Sari la conținut

Coxartroza: Totul despre durerea de șold

Articol medical scris de către Dr. Cătălin Prescură, medic specialist Ortopedie și Traumatologie

Ce este coxartroza?

Coxartroza, cunoscută și sub denumirea de osteoartrita sau artroza șoldului, este o afecțiune degenerativă care afectează articulația șoldului. Se caracterizează prin degradarea lentă și progresivă a cartilajului articular, țesutul moale care acoperă oasele și le permite să se miște lin unul peste celălalt.

Simptome:

Durere: Principalul simptom este durerea la nivelul șoldului, care poate radia către coapsă, fese sau genunchi. Durerea poate fi mai intensă dimineața sau după perioade de inactivitate și poate fi ameliorată prin mișcare.
Rigiditate: Rigiditatea articulară poate limita mișcarea șoldului, făcând dificilă mersul pe jos, urcarea scărilor sau ridicarea din șezut.
Mersul șchiopatat, îmbalansat (mersul de rață)
Atrofierea musculaturii: apare subțierea musculaturii piciorului prin deficit de funcție. 
Scârțâit (cracmente articulare)Un scârțâit sau un pocnet la nivelul șoldului poate fi resimțit în timpul mișcării.
Scurtarea membrului: Unul dintre membrele inferioare poate părea mai scurt decât celălalt din cauza pierderii de cartilaj articular sau de substanță osoasă.

Factori de risc:

Vârsta: Coxartroza este mai frecventă la persoanele în vârstă.
Sexul: Femeile sunt mai predispuse la coxartroza decât bărbații.
Istoricul familial: Persoanele cu rude care au suferit de coxartroza pot avea un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune.
Leziuni anterioare ale șoldului: O fractură sau o dislocare a șoldului poate crește riscul de coxartroza.
Obezitate: Excesul de greutate pune presiune suplimentară pe articulațiile șoldului.
Afecțiuni medicale: Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi artrita reumatoidă , displazia congenitală a șoldului sau necroza aseptică a capului femural, pot crește riscul de coxartroză.

Tratament:

Nu există un remediu pentru coxartroza, dar există tratamente care pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții. Opțiunile de tratament includ:

Medicamente: Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot ajuta la ameliorarea durerii și inflamației.
Fizioterapie: Exercițiile fizice specifice pot ajuta la întărirea mușchilor din jurul șoldului și la îmbunătățirea flexibilității.
Injecții: Injecțiile cu corticosteroizi pot fi utilizate pentru a reduce inflamația din articulație. Se pot încerca și infiltrațiile cu PRP (proloterapie) sau acid hialuronic pentru întreținere și reducerea durerilor
Intervenție chirurgicală: În cazurile severe de coxartroză, înlocuirea șoldului este singura opțiune. Această procedură implică îndepărtarea articulației deteriorate și înlocuirea ei cu una artificială (proteză sau artroplastie de șold).

Intervenție chirurgicală în cadrul Spitalului MONZA

Echipa noastră de chirurgi ortopezi este specializată în operația de tip artroplastie sau protezare a șoldului (înlocuirea șoldului). Utilizăm cele mai noi tehnici și tehnologii pentru a oferi pacienților noștri rezultate optime. Oferim o gamă largă de opțiuni de proteză de șold pentru a se potrivi nevoilor individuale ale fiecărui pacient.

Protezarea de șold prin abord minim invaziv: o opțiune modernă pentru pacienții cu coxartroză.

În Spitalul MONZA oferim o variantă modernă de tratament pentru coxartroză: protezarea de șold prin abordare minim invazivă. Această procedură chirurgicală se realizează prin incizii de dimensiuni mai mici (10‑12 cm) fără secțiuni la nivelul musculaturii fesiere (se pătrunde ” pe lângă mușchi” și nu prin secționarea mușchiului) ceea ce duce la o traumă tisulară redusă, sângerare mai redusă, mobilizare imediat postoperatorie (3‑4 ore postoperator) , dureri reduse și o recuperare mai rapidă.

Beneficiile protezării de sold prin abord minim invaziv includ:

Incizii mai mici: Inciziile utilizate în abordul minim invaziv sunt semnificativ mai mici decât cele utilizate în chirurgia tradițională de înlocuire a șoldului. Acest lucru duce la o traumă tisulară redusă și la o vindecare mai rapidă.
Durere postoperatorie mai mică: Pacienții experimentează mai puțină durere postoperatorie.
Recuperare mai rapidă: Printr-o protezare de șold prin abord minim invaziv, pacienții se pot recupera și se pot întoarce la activitățile lor zilnice mai repede.
Spitalizare mai scurtă: Pacienții petrec mai puțin timp în spital (24-48 ore ) .
Risc mai mic de complicații: Abordul minim invaziv este asociat cu un risc mai mic de complicații, cum ar fi infecția , sângerarea postoperatorie si luxatia protezei.

Tipuri de proteze de șold

Protezele necimentate cu cap ceramic: reprezintă prima opțiune pentru pacienții diagnosticați cu coxartroză, necroză aseptică cap femural (NACF) sau displazie luxantă de șold, care doresc reintegrarea rapidă într-un stil de viață activ și redobândirea calității vieții. Protezele ceramice au avantajul duratei de viață sporite (>25 – 30 ani), mobilitate postoperatorie mai bună și risc mai mic de luxație față de implanturile standard cu cap metalic.

Protezele cimentate: se folosesc îndeosebi la pacienți vârstnici (>75 ani) sau în cazuri în care calitatea osului este afectată (osteoporoză severă a șoldului) și este nevoie de un mecanism de fixare (adeziv) suplimentară a componentelor la os.

Protezele de resurfatare tip Birmingham: este o opțiune pentru pacienții tineri (40 60 ani), cu structură osoasă bună, care au un stil de viață foarte activ și doresc să practice sporturi cu impact crescut articular precum fotbal, baschet, alergări. Este un implant compatibil inclusiv cu sportul de performanță, cum este și cazul tenismanului Andy Murray operat in 2019.

Echipa noastră chirurgicală

Echipa noastră chirurgicală este formată din medici cu vastă experiență în chirurgia de înlocuire a șoldului. Suntem dedicați furnizării de îngrijiri de înaltă calitate pacienților noștri și ne străduim să le oferim o experiență pozitivă și sigură.

Pentru mai multe informații despre coxartroză și opțiunile de tratament disponibile în cadrul Spitalului Monza, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 021.9983 unde vă puteți programa o consultație la unul dintre chirurgii noștri ortopezi.

SOLICITĂ O PROGRAMARE ONLINE sau completează formularul de mai jos:

Pentru o opinie medicală de încredere, Scrie-i Dr. Cătălin Prescură

Urmărește-ne pe rețelele de socializare

Spitalul Monza - Chirurgie complexă

Copyright © 2024 MONZA ARES SRL , CUI: 48907340, Reg. Com. J40/18808/2023