Sari la conținut

Ablaţia transcateter

Ablaţia transcateter este o procedură relativ recentă care permite eliminarea definitivă a substraturilor anatomice, responsabile de multe aritmii cardiace, prin simpla utilizare a căldurii (temperatura nu depășește 56-58 de grade), condusă în interiorul inimii prin vârful cateterelor speciale.

Se efectuează sub anestezie locală și este nedureroasă pentru pacient întrucât în interiorul inimii nu există terminaţii nervoase care să perceapă senzaţia dureroasă. După această procedură, în general, nu mai este nevoie de nici un medicament pentru a controla aritmia.

Înainte de procedură se efectuează o serie de examene clinice pentru a garanta maximumul de siguranţă: examene de sânge, electrocardiogramă, ecocardiogramă etc.

În timpul procedurii de ablaţie este necesară stimularea inimii cu mici impulsuri electrice transmise de către catetere (insesizabile de pacient), astfel încât să provoace aritmii, cu scopul de a identifica zona de origine a aritmiei.

Cateterele sunt niște fire electrice izolate care se introduc, sub control radiologic, prin interiorul unei vene și/sau artere a coapsei din regiunea inghinală, a braţului sau prin vena subclaviculară stângă, până în interiorul cavităţii cardiace. După ce au fost poziţionate în interiorul cavităţii cardiace, cateterele se conectează la un aparat special care înregistrează activitatea electrică din interiorul inimii la fel ca o electrocardiogramă, fără a provoca durere.

Ablatia transcateter

Odată stabilite tipul și originea aritmiei, aceasta poate fi întreruptă prin stimuli electrici adecvaţi, nedureroși, de către medicul care derulează procedura. Ablaţia propriu-zisă se realizează folosind unul dintre cateterele deja prezente în camerele inimii. Prin acesta, este transmis un curent electric special, numit radio-frecvenţă, care încălzește vârful cateterului, căldura determinând coagularea punctului din inimă responsabil de producerea aritmiei. Curentul este foarte scăzut și nu provoacă durere; poate fi resimţit uneori ca un fior deranjant în interiorul toracelui, dar dispare imediat după terminarea procesului.

La finalul ablaţiei, cateterele sunt îndepărtate cu ușurinţă și fără a provoca nici cel mai mic disconfort pacientului. Se va prescrie o medicaţie, pe care pacientul va trebui să o urmeze până a doua zi.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare

Spitalul Monza - Chirurgie complexă

Copyright © 2024 MONZA ARES SRL , CUI: 48907340, Reg. Com. J40/18808/2023