Sari la conținut

Beneficiile chirurgiei minim invazive

DR. STANISLAV RURAC

Medic primar chirurgie cardiovasculară

Dr. Stanislav Rurac este specialist în tehnici chirurgicale minim invazive video-asistate, pe care le-a introdus din anul 2015 în cadrul unui spital privat din București, realizând intervenţii de plastie și protezare de valvă mitrală, plastie de valvă tricuspidă, închiderea DSA, extirparea de tumori cardiace (mixom), protezare de valvă aortică și chirurgia aortei ascendente. De asemenea, practică toate intervenţiile din patologia cardiacă a adultului cum ar fi: bypass aortocoronarian total arterial, malformaţii cardiace la adulţi și la copii mari, ablaţie chirurgicală prin radiofrecvenţă în fibrilaţie atrială.
A realizat prima intervenţie cardiacă minim-invazivă prin incizie periaureolară în România.
Dr. Rurac face parte din echipa care realizează transplant pulmonar, participând la toate intervenţiile efectuate in România.

Beneficiile chirurgiei minim invazive prin minitoracotomie

Până acum câţiva ani în urmă, termenul de chirurgie cardiacă minim invazivă facea parte din domeniul știinţifico-fantastic. În momentul de faţă, tot mai multe tipuri de boli cardiace sunt abordate prin metode minim invazive. Datorită internetului, tot mai mulţi pacienţi află despre intervenţiile prin minitoracotomie și, astfel, interesul pentru acest tip de operaţii a crescut substanţial. În ultimii ani, în spitalul Monza peste 50% din intervenţii chirurgicale cardiace sunt efectuate prin manevre minim invazive.

Actualmente, încă peste 90% din intervenţii chirurgicale cardiace în lume se efectuază prin metoda clasică și anume prin sternotomie. Sternotomia înseamnă secţionarea chirurgicală a osului stern. Este o manevră necesară, deși foarte traumatică pentru a ajunge la inimă. Astfel, chirurgii cardiaci au căutat metode mai puţin traumatice pentru abordul cordului. Așa au apărut operaţii care se efectuau prin ministernotomie, adică printr-o secţionare partială de stern la diferite niveluri pentru abordul diferitor parţi ale inimii. Într-adevăr, în prima fază părea ca s-a găsit soluţia perfectă, dar s-a dovedit a fi doar un pas sau o punte către adevărata chirurgie minim invazivă și anume prin minitoracotomie.

Ce este minitoracotomia si de ce este mai bună decât sternotomia totală sau cea parţială?

Abordul inimii și al plămânilor printr-o incizie între două coaste se numește toracotomie. Această incizie se folosește mai ales în chirurgia toracică și mai puţin folosită în cea cardiacă. Odată ce tehnologia a avansat și au apărut o serie de instrumente speciale pentru abordul inimii prin incizii mai mici, a apărut minitoracotomia. Primul și cel mai mare avantaj al minitoracotomiei faţă de sternotomie este păstrarea integrităţii cutiei toracice. Deci, osul nu se taie, incizia este mult mai mică, de cele mai multe ori, vizualizarea structurilor cardiace abordate este excelentă, riscul de infecţii este scăzut, recuperarea în urma acestui abord este mult mai rapidă cu restricţii fizice mai puţine (de exemplu, în urma intervenţiei prin minitoracotomie pacientul are voie să conducă automobilul și nu are restricţii la ridicarea greutăţilor deja la externarea din spital, adică la o săptămână după intervenţie) și, nu în ultimul rand, efectul cosmetic este foarte bun.

Ce patologii cardiace pot fi abordate prin minitoracotomie?

Primele intervenţii pe care le-am efectuat prin minitoracotomie au fost închiderea unui defect de sept atrial (DSA) și plastie de valvă mitrală. Pentru a putea efectua astfel de intervenţii pacientul este conectat la mașina de inimă și plămân artificială prin intermediul unor canule special conceput, care sunt introduse în artera și vena femurală în regiunea inghinală. În acest caz, chirurgul are un câmp vizual mai bun printr-o incizie mică. Treptat, după primele operaţii am introdus și alte tipuri de intervenţii prin minitoracotomie, cum ar fi extirparea unei tumori cardiace (mixom atrial), plastii de valve mitrală și tricuspidiană concomitente, înlocuire valvulară aortică și a aortei ascendente, operaţii pe care până de curând le efectuam prin ministernotomie, dar si prin by-pass coronarian pe cord bătând, adică, fără a opri inima. Desigur, nu toţi pacienţii se pretează pentru chirurgia minim invazivă, încă foarte mulţi dintre ei pot fi operaţi doar prin abord clasic. De aceea, fiecare pacient trebuie să poarte o discuţie cu chirurgul pentru a vedea dacă se califică pentru o astfel de operaţie. În ultimul timp, facem multe intervenţii hibride la pacienţii cu patologie cardiacă complexă. Astfel, se realizează intervenţii succesive chirurgicale și intervenţionale (impreună cu cardiologii interventioniști).

La ce nivel sunt efectuate inciziile si daca au efect cosmetic bun?

Inciziile sunt efectuate în funcţie de ce structură cardiacă trebuie abordată, dar și în funcţie de sex. Astfel, pentru abordul valvei aortice și/sau al aortei ascendente incizia se face în spaţiul intercostal II drept la ambele sexe. Pentru celelalte patologii locul inciziei diferă de la bărbaţi, la femei. Incizia la barbaţi se produce în spaţiul intercostal IV, în timp ce la femei locul inciziei este ales în funcţie de dimensiunea și forma sânului. De cele mai multe ori, incizia este efectuată pe linia submamară, adică imediat sub sân, dar sunt situaţii în care sânul este mai voluminos și atunci incizia se face în zona axilară, adică imediat lateral de glanda mamară. Incizie pe care o mai folosesc la femei, mai ales în defect de sept atrial este incizia periareolară, adică o incizie în jurul areolei. Această incizie o practic la paciente cu sânul mai puţin voluminos și care îmi permite abordul leziunii cardiace direct în acea zona. Toate aceste incizii au ca scop nu numai efectul estetic al interventiei chirurgicale, dar și reducerea traumatismului glandei mamare.

Toate aceste incizii au fost gândite și elaborate împreuna cu colegii noștri de la chirurgia plastică tocmai pentru a evita complicaţii tegumentare ale acestor intervenţii și așa dificile, datorate disecţiei ţesuturilor glandei mamare, dar și pentru un rezultat cosmetic final excelent.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare

Spitalul Monza - Chirurgie complexă

Copyright © 2024 MONZA ARES SRL , CUI: 48907340, Reg. Com. J40/18808/2023