Chirurgia cardiaca robotică
Chirurgia cardiovasculară cu ajutorul robotului chirurgical Da Vinci Xi
Echipa medicală chirurgicală a Spitalului Monza a adus în premieră în România, dar și în Sud Estul Europei chirurgia cardiovasculară robotică. Dr. Theodor Cebotaru, împreună cu echipa sa a efectuat primele intervenții de chirurgie cardiacă cu ajutorul celui mai performant robot chirurgical – Da Vinci Xi.
Dr. Theodor Cebotaru – Medic primar chirurgie cardiovasculară
Dr. Theodor Cebotaru, șef de secție Chirurgie cardiacă din cadrul Spitalului Monza, are cea mai mare experiență din România în intervențiile pe cord bătând și plastia de valvă mitrală. Cazuistica sa numără peste 2.500 de intervenții de revascularizare miocardică pe cord bătând și peste 2.000 de intervenții de înlocuire/plastie valvulară, din care 500 plastii valvulare mitrale. În prezent, procedeele minim-invazive, atât de revascularizare miocardică cât și cele de înlocuire/plastie valvulară, sunt abordate prin această tehnică de către echipa Dr. Cebotaru în proporție de 90%. Dr. Theodor Cebotaru este promotorul chirurgie cardiovasculare cu ajutorul robotului chirurgical, împreună cu echipa sa efectuând primele intervenții de acest tip din România și din Sud-Estul Europei.
Îmbunătățirea instrumentarului chirurgical, a tehnicii de perfuzie cardiacă și a sistemului de vizualizare intra-operatorie au înlesnit progresul chirurgiei minim invazive. Astfel, aceasta a devenit noul standard al centrelor chirurgicale la nivel mondial. Intervenții cardio-vasculare minim invazive se efectuează de rutină în cadrul Spitalului Monza, de către cele 3 echipe chirurgicale, până în prezent numărând peste 1000 de astfel de intervenții, chirurgia robotică reprezentând pasul firesc care urma în chirurgia cardiacă.
Pentru chirurg, avantajul major al chirurgiei robotice o reprezintă precizia cu care poate face intervenția. Robotul Da Vinci Xi îi poate reda în timp real imagini 3D de înaltă rezoluție, și se pot executa mișcări la 360 de grade printr-un orificiu de câțiva centimetri. La acestea se adaugă siguranța, precizia şi posibilitatea măririi unor imagini de până la 20-30 de ori, atunci când este necesar. Acest tip de intervenții se fac în numai 7 centre din Europa Occidentală.
Spitalul Monza devine astfel primul centru de excelență din Sud – Estul Europei în care se face chirurgie cardiacă cu ajutorul robotului chirurgical.
Astăzi, echipa Dr. Theodor Cebotaru efectuează circa 1-2 operații chirurgicale robotice pe lună. Obiectivul urmărit este de a ajunge la 2 pacienți pe săptămână, acesta fiind programul normal al unui centru performant. Până în prezent, la Spitalul Monza au fost efectuate circa 30 de intervenții de chirurgie cardiovasculară robotică.
Avantajele chirurgiei cardiovasculare robotice
Cel mai mare avantaj al chirurgiei cardiovasculare robotice este în cazul efectuării bypass-ului aorto-coronarian, care până acum se efectua prin minitoracotomie stângă (minim-invaziv). Prin abordul robotic, intervenția este mult mai avantajoasă, robotul chirurgical permițând accesul ambelor brațe ale robotului în torace prin orificii mici, recoltarea făcându-se foarte ușor, iar procedeul durează maxim o oră jumate în loc de trei ore cât ar dura prin abordul clasic.
Un alt tip de operație unde abordul robotic are beneficii majore este închiderea defectului septal atrial. Un caz tratat cu succes de către echipa noastră a fost și unul destul de complicat, care avea și un drenaj venos pulmonar aberant, la o pacientă în vârstă de 38 de ani, care la 3-4 zile a și mers acasă. Așadar, luni pacienta a fost operată și joi a plecat acasă. Un caz spectaculos, ca și recuperare.
Plastiile de valvă mitrală reprezintă o altă patologie care se bucură de beneficiile chirurgiei cardiovasculare robotice, care față de chirurgia minim invazivă – prin minitoracotomie dreaptă (nu luăm în calcul chirurgia clasică prin sternotomie, față de care există oricum o diferență enormă) – nu se depărtează coastele, deci pacientul nu are durere post-operatorie, recuperarea este încă și mai rapidă decât la minitoracotomie iar precizia pe care ți-o oferă instrumentele și manevrabilitatea depășesc nivelul a ceea ce poate face chirurgul cu mâinile.
Ca și extensie a activității din prezent, abordul chirurgical va putea fi folosit în protezările de valvă mitrală și în plastiile de valvă tricuspidă, acesta ar fi pasul următor.
Spre deosebire de minim invaziv, abordul robotic necesită efortul și implicarea 100% a întregii echipe. Dacă la abordul minim invaziv intervenția este un one man show din partea chirurgului, la robot 60% este munca chirurgului și 40% cea a celui de-al doilea ajutor împreună cu asistentul și cu instrumentistul. Chirurgul trebuie să aibă o echipă coordonată în care fiecare să știe ce are de făcut; chirurgul nu se află lângă pacient, se află la consolă, la câțiva metri de pacient. El nici măcar nu trebuie să fie steril, în plagă fiind chirurgul secundar, care dacă nu este bine instruit, dacă nu dă firul la timp, dacă nu reușește să se coordoneze împreună cu chirurgul principal, durata operației se extinde atât de mult încât intervenția cu robotul chirurgical deja nu mai aduce beneficii pacientului, pentru că inima trebuie să stea oprită cât mai puțin. Dacă nu există coordonare în echipă, inima pacientului va sta oprită mai mult timp iar pacientul, în acest fel, poate avea de suferit.
Operațiile cu robotul necesită o echipă rodată, și de aceea este necesară o anumită cazuistică până când chirurgia robotică poate fi utilizată în tratarea mai multor patologii.
Prima echipă a Spitalului Monza este formată din Dr. Theodor Cebotaru, medic primar chirurgie cardiovasculară, Alina Ganea, asistent medical instrumentist, Emilia Brezean, perfuzionist și nu în ultimul rând, Dr. Flaviu Șteiu, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă.
A doua echipă este formată din Dr. Lucian Dorobanțu, medic primar chirurgie cardiovasculară, Dr. Andreea Brădean, medic specialist chirurgie cardiovasculară, Luizemarie Mihu, asistent medical instrumentist, Florin Simion, perfuzionist și Dr. Andrei Dermnengiu, medic specialist Anestezie și Terapie Intensivă.
Avantajul existenței celor două echipe este că atunci când este nevoie, ele se pot completa.
Robotul chirurgical crește prestigiul unei clinici atât prin investiția în tehnologie cât și în formare a personalului medical. Însă utilizarea robotului chirurgical într-o clinică de prestigiu înseamnă în primul rând ca la nivelul organizației există echipe medicale foarte bine formate, coordonate, în care fiecare are un rol bine definit, fiecare punând pe primul plan binele pacientului.