Angina pectorală
Dacă pacientul acuză durere toracică intensă (angină), trebuie să anunţe imediat la 112, iar ambulanţa îl va transporta la cea mai apropiată cameră de gardă. La Camera de Gardă, i se va efectua imediat electrocardiograma, markeri cardiaci din sânge, și se va controla tensiunea arterială.
În primul rând, medicul de la Camera de Gardă va acorda primele îngrijiri după stabilirea diagnosticului, urmând să cheme imediat cardiologul de gardă, care este disponibil 24 din 24 de ore. Dacă se confirmă diagnosticul de infarct, se instituie imediat tratamentul adecvat și este chemată echipa de Cardiologie Intervenţională, iar pacientul este transportat de urgenţă la angiograf pentru coronarografie.
În salade Cardiologie Intervenţională (Laboratorul de angiografie), vasul ocluzionat va fi redeschis printr-o procedură ce se numește angioplastie coronariană, și va fi introdus în vas un stent (proteză vasculară) ce va menţine vasul deschis. Redeschiderea vasului este însoţită, de obicei, de dispariţia simptomelor (încetarea durerii).
Examenul și tratamentul durează aproximativ o oră, apoi pacientul este transferat în Unitatea de Terapie Intensivă Coronariană (U.T.I.C.).