Sari la conținut

Revoluționarea tratamentului osteomului osteoid la Spitalul Monza

Osteomul osteoid este o formațiune tumorală benignă caracterizată prin durere, inițial nocturnă, care în timp devine persistentă, impiedicând copilul să-și desfășoare activitățile cotidiene.

Tratamentul modern al acestei formațiuni presupune ablația prin radiofrecvență, o metodă minim invazivă, ghidată imagistic, prin care formațiunea este distrusă. Prin intermediul unui electrod, care se introduce cu ajutorul unui ac până în centrul formațiunii tumorale, aceasta este încălzită la 70 de grade pentru 6,5 minute, protocol prin care osteomul osteoid este distrus. Din cauza dimensiunilor mici ale osteomului (0,5-1,5 cm), acesta este dificil de „nimerit” cu electrodul, fiind necesare diverse metode de ghidare. Cea mai utilizată este ghidarea CT (computer tomograf), care presupune scanări multiple pentru reperajul inițial al formațiunii, ghidarea acului, ajustarea traiectoriei și verificarea poziționării electrodului în centrul osteomului, toate acestea cu o doză semnificativă de iradiere pentru pacient.

În ultimii doi ani, la Spitalul Monza, echipa de ortopedie pediatrică, coordonată de doctorul Alexandru Thiery, a introdus o nouă metodă de „țintire” a osteomului osteoid, bazată pe o tehnică de ghidare extrem de precisă, folosită în neurochirurgie – navigația optică sau neuronavigația. Acest sistem se bazează pe o scanare 3D inițială, folosind O-arm-ul, imaginile astfel obținute fiind încărcate în stația de neuro-navigație (Stealth S8), care ghidează apoi traiectoria acului prin care se pătrunde în centrul formațiunii tumorale. Practic, după scanarea inițială, putem urmări permanent unde ne aflăm cu instrumentele navigate, având astfel garanția că pătrundem în centrul formațiunii tumorale pe traiectoria dorită, evitând structuri anatomice importante, cum ar fi vasele sau nervii. Abordul devine astfel minim invaziv, percutan practic, fără distrugere osoasă și musculară inutilă, pe calea stabilită preoperator ca fiind cea mai sigură. Obținem astfel recuperarea imediată, cu reluarea activităților obișnuite începând din a doua zi postoperator, totul cu o doză minimă de iradiere.

Această tehnică, utilizată de peste 2 ani, ne-a permis ablația osteomului osteoid în 100% din cazuri, fără complicații postoperatorii.

Un exemplu este cazul unei paciente de 7 ani, tratată recent la Spitalul, diagnosticată clinic și imagistic (IRM) cu osteom osteoid la nivelul colului femural, care provoca durere și mers șchiopătat, cu debutul simptomelor în urmă cu un an (foto 0)

În timpul operației, după alegerea traiectoriei optime (foto 1), s-a introdus electrodul de radiofrecvență în centrul formațiunii (foto 2), s-a verificat poziția acestuia (foto 3), făcându-se ajustările necesare (foto 4) și apoi s-a inițiat protocolul de ablație. (foto 5)

Pacienta a reluat mersul la 6 ore postoperator și a fost externată a doua zi, fără dureri.

 

Foto 0

Foto 1

Foto 2

Foto 3

 

Foto 4

 

Foto 5

Urmărește-ne pe rețelele de socializare

Spitalul Monza - Chirurgie complexă

Copyright © 2024 MONZA ARES SRL , CUI: 48907340, Reg. Com. J40/18808/2023