Sari la conținut

Hipertrofia de cornete inferioare (hipertrofia turbinala)

Cornetele nasale sunt excrescente osoase antero-posterioare pe peretele lateral al foselor nazale, 3 sau 4 perechi stg-dr (inferioare, mijlocii, superioare si in unele cazuri – supreme). Ele sunt acoperite cu o mucoasa de tip respirator care ajută la încălzirea și umezirea aerului care traverseaza pasajul nazal. Dacă aceste cornete sunt voluminoase, pot bloca fluxul de aer. Medicii numesc această afecțiune hipertrofie turbinala. Această afecțiune poate provoca probleme de respirație si infecții frecvente. Cresterea in volum a cornetelor inferioare provoaca cel mai des suferintele descrise mai sus.

Simptome

Hipertrofia turbinală îngreunează respirația prin nas. Unele dintre simptomele suplimentare includ:

  • simțul mirosului modificat
  • gura uscată la trezire, ceea ce se întâmplă când dormi cu gura deschisă, deoarece nu poți respira prin nas
  • senzatie de presiune la nivelul frunții
  • durere facială ușoară
  • congestie nazală prelungită
  • scurgeri nazale transparente sau colorate sau scurgeri de mucus prin spatele nasului, in gat
  • sforăit

Simptomele hipertrofiei de cornete sunt foarte similare cu cele ale unei răceli care nu pare să dispară.

Hipertrofia turbinala este, de asemenea, legată de o afecțiune numită deviație septală. Ambele afecțiuni produc simptome similare. Deși majoritatea oamenilor nu au un sept nazal perfect drept, un sept foarte deviat, alaturi de o hipertrofie de cornete inferioare poate obstrucționa calea respiratorie și te poate face să simți că nu poți respira.

Este posibil ca un medic să fie nevoit să recomande scanări imagistice speciale, cum ar fi o tomografie computerizată, pentru a identifica dacă problema este hipertrofia turbinată sau abaterea septală. Cel mai frecvent experimentăm ambele condiții simultan.

 

Cauze:

Hipertrofia turbinală poate fi acută sau cronică. Unele dintre cele mai frecvente cauze ale afecțiunii includ:

  • inflamația sinusală cronică
  • substante iritante din mediu (noxe, agenti chimici, fumat)
  • alergii sezoniere

Fiecare dintre aceste condiții poate face ca țesutul moale al cornetelor să se mărească semnificativ in volum. Multe persoane cu hipertrofie turbinală au antecedente familiale de rinită alergică.

 

Tratament:

De obicei, un medic va poate recomanda tratamente medicamentoase pentru a vedea dacă mucoasa hipertrofiata de pe cornetele nazale se poate micsora. Reducerea cantității de praf care provoacă alergii, scaderea expunerii la mucegai poate reduce simptomele de alergie, în timp ce alte tratamente pot ajuta în mod ideal la micșorarea cornetelor:

  • Decongestionante. Sunt medicamente ce reduc edemul mucoasei nazale, ajutând la menținerea pasajelor aeriene deschise bilateral. Sunt disponibile ca tabletă sau spray nazal. Spray-urile trebuie folosite cu precauție, maxim 5 zile consecutive. Folosirea frecventă și continuă poate crea dependență și poate cauza simptome agravate (rebound) chiar și după ce se întrerupe folosirea lor. Acestea au un efect stimulant ce poate cauza creșterea tensiunii arteriale și frecvenței cardiace. Utilizate ani/luni de zile, spray-urile decongestionante pot duce la atrofierea (uscarea) definitivă a mucoasei nazale și apariția crustelor permanente precum si la perforarea septului nazal.
  • Antihistaminice. Sunt medicamente ce previn simptomele alergiilor, incluzând obstrucția nazală și rinoreea (secreția nazală abundentă) apoasă. De asemenea, uneori ele pot ajuta în boli non-alergice ca, de exemplu, viroza. Unele antihistaminice produc uscăciunea mucoaselor și pot afecta abilitatea de a efectua sarcini ce necesită coordonare fizică, ca de exemplu șofatul.
  • Spray-uri cu steroizi nazali. Prescrierea unui corticosteroid nazal poate scădea inflamația pasajului nazal și îmbunătăți obstrucția nazală și drenajul. De obicei este nevoie de una până la trei săptămâni pentru a atinge efectul maxim, de aceea este important să respectăm sfatul medicului în folosirea lor.
  • Reducerea alergenilor în casă

O modalitate de a ajuta la tratarea simptomelor hipertrofiei turbinale este de a vă limita expunerea la alergeni din mediu. Iată câteva sfaturi care să te ajute să obții asta

Faceți toate eforturile pentru a îndepărta excesul de praf și păr de animale de casă din casă. Aceasta include aspirarea covoarelor, pernelor, draperiilor și stergerea mobilierului pentru a îndepărta praful

Protejați-vă salteaua de acarieni, așezând un strat rezistent la praf peste saltea

Abține-te de la fumat, în special în interior

Îndepărtați mucegaiul cu substanțe de curățat speciale, în special în subsoluri, băi și bucătării

Folosiți un filtru de aer cu particule de înaltă eficiență (HEPA) în interior. Acest filtru poate ajuta la eliminarea unei cantități semnificative de praf iritant într-o cameră. Cel mai eficient loc pentru a utiliza un filtru de aer este într-un dormitor, deoarece este locul în care va petreceti mult timp in mod constant.

 

Interventia chirurgicala

Dacă simptomele dvs. nu răspund la tratamente conservatoare, un medic poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a reduce dimensiunea cormetelor inferioare. Există multe abordări chirurgicale pentru reducerea hipertrofiei turbinale. In general vorbim despre interventii minim invazive, care se pot efectua cu anestezie locala (aplicatii cu radiofrecventa, coblatie, argon plasma, etc). Acestea de multe ori au un efect limitat in timp (intre 3 luni si 2 ani).

Metoda cea mai eficienta in timp este reprezentata de reducerea in volum cu microdebriderul (turbinotomie cu shaverul), care are ca si scop reducerea controlata in volum, sub ghidaj endoscopic, a unei parti din portiunea moale a cornetului inferior, utilizand un aparat cu microfragmentare si aspiratie (shaver). Aceasta procedura este indicat sa se faca sub anestezie generala.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare

Spitalul Monza - Chirurgie complexă

Copyright © 2024 MONZA ARES SRL , CUI: 48907340, Reg. Com. J40/18808/2023