Cancerul colorectal reprezintă al treilea cel mai frecvent diagnostic malign la populatia europeana. In cadrul acestuia, cancerul de rect reprezintă zona cea mai complexă, atât datorită abordului mai dificil, a vascularizaţiei complexe si automat a căilor de răspândire multidirecţionale.
In 25% din cazuri, încă din clipa diagnosticului, unii pacienţi vor avea deja metastaze hepatice ducând leziunea direct in temutul stadiu IV. Atunci cand metastazele hepatice sunt operabile, chirurgia este singura care ofera pacientului sansa supravietuirii la distanta.
Pacientul C.T., de 74 de ani, primise acest diagnostic dur – cancer de rect cu metastaze hepatice. Echipa de chirurgie oncologică, formată din dr. Octav Ginghină (chirurgie hepatică) si dr. Rubin Munteanu, a realizat o intervenţie chirurgicală sincron, complet laparoscopică. Astfel, in aceași intervenţie chirurgicală au fost abordate si rezecate atat leziunea hepatică, cât si cea rectală și toate acestea pe cale minim-invazivă, fără a fi necesară o incizie majoră abdominală.
Pacientul a avut o evoluţie postoperatorie favorabilă, cu o refacere rapidă, oferindu-i astfel posibilitatea de a își relua complet activităţile în scurt timp și de a continua tratamentul chimioterapic postoperator.
Intervenţiile sincrone hepatice si colorectale sunt operaţii complexe, de amploare. Reusita unei astfel de operaţii pe cale laparoscopică oferă pacientului, in primul rând, șansa unui traumatism chirurgical mai mic, ce se traduce si printr-o imunitate mai puţin afectată de intervenţie (aspect important la pacientul oncologic). De asemenea, refacerea postoperatorie mai rapidă permite, pe langă reluarea mai rapidă a activităţilor fizice, și continuarea tratamentului oncologic, consolidând o data în plus rezultatele pe termen lung.
Abordul laparoscopic al cancerului rectal in stadiul IV, reprezintă cea mai grea incercare, dar și varful de lance al chirurgiei oncologice hepato-bilio-pancreatice și colo-rectale.