Aritmiile cardiace
Centrul de Studiu al Aritmiilor din cadrul Spitalului Monza este pregătit să primească pacienţi care suferă de următoarele tulburări:
- palpitaţii de etiologie neprecizată;
- lipotimii sau sincope;
- tahicardii documentate;
- bradicardii documentate;
- fibrilaţie și flutter atrial (paroxistice și permanente);
- blocuri atrioventriculare;
- sindroame de preexcitaţie.
Diagnostic
În cadrul centrului nostru, pacientul cu aritmii este clasificat în funcţie de procedura de diagnosticare:
- anamneză exactă;
- ECG de repaus – poate diagnostica bradicardia, blocurile sinoatriale, blocurile atrioventriculare, blocurile de ramură, sindromul Wolff-Parkinson-White, etc.
- ECG de monitorizare Holter – util pentru a diagnostica bradiaritmii, tahiaritmii sau blocuri paroxistice, anomalii intermitente ale ritmului etc.
- ECG trans-telefonică – folosește un dispozitiv portabil de mici dimensiuni, care permite pacientului să înregistreze ECG concomitent cu simptomele și să transmită apoi înregistrarea centrului pe cale telefonică, doar sprijinind dispozitivul de microfonul telefonului; s-a demonstrat a fi extrem de util în prezenţa simptomelor foarte rare, dificil de înregistrat pe parcursul celor 24 ore ale Holter-ului;
- test de efort executat în cazul simptomelor care rezultă în urma activităţii fizice;
- implant de “loop recorder”;
- studiu electrofiziologic.
Posibilităţile de tratament al aritmiilor cardiace
Odată ce aritmia a fost studiată și diagnosticată, se aplică intervenţia terapeutică cea mai potrivită din punctul de vedere al siguranţei și al eficienţei. Posibilităţile de tratare sunt următoarele:
- Atenţionare și sfaturi în cazul aritmiei benigne, care nu implică nici un simptom semnificativ.
- Tratament farmacologic în cazul aritmiei benigne care afectează în mod subiectiv pacientul, medicamentele sunt administrate întotdeauna în doza minimă utilizată, pentru a nu provoca efecte adverse.
- Intervenţia de ablaţie transcateter – se folosește în cazul aritmiilor rezistente la tratamentul anti-aritmic, în cazul ineficacităţii, sau pentru evitarea efectelor adverse ale medicamentelor.
- Implantul de pacemaker definitiv în cazul în care se constată incapacitatea inimii de a susţine o frecvenţă normală de funcţionare.
- Implantul de defibrilator automat (ICD) în cazul aritmiilor cardiace paroxistice maligne, care pot provoca moartea subită a pacientului.
Ambulatorii de specialitate pentru aritmiile cardiace:
- Ambulatoriul de Aritmologie
- Ambulatoriul de control și programare al PM și ICD (Pace-Maker și Implantable Cardioverter Defibrillator –defibrilatorul implantabil).