puternic de cancer mamar, fără o mutație genetică cunoscută;
  • li s-a îndepărtat deja un sân din cauza cancerului și au un istoric familial legat de această boală;
  • au avut carcinom lobular in situ.

Pentru a lua cea mai bună decizie  privind oportunitatea mastectomiei profilactice este crucial să se înțeleagă adevăratul risc de cancer mamar. Multe femei își supraestimează riscul individual.

Femeilor care se gândesc să facă o mastectomie profilactică li se recomandă să discute cu un consilier pe probleme de genetică înainte să ia decizia. Întâlnirea cu un specialist în chirurgia sânului în vederea discutării riscurilor și a beneficiilor potențiale ale intervenției este, de asemenea, esențială. Femeile interesate de reconstrucția sânului după o mastectomie – chirurgie plastică de refacere a formei și dimensiunii sânului – ar trebui să se întâlnească cu un chirurg plastician pentru a discuta opțiunile pe care le are la dispoziție. O femeie va dori să se întâlnească şi cu un psiholog sau un cu alt specialist în sănătate mintală, pentru a discuta potențialele probleme legate de imaginea corporală şi de alte preocupări care pot apărea după acest tip de intervenție chirurgicală.

Procedura recomandată pentru mastectomia profilactică este o mastectomie care îndepărtează integral sânul. Pielea de deasupra sânului poate fi păstrată pentru a ajuta la o reconstrucție mai estetică a sânului. După mastectomie, majoritatea femeilor aleg să facă o reconstrucție a sânului.

La fel ca orice intervenție chirurgicală majoră, mastectomia profilactică poate avea unele complicații fizice, fie imediat după operație, fie la câteva luni sau ani după aceea. Problemele cu implanturile mamare sunt printre cele mai obișnuite motive de îngrijorare.

Pe lângă posibilele complicații de ordin fizic, mastectomia profilactică poate avea efecte psihologice și sociale. S-au făcut cercetări privind efectele emoționale şi psihologice ale mastectomiei profilactice. La aproape 15 ani după operație, 70% dintre femei erau fie mulțumite, fie foarte mulțumite de operație. Aproape 75% dintre femei au afirmat că le scăzuse emoția legată de dezvoltarea unui cancer mamar. Majoritatea femeilor au declarat, de asemenea, efecte pozitive sau nicio schimbare în ceea ce privește stabilitatea emoțională, nivelul de stres, stima de sine, relațiile sexuale și conștientizarea propriei feminități. Când au fost întrebate dacă ar alege să facă operația încă o dată, două treimi au declarat că ar face-o cu siguranță sau probabil că da.

Femeile care aveau impresia că au făcut operația în principal în urma unui sfat medical erau mult mai probabil nemulțumite. Femeile care avuseseră parte de o puternică susținere din partea familiei şi a prietenilor erau mai mulțumite de deciziile lor.

În studii de anvergură mai mică, femeile care făcuseră mastectomii profilactice au declarat niveluri mult mai reduse de anxietate după operație, dar unele au avut probleme legate de imaginea corporală, interesul pentru sex și viața lor sexuală, precum și de stima de sine.

Din cauza potențialelor efecte fizice și psihologice, decizia de a face mastectomie profilactică trebuie luată după cântărirea atentă a riscurilor și a beneficiilor. Este important să țineți cont de toate opțiunile dumneavoastră înainte de luarea unei decizii. Trebuie să înțelegeți procedura şi efectul pe care-l va avea asupra imaginii corporale și, potențial, asupra sexualității dumneavoastră. Unele femei consideră util să vorbească cu alte femei care au făcut această intervenție chirurgicală.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare

Spitalul Monza - Chirurgie complexă

Copyright © 2024 MONZA ARES SRL , CUI: 48907340, Reg. Com. J40/18808/2023