Canalul atrioventricular comun complet (cavc-c)
Descriere generală
Canalul atrioventricular comun complet, malformaţie cardiacă complexă, constă în prezenţa unui DSV mare nerestrictiv, asociat cu un DSA tip OP. Împreună, acestea determină o comunicare (un defect confluent) largă în zona inferioară a septului interatrial și la valva atrio-ventriculară unică, cu grade diferite de insuficienţă (regurgitare) la nivelul componentei valvulare drepte sau stângi. Se asociază frecvent cu trisomia 21 (sindrom Down).
Clasificare
Ecocardiografic, se descriu două forme importante cu abordare chirurgicală diferite:
1. CAVC-C forma balansată – valva A-V comună este centrată (situată) în mod egal deasupra celor două ventricule, care sunt la rândul lor de dimensuni comparabile.
2. CAVC-C forma nebalansată – valva A-V comună este situată preferenţial deasupra unui ventricul, de regulă, cel drept, în timp ce ventricului stâng contralateral este de obicei hipoplazic (nedezvoltat).
Simptomatologie
- cardiomegalie (creșterea cavităţilor drepte)
- insuficienţă cardiacă congestivă
- congestie vasculară pulmonară importantă
- hipertensiune arterială pulmonară importantă, precoce
- dezvoltarea rapidă a bolii vasculare pulmonare obstructive cu toate consecinţele ulterioare (în jurul vârstei de 1 an)
La pacienţii cu sindrom Down, se pot asocia obstrucţii la nivelul căilor aeriene superioare și/sau hipoplazie pulmonară, factori de risc care determină printre altele creșterea rezistenţelor vasculare pulmonare. Aceste particularităţi modifică indicaţia și momentul operator (între 3-6 luni) și determină, în același timp, apariţia unor particularităţi evolutive, riscuri și complicaţii suplimentare intra-, dar mai ales post-operator și prelungirea duratei de spitalizare în terapie intensivă.
Momentul operator (închiderea chirurgicală) se recomandă în jurul vârstei de 5-6 luni (3-6 luni în asociere cu sindrom Down).
Indicaţii și tratamentul chirurgical
1. Corecţia totală, complexă și adresată formei balansate constă în:
- închiderea cleftului valvular mitral
- închiderea DSV cu petec din material sintetic
- crearea a două inele, respectiv a două valve separate (mitrală și tricuspidă)
- repararea eventualelor insuficienţe (regurgitări) la nivelul componenţei valvulare drepte sau stângi
- închiderea DSA tip OP cu petec din material biologic (vezi anterior)
- corecţia leziunilor cardiace asociate (dacă acestea sunt prezente)
2. Corecţii paliative (operaţii intermediare, parţiale):
- bandajul arterei pulmonare – indicaţie rară în cazurile severe, la care corecţia totală este contraindicată (VD hipoplazic); se contraindică la pacienţii cu insuficienţă mitrală
- operaţia Fontan în CAVC-C forma nebalansată (vezi operaţia Fontan)