Anomalii de origine coronariana
Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces in tarile dezvoltate. Anomaliile de origine coranariana reprezinta o patologie rara, cu mutiple implicatii in practica curenta, dar majoritatea nediagnosticate.
Studiile moderne arata ca aceasta anomalie este intalnita la aproximativ 0,2 – 2% din populatie, fiind principala a cauza de moarte subitala sportivi- 19%. Studii efectuate in Statele Unite in cadrul colegiilor sportive raporteaza ca anomaliile coronariene sunt raspunzatoare pentru 12% din decesele survenite.
Examinarea angio CT multislice este o metoda imagistica noua noninvaziva, cu costuri reduse, care pune in evidenta arterele coronare. Metoda evidentiaza atat anatomia arterelor coronare si eventualele anomalii de origine coronariana, prezenta si gradul stenozelor, prezenta calcificarilor parietale dar totodata este utila in evaluarea by- pass- urilor si a permeabilitatii stenturilor, in evaluare functiei ventriculului stang, a malformatiilor cardiace, dar si in functionalalitate protezelor valvulare.
Din punct de vedere clinic simptomatologia este atipica, cu angina, aritmii, infarct miocardic si chiar moarte subita, dar din pacate de obicei este greu de stabilit o relatie intre aceste simptome si anomaliile coronariene.
Din punct de vedere chirurgical, anomaliile de origine coronariana se pot clasifica in anomalii benigne, compatibile cu supravietuirea, uneori asimptomatice si anomalii maligne, cu rata scazuta de supravietuire si care de obicei se asociaza cu alte malformatii congenitale.
Examenul angio- CT coronarian reprezinta metoda non-invaziva de diagnostic a unei astfel de anomalii, evidentiind atat anomalia de ostium coronar,dar si traiectul arterial si extremitatile distale ale arterei.
In mod normal exista doua ostiumuri coronare, unul in dreapta si unul in stanga, corespunzatoare celor doua sinusuri coronare. Prezenta unui singur ostium coronar, a doua ostiumuri cu origine in acelasi sinus coronar, precum si origine ectopica a arterei in aorta sau in alta artera reprezinta principalele anomalii de origine coronariana.
De cele mai multe ori anomaliile de origine coronariana se asociaza fie cu anomalii de radacina aortica, fie cu anomalii ale traseului arterial. In aceste situatii fluxul coronarian poate fi compromis. Anomalii de origine coronariana se mai pot asocia si cu alte anomalii cum ar fi: bicuspidia aortica, tetralogia Fallot, traspozitia de mari vase, atresia pulmonara sau trunchiul arterial.
Anomaliile de origine ale arterelor coronare stangi dupa cum am spus pot fi benigne sau maligne. In cazul anomaliilor benigne vorbim despre originea trunchiului stang coronarian, care poate sa apara fie in sinusul coronar drept in apropierea ostiumului coronarian drept, fie chiar din artera coronara dreapta, avand un traseu anterior fata de aorta, in spatiul cuprins intre aorta si RVOT
Anomaliile maligne sunt reprezentate de originea arterei descendente anterioare sau a trunchiului comun coronarian in sinusul coronar drept, cu traseu interarterial (intre aorta si artera pulmonara), cu risc major de ischemie miocardica si moarte subita. Alte anomalii maligne pot fi originea arterei coronare stangi din trunchiul arterei pulmonare sau angioamele arteriale.
La unii pacienti aceste anomalii pot interesa doar artera descendeta anterioara sau artera circumflexa.
Anomaliile de origine ale arterei coronare drepte sunt mult mai frecvente. Cele maligne- originea arterei in sinusul coronar stang, cu traseu printre aorta si artera pulmonara, cele benigne – originea arterei coronare drepte in sinusul coronar stang si traseu posterior si inferior fata de radacina aortei.
Alte anomalii de origine coronariana pot fi originile ectopice, acestea necesitand o evaluare atenta pentru ca de obicei se asociaza cu angulari ale ostiumului si pot determina fie stenoze orificiale, fie favorizeaza aparitia arterosclerozei.
Permanenta dezvoltare a tehnicilor de diagnostic imagistic, aparitia apratelor multislice , permit un diagnostic rapid, ieftin , noninvaziv a unor afectiuni rare, sarace in simptome care insa sunt un pericol real pentru pacienti.