Sari la conținut

Cancerul de prostata

Ce este cancerul de prostata?

Cancerul de prostata reprezinta una dintre cele mai frecvente boli care afecteaza barbatul, cu precadere peste varsta de 60 de ani. In ultima perioada, datorita screeningului populational, un numar sporit de barbati intre 45-59 de ani ajung sa fie diagnosticati cu aceasta maladie teribila.

Cum se manifesta cancerul de prostata?

Din nefericire, simptomele care insotesc cancerul de prostata nu difera de cele care apar in orice alta afectiune de aparat urinar inferior precum: adenomul de prostata, strictura de uretra, tumorile vezicale sau/si uretrale, boli neurologice etc. Astfel, ori de cate ori barbatul prezinta scaderea fortei jetului urinar, mictiuni nocturne care il trezesc din somn, imposibilitatea de a tine urina si de a amana actul mictional, senzatia de golire vezicala incompleta, urinarea cu sange, trebuie sa se prezinte la medicul urolog pentru evaluari ulterioare.

Care sunt analizele pe care trebuie sa le faca un pacient suspect de cancer de prostata?

Pe langa o anamneza serioasa, medicul urolog trebuie sa efectueze obligatoriu tuseul rectal pentru a detecta prezenta unei leziuni suspecte in prostata. Ulterior, se dozeaza PSA-ul, marker specific prostatei, dar nespecific pentru cancerul de prostata. Limitele valorilor considerate normale trebuie ajustate la varsta pacientului, volumul prostatei, prezenta sau nu a semnelor inflamatorii, factori ce pot creste artificial titrul antigenului. Evaluarea ulterioara poate include si efectuarea unui examen IRM multiparametric pentru decelarea unor leziuni semnificative care pot fi biopsiate direct.

Pasul esential in diagnosticul de certitudine al cancerului de prostata il presupune efectuarea de biopsii prostatice si prelevarea de tesut pentru examenul histopatologic. Numai avand diagnostic de certitudine anatomo-patologic putem sa recomandam tratament specific.

cancer de prostataCum se poate trata cancerul de prostata? In cazul leziunilor localizate, prostatectomia robotica reprezinta metoda de electie asociata cu rezultate oncologice, dar si functionale remarcabile. Astfel, prin metode minim-invazive asistate robotic, chirurgul urolog patrunde in organismul pacientului in dreptul organului afectat si efectueaza miscari de disectie si coagulare de finete, prezervand tesuturile nobile responsabile de erectie si continenta si excizandu-le pe cele bolnave cu margine de siguranta oncologica.
Atuurile chirurgiei robotice Nu doar pierderea de sange intraoperatorie este mai redusa, ci si recuperarea ulterioara a pacientului este mult mai rapida. Acesta se poate mobiliza in prima zi dupa operatie, nivelul perceput de durere este diminuat, confortul general este superior, toleranta digestiva se reia repede, la fel si tranzitul intestinal. Dupa 3-5 zile pacientul poate fi externat in conditii optime urmand a fi evaluat periodic de catre medicul curant urolog. Avand aceste atuuri, chirurgia robotica s-a impus ca fiind principala metoda chirurgicala acceptata in lumea tehnologiei.

“Ma bucur sa fiu unul dintre pionierii chirurgiei robotice din Romania. Ceea ce imi doresc este ca rezultatele obtinute in miile de interventii chirurgicale deschise sa fie translatate si ridicate la o maiestrie superioara.“, declara dr. Cristian Surcel, seful sectiei de Urologie al Spitalului Monza.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare

Spitalul Monza - Chirurgie complexă

Copyright © 2024 MONZA ARES SRL , CUI: 48907340, Reg. Com. J40/18808/2023