Vă prezentăm cazul unui pacient în vârstă de 51 de ani, fost fumător, hipertensiv, cu boală coronariană cu stentare anterioară, cu ocluzie cronică de arteră interventriculară anterioară (IVA). IVA este cea mai importantă arteră coronară, cea care alimentează cu sânge oxigenat o parte importantă a mușchiului cardiac din zona ventriculului stâng.
Ocluzia cronică a arterei descendente anterioare (ADA) reprezintă blocarea completă a fluxului sanguin prin această arteră coronariană importantă, care alimentează partea anterioară și mijlocie a inimii.
Pacientul s-a adresat echipei medicale a Spitalului Monza, iar în urma unei discuții multidiciplicare în Heart Team, s-a luat decizia că cea mai bună variantă pentru acest pacient este intervenția chirurgicală de revascularizare miocardică.
Simptome boală coronariană
Revascularizare miocardică prin minitoracotomie
După pregătirea preoperatorie, echipa medicală formată din Dr. Theodor Cebotaru, șef secție Chirurgie Cardiovasculară Monza I, Dr. Vlad Halga, medic specialist Chirurgie cardiovasculară, echipa medicală ATI și asistenții de sală, au intervenit chirurgical, pe cord bătând, prin minitoracotomie stânga.
Minitoracotomia este o tehnică chirurgicală care presupune o incizie mică în peretele toracic pentru a accesa inima. Acest tip de procedură este adesea utilizat în chirurgia cardiacă pentru diverse proceduri cardiace, inclusiv de schimbări sau reparări ale valvelor.
Beneficiile unei astfel de intervenții sunt:
Evitarea deschiderii pieptului.
Dimensiunea inciziei: O minitoracotomie implică o incizie mai mică decât în cazul unei toracotomii clasice. Aceasta poate varia în funcție de procedura specifică și de nevoile pacientului, dar de obicei este mai mică decât inciziile tradiționale.
Instrumente specializate: Chirurgul utilizează instrumente specializate, inclusiv un endoscop sau un toracoscop, pentru a vedea și a lucra în interiorul toracelui. Acest lucru permite o vizualizare detaliată a organelor și a structurilor, chiar și printr-o incizie mică.
Recuperare mai rapidă: Incizia mai mică poate duce la o recuperare mai rapidă comparativ cu procedurile cu incizii mai mari.
Sângerare mai redusă: Prin minitoracotomie pacientul pierde în timpul intervenției o cantitate mai mica de sânge reducând astfel nevoie de transfuzii sanguine.
Un amănunt important despre acest tip de intervenție este acela că nu toate operațiile chirurgicale pot fi efectuate folosind minitoracotomia, iar decizia de a utiliza această tehnică depinde de tipul de procedură și de starea specifică a pacientului.
În ceea ce privește starea pacientului nostru, evoluția post operatorie a fost favorabilă, fără a evidenția evenimente notabile. Pe durata spitalizării, a fost demarat un program de recuperare cardiacă postoperatorie, cu o toleranță bună și o evoluție pozitivă.
Pacientul a fost externat în ziua 5 după procedură, cu stare generală bună și este programat la controlul periodic, la o lună de la intervenție.