Sari la conținut

Bolile arterelor coronare

Descriere generală

Arterele coronare sunt vasele care hrănesc mușchiul inimii (miocard). Îngustarea (stenoza) sau închiderea (ocluzia) acestor vase duce la suferinţa mușchiului inimii până la moartea unei părţi din miocard (infarct).

Tratament chirurgical

Arterele coronare bolnave pot fi tratate chirurgical, operaţia fiind denumită bypass aorto-coronarian sau pontaj aorto-coronarian. În cadrul acestei intervenţii se ocolește zona de stenoză sau ocluzie a vasului cu ajutorul unor conducte biologice (grefon) – artere sau vene recoltate de la pacient de la nivelul unor zone care pot funcţiona în lipsa lor.

Ocluzia_unei_artere_coronare

Operaţia de bypass se poate realiza astfel:

  • Pe cord oprit. Pentru a efectua intervenţia pe cord oprit, inima trebuie exclusă din sistemul circulator. Astfel, se utilizează un aparat de circulaţie extracorporeală care preia sângele care ar trebui să fie prelevat de inimă, îl trece printr-un oxigenator care înlocuiește funcţia plămânilor și, apoi, îl reintroduce în circulaţie pentru a hrăni restul corpului prin intermediul unei artere. Astfel, inima poate fi pusă în acest timp în repaus, oprită.
  • Pe cord bătând. Pentru această intervenţie, nu se mai utilizează aparatul de circulaţie extracorporeală, inima continuând să bată pe tot parcursul intervenţiei. Confortul operator se obţine cu ajutorul unor ustensile speciale. Se creează astfel o zonă imobilă și curată, fără sânge, limitată la 1-2 cm atât cât este nevoie pentru a efectua legătura (anastomoza) între grefon și artera coronară. Pentru că sângele nu este trecut prin aparatul de circulaţie extracorporeală, se obţine reducerea riscurilor operatorii generate de aceasta (sindrom inflamator post-operator). Din acest motiv, în cadrul Centrului Monza Ares, preferăm să efectuăm intervenţiile de bypass aorto-coronarian pe cord bătând.

fig_3_cardiaca

Grefoanele care se utilizează pentru bypass pot fi artere sau vene, acestea din urmă având o rată de închidere mai mare decât arterele. Din acest motiv avem tendinţa de a folosi arterele în mod frecvent. Grefoanele arteriale utilizate sunt ambele artere mamare interne (care se găsesc pe suprafaţa interioară a toracelui) sau arterele radiale (care sunt localizate la nivelul antebraţului; acestea se utilizează de la nivelul membrului dominant).

În cazul în care numărul de bypass-uri necesare este limitat la unul, maximum două, iar unul dintre ele este la nivelul arterei interventriculare anterioare a inimii (descendenţă anterioară), intervenţia se poate efectua și prin abord minim intercostal (submamar) sau prin mini-sternotomie. Incizia nu depășește 8-12 cm, în timp ce abordul clasic presupune o incizie care se efectuează prin tăierea sternului pe mijloc (sternotomie mediană), în acest caz incizia având o lungime de 15-22 cm. În afară de avantajul estetic, intervenţia mini-invazivă are avantajul duratei mici de spitalizare (3-4 zile), dar și al unei recuperări post-operatorii de scurtă durată (10 zile). Intervenţia se efectuează obligatoriu pe cord bătând.

fig_4_cardiaca

În cadrul Centrului Monza Ares, se operează și complicaţiile infarctului miocardic. Astfel, pe lângă efectuarea bypass-urilor aorto-coronariene necesare, se corectează și eventuala insuficienţă mitrală ischemică, se rezecă anevrismele sau pseudo-anevrismele ventriculului stâng și se închide defectul de sept interventricular post-infarct.

Tratament intervenţional

Revascularizarea miocardică prin angioplastie coronariană reprezintă o procedură sigură, cu un procent mare de succes și complicaţii reduse.

În serviciul nostru sunt folosite în mod curent, cu indicaţii precise, stenturile farmacologic active de ultimă generaţie, care au demonstrat un beneficiu important pentru reducerea riscului de reîngustare a vasului tratat. În cazuri speciale, sunt utilizate catetere cu balon care eliberează medicamente antiproliferative în peretele vasului în caz de reobstrucţie a stenturilor implantate anterior sau de boală a vaselor mici.

O atenţie deosebită este acordată pacienţilor cu diabet zaharat și celor care au fost supuși intervenţiei de bypass aorto-coronarian. Pacienţii care suferă de diabet zaharat au boli vasculare difuze în mai multe organe pentru care primesc tratament specific, multidisciplinar, având ca rezultat tratarea bolii pe diferite segmente vasculare.

Pacienţii care au suferit deja un bypass cardiac găsesc în angioplastia coronariană un real ajutor în cazul bolii obstructive a vaselor utilizate pentru bypass, evitând riscul reintervenţiei chirurgicale, care ar putea produce complicaţii mai mari. Chiar și pacientul octogenar, care suferă de boala coronariană severă, și care are, de asemenea, boli asociate ce presupun un risc vital ridicat în cazul intervenţiilor cardio-chirurgicale clasice, poate fi tratat prin intervenţii endovasculare. Cea mai complexă intervenţie este cea prin care se implantează percutanat o noua valvă aortică în cazul stenozei (îngustării) aortice.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare

Copyright © 2025 MONZA ARES SRL , CUI: 48907340, Reg. Com. J40/18808/2023