Sari la conținut

Examinarea RM pelvis (cu protocol dedicat pentru endometrioză)

Endometrioza constă în dezvoltarea de ţesut endometrial în zone externe uterului: predominant la nivelul cavităţii peritoneale și a organelor abdominale, al trompelor uterine, al ovarelor, pe intestine, pe peretele abdominal, inclusiv diafragm sau la nivelul vezicii urinare. Foarte rar poate apărea în plămâni, ficat sau chiar în creier.

În România, una din 10 femei suferă de endometrioză, iar dintre femeile infertile, cel putin 30% au endometrioză.

Endometrioza, deși o afecţiune foarte răspândită în rândul femeilor de peste 16 ani, nu este foarte cunoscută, iar două din trei femei cu această boală sunt diagnosticate greșit sau foarte târziu.

În general este împărţită în: leziuni peritoneale, endometrioză chistică ovariană și endometrioză profundă, care poate determina afectări:

  • urinare; vezicale sau ureterale
  • digestive, în special rectosigmoidiene
  • nervoase: rădăcinile plexului sacrat, nervul sciatic, obturator, femural

 

Examinarea RM pelvis (cu protocol dedicat pentru endometrioză) este cea mai bună metodă imagistică de diagnosticare a bolii, ea fiind non invazivă și îi oferă medicului informaţii exacte care îl ajută în evaluarea pre și post operatorie.

Investigaţia imagistică detectează cu acurateţe anomaliile structurale și în acest fel se obţine un diagnostic precoce. RM-ul nu implică expunerea la radiaţii, acest lucru fiind foarte important pentru persoanele tinere care trebuie să urmeze screening repetat pentru monitorizarea unei boli.

Nu este o investigaţie RM pelvis standard, ea impicând o pregătire specială: pe lângă faptul că se efectuează în perioada 10-21 a ciclului menstrual, este extrem de importantă repectarea indicaţiilor de mai jos:

  • cu o zi înainte, pacienta mănâncă numai alimente lichide (supe, ceaiuri, apă),
  • cu 2 ore înaintea examinării nu mănâncă nimic
  • în seara dinaintea investigaţiei și în dimineaţa examinării pacientele trebuie să facă o microclismă

Examinarea se face cu substanţă de contrast, durează o oră și presupune administrarea de gel intravaginal și intrarectal. Totodată, medicii atenţionează pacientele că în cazul în care iau medicaţie pentru boli cronice, să nu o întrerupă.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare

Spitalul Monza - Chirurgie complexă

Copyright © 2024 MONZA ARES SRL , CUI: 48907340, Reg. Com. J40/18808/2023