“Domnul Doctor și Echipa au depășit limitele! Noi am fost îndrumați către spitale din alte tari… Ca în România nu se face asa ceva! Toate au un început! Mulțumim, oameni minunați, medici dăruiți de Dumnezeu cu asemenea capacitate!”
Anul trecut, în luna octombrie, Stelian Hanascau trata cu antibiotic o usturime în gât. A rămas fără voce și toți medicii la care a mers i-au recomandat un examen CT. Rezultatul a arătat un diagnostic nemilos: anevrism de aortă toracică. A fost îndrumat către clinici din străinătate pentru a-și putea salva viața. Nu a renunțat, a căutat și a ajuns la medicul primar chirurgie vasculară, dr. Bogdan Vintilă din cadrul Spitalului Monza.
Stelian Hanascau, pacient:
“Nu știu care a fost motivul, dar mi-au spus că în România nu se poate face așa ceva. Pe domnul doctor l-am găsit pur și simplu pe internet. Și am dat de dânsul. Am făcut programare și gata. La consultațieam stability totul în 10 minute. Mi-a picat la inimă tot ce mi-a spus și cum mi-a spus. M-a vindecat pe jumătate, înainte de operație, din felul în care mi-a vorbit.”
„Avea o mingie de handbal în piept”
Medicul primar chirurgie vasculară, dr. Bogdan Vintilă din cadrul Spitalului Monza:
„O aortă normală are în jur de 3 cm. La pacientul nostru aorta a ajuns la dimensiuni de peste 4 cm și avea o zonă în porțiunea toracică care a ajuns la diametrul de 12 cm. Practic, avea în piept o mingie de handbal, un balon care se putea rupe în orice secundă. În mod normal nu ajung la aceste dimensiuni, se rup mult mai repede și rezultatul este fatal. Nu există discuție. Pacienții la care se rupe aorta toracică mor fără nici o șansă. Domnul Hanascau a reușit să trăiască cu un anevrism de 12 cm pe care l-a descoperit oarecum întâmplător atunci când și-a pierdut vocea.”
Pentru a-i salva viața pacientului, medicul a folosit o tehnică specială.
“Dificultatea intervenției a fost și mai mare din cauza anevrismului gigant, care oblitera totul. Atunci am decis să schimbăm tactica. Am scăzut temperatura corporală a pacientului până la 20-22 de grade. La această temperatură putem opri inima, sângele nu circulă și noi putem interveni să “reparăm” vasele de sânge. Practic, în acel moment pacientul se află în moarte clinică. După ce am “reparat”, se reia circulația sangvină și încet, încet inima își reia activitatea. Este o intervenție spectaculoasă: pacientul este în moarte clinică, “reparat” și readus la viață. Sunt cazuri extrem, extrem de rare. În cazul pacientului nostru au fost și aceste dificultăți suplimentare care au avut nevoie de o tactică specială. Nu puteam spune înaintea intervenției care erau șansele de supraviețuire. Un lucru este însă clar. Dacă nu se intervenea, pacientul nu avea nici o șansă. Trebuie să încercăm totul pentru a salva viața unui om și am reușit”, spune medicul Bogdan Vintilă.
După aproape o lună de stat în spital, pacientul nostru pleacă acasă.
„Să îi dea Dumnezeu sănătate și putere, domnului doctor. Trebuie să se mai nască astfel de oameni.”