Cordom de Clivus
Cordomul este o tumoră cu o malignitate scăzută, care apare de obicei de-a lungul coloanei vertebrale sau în baza craniului (cordom de clivus).
Incidența în Europa este de 1 pacient la 2 milioane de locuitori. Reprezintă până la 8% dintre tumorile osoase maligne primare și 20% din cele care apar în coloana vertebrală. Se găsește la bărbați de două ori mai des decât la femei, majoritatea tumorilor apărând între 50 și 70 de ani, deși pot fi observate la orice vârstă.
Este o tumoră care evoluează inițial lent, dar poate deveni extrem de agresiva local, infiltrează atât osul cât și țesuturile moi și există o șansă mare de recidivă sau de însămânțare la distanță după rezecție. Deși în mod obișnuit crește lent, un cordom este o tumoră dificil de tratat, deoarece se află în apropierea măduvei spinării sau a altor structuri critice, cum ar fi artera carotidă și țesutul cerebral.
DIAGNOSTIC:
Primul contact ar trebui sa îl aveți cu un medic neurolog. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda teste imagistice pentru a vă vizualiza coordomul și pentru a determina dacă s-a răspândit dincolo de coloana vertebrală sau baza craniului. Testele pot include o scanare RMN și/sau CT.
După ce primiți un diagnostic de coordom, medicul vă va dezvolta un plan de tratament adaptat nevoilor dumneavoastră, într-o echipa multidisciplinară care cuprinde medici chirurgi, un expert în cancer (oncolog) și un medic radioterapeut.
TRATAMENT:
Tratamentul pentru cordomul de clivus depinde de mărimea și locația sa, precum și dacă a invadat nervi sau alte țesuturi. Opțiunile pot include: chirurgie, radioterapie (inclusiv terapie cu protoni), radioterapie stereotactică și chimioterapie. Cordomul de clivus are o rata mare de recidivă, de aceea este foarte important ca tratamentul să fie cat mai complet și corect..
TRATAMENT CHIRURGICAL:
Dacă decideți să vă supuneți unei intervenții chirurgicale, interesați-vă despre experiența medicului ales de dumneavoastră în chirurgia craniană sau spinală complexă. Acest tip de intervenție chirurgicală are ca rezultat mai puține complicații atunci când este efectuată de echipe chirurgicale multidisciplinare (neurochirurgie și ORL), cu experiență în chirurgia cordomului de clivus.
Tratamentul pentru o tumoră de bază a craniului implică de obicei o intervenție chirurgicală urmată de radioterapie. Scopul intervenției chirurgicale este de a îndepărta cea mai mare parte a tumorii posibil, fără a face rău țesutului sănătos din apropiere sau a provoca probleme noi. Rezecția completă poate să nu fie o opțiune dacă tumora înglobează structuri critice cum ar fi artera carotidă internă.
Deoarece sunt adesea tumori ale liniei mediane, cele mai multe pot fi abordate chirurgical trans-oral, trans-maxilar și trans-mandibular, precum și abordări retrofaringiene laterale înalte pentru cordoamele care afectează baza craniului. Aceste abordări sunt adesea dificile și asociate cu morbidități și mortalități semnificative și, prin urmare, acest tip de intervenții chirurgicale trebuie justificate de o îmbunătățire a calității vieții și de supraviețuire.
Chirurgia endoscopică transnazală este metoda de elecție pentru a îndepărta cât mai multă tumoră cu cel mai mic risc posibil. La Brain Intitute – Spitalul Monza, București, există cea mai experimentată echipă chirurgicală (neurochirurgie-ORL) din Romania pentru tratarea endoscopică a cordumului de clivus, printr-un pasaj nazal transsfenoidal și transrinofaringian.
Chirurgia este de obicei urmată de radioterapie pentru a ucide orice celule canceroase rămase și pentru a ajuta la prevenirea recurenței.
TERAPIA CU RADIAȚII:
Radioterapia folosește fascicule cu energie mare, precum razele X sau protonii, pentru a ucide celulele canceroase. În timpul radioterapiei, stai întins pe o masă în timp ce un echipament medical se mișcă în jurul tău, direcționând fasciculele de radiație spre puncte precise de pe corp. Radioterapia poate fi folosită înainte sau după operație sau dacă operația nu este o opțiune.
Tratamentul cu tipuri mai noi de radiații, cum ar fi terapia cu protoni, permite medicilor să folosească doze mai mari de radiații asupra țesutului tumoral, protejând țesutul sănătos. Este cea mai eficienta metoda de tratament radioterapic pentru tratarea unui cordom de clivus. Din pacate acest tip de tratament nu este disponibil in Romania dar terapia cu protoni este plătită de Ministerul Sănătații pentru pacienții care obțin aprobarea de a efectua acest tratament in străinătate.
RADIOCHIRURGIE:
Radiochirurgia stereotactică folosește mai multe fascicule de radiații pentru a ucide celulele canceroase într-o zonă profundă. Fiecare fascicul de radiații nu este foarte puternic, dar punctul în care toate razele se întâlnesc (în interiorul țesutului tumoral), primește o doză mare de radiații pentru a ucide celulele canceroase.
ALTE TRATAMENTE:
Uneori chimioterapia și terapia cu medicamente țintite sunt folosite pentru a trata un cordom.