Sari la conținut

Cancer de vezică: simptome, cauze, tratament

Cancer de vezică: simptome, cauze, tratament

Cancerul de vezică reprezintă acel tip de cancer care se formează în țesutul vezicii urinare. Odată cu apariția simptomelor, pacienții ajung să facă primele investigații care arată, de regulă, că o formațiune tumorală este prezentă în vezica urinară. Din fericire, majoritatea cancerelor de vezică urinară sunt diagnosticate într-un stadiu incipient având mai multe posibități de tratament care, de obicei, duc la vindecare.

Simptome cancer de vezică

Urinarea cu sânge (hematuria) reprezintă primul semn al cancerului de vezică urinară și cel dintâi semnal de alarmă care trimit pacienții către medic.
Este recomadant să consultați un specialist, dacă prezentați oricare dintre următoarele semne și simptome:

  • sânge în urină (de culoare ușor ruginie până la roșu aprins);
  • urinare frecventă;
  • durere în timpul urinării;
  • dureri în zona joasă a spatelui

Cauze cancer de vezică

Mulți dintre pacienții diagnosticați cu cancer de vezică sunt fumători.  De asemenea, riscul de vă confrunta cu o tumoră crește odată cu vârsta în majoritatea cancerelor.

Factori de risc cancer de vezică

  • consumul de tutun;
  • antecedentele familiale de cancer de vezică urinară;
  • anumite modificări ale genelor care sunt legate de cancerul de vezică;
  • expunerea la vopsele, coloranți, metale sau produse petroliere;
  • tratamentul anterior cu radioterapie la nivelul pelvisului sau cu anumite medicamente anticanceroase, cum ar fi ciclofosfamida sau ifosfamida;
  • consumul de apă potabilă care a fost tratată cu clor;
  • istoricul personal de infecții ale vezicii urinare, inclusiv infecții ale vezicii urinare cauzate de Schistosoma haematobium;
  • folosirea cateterelor urinare pentru o lungă perioadă de timp.

Diagnostic cancer de vezică

Pentru diagonsticarea cancerului de vezică, în plus față de examenul fizic și istoricul medical (antecendentele medicale), sunt necesare mai multe teste și investigații, precum:

  • analizele de laborator pentru urină;
  • citoscopia;
  • rezecția transuretrală a tumorii vezicii urinare (TURBT), adică procedura utilizată pentru biopsia unei zone cu aspect anormal;
  • testele imagistice (e.g. radiografie, RMN, CT, ecografie, pielograma intravenoasă, pielograma retrogradă);

Tratament cancer de vezică

Cistectomie radicală robotică cu neovezică

Majoritatea formelor de cancer de vezică întâlnite sunt încă în stadiul superficial, neinvaziv (fără invazie de perete vezical) și se pot trata local prin endoscopie și complementar, cu instilații vezicale (medicamente solubilizate ce se introduc în vezică printr-o sondă vezicală; există diverse scheme de tratament pentru a preveni recidivele locale).
Pentru formele de cancer vezical invaziv (infiltrație în peretele vezical) trebuie excizată vezica în totalitate. Operația pentru cancerul de vezică rămâne cea mai importantă măsură de tratament definitiv, efectuarea acesteia depinzând de o serie de factori, precum tipul de cancer, gradul și stadiul bolii, starea generală de sănătate a pacientului, prognosticul acestuia.
În momentul de față cea mai evoluată tehnică chirurgicală pentru îndepărtarea cancerului vezical invaziv este tehnica robotică (cistectomia robotică cu derivație urinară intracorporeală), o alternativă la operația clasică, ce are beneficii semnificative pentru pacient. În plus, această modalitate de intervenție chirurgicală minim invazivă efectuată robotic oferă posibilitatea substituirii vezicii normale, în cadrul aceleiași operații, cu altă structură făcută din intestinul subțire (neovezică).
Operația pentru cancerul de vezică efectuată cu robotul de ultimă generație da Vinci Xi implică o rezecție radicală, controlată a cancerului cu prezervarea maximă a țesuturilor normale. Ulterior, ureterele se cuplează pe un segment de intestin subțire ce va constitui stoma sau neovezica.

Beneficiile pentru pacient pe care le are cistectomia robotică cu derivație urinară intracorporeală, sunt:

✓ o rezecție oncologică făcută în siguranță folosind un sistem computerizat, o camera HD ce mărește de până la 10 ori, instrumente minuscule și mai versatile decât mâna umană;
✓ o prezervare maximă a țesuturilor normale;
✓ sângerările minime (de obicei nu sunt necesare transfuzii de sânge);
✓ un impact minim asupra organismului ce se traduce prin complicații puține, riscul foarte scăzut de reintervenție;
✓ reluarea mult mai rapidă a tranzitului intestinal și, în consecință, recuperarea mai scurtă, impactul asupra organismului reducându-se simțitor;
✓ aspectele funcționale (e.g. continența la bărbat și prezervarea erecției) sunt mult superioare operațiilor deschise;

De asemenea, în cazul unei neovezici pacienții nu au niciun dispozitiv extern (e.g. punguță în abdomen) și urinează pe căile urinare normale, ceea ce le oferă independență absolută și o calitate foarte mare a vieții.

Caz clinic cancer de vezică

Echipa de Urologie a Spitalului de Oncologie Monza, formată din Dr. Gheorghe Niță și Dr. Mircea Onaca, medici supraspecializați în chirurgia urologică robotică, a tratat un caz de cancer de vezică urinară la un pacient în vârstă de 60 de ani.
Deși bărbatul avusese o stare de sănătate foarte bună (fără probleme medicale asociate), fusese diagnosticat cu o tumoră de vezică urinară foarte agresivă, cu potențial de metastazare și de răspândire a bolii. Inițial a fost îndrumat către un alt serviciu oncologic (radioterapia), operația definitivă nefiind posibilă în clinica unde s-a prezentat la început. Această recomandare însă, nu corespunde cu regulile bunei practici, astfel încât medicul oncolog radioterapeut a trimis pacientul către Echipa De Urologie a Spitalului de Oncologie Monza (UroTeam).
Pacientul s-a adresat Dr. Gheorghe Niță și Dr. Mircea Onaca, medici supraspecializați în chirurgia urologică robotică după ce a descoperit online că în cadrul Spitalului această operație se efectuează în mod curent.
În cadrul cistectomiei robotice cu derivație urinară intracorporeală, după îndepărtarea vezicii bolnave și a ganglionilor limfatici adiacenți, se face o reconstrucție de vezică (neovezică) dintr-un segment de intestin subțire.
Operația pentru cancerul de vezică este foarte dificilă (la nivel internațional se recunoaște o mortalitate de 3-5% în primele 3 luni), iar tehnica chirurgicală face diferența, dar la fel de importantă este și îngrijirea post-operatorie. De aceea, se recomandă ca aceste operații să se facă doar în centre specializate în care activează echipe medicale experimentate și personal medical instruit la cele mai înalte standarde.
La momentul externării condiția pacientului a fost favorabilă, fără complicații. Acesta a revenit între timp la un prim control, stenturile au fost scoase, vezica a fost controlată radiologic, iar sonda vezicală a fost scoasă curând pentru ca pacientul să poată urina din nou normal.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare

Spitalul Monza - Chirurgie complexă

Copyright © 2024 MONZA ARES SRL , CUI: 48907340, Reg. Com. J40/18808/2023