Sari la conținut

Tehnologia viitorului, la Urology Robotic Center Monza

Mult timp, în rândul pacienţilor, laparoscopia a fost vedeta chirurgiei moderne. Deși este tot o tehnică minim-invazivă, diferenţa faţă de chirurgia da Vinci se traduce atât în manevrabilitatea superioară a robotului, cât și în vizibilitatea ridicată, ceea ce înseamnă, la finalul intervenţiei, o stare mult mai bună a pacientului. Aceste avantaje tehnice conduc la o disecţie de mare acurateţe a leziunilor patologice și la prezervarea structurilor anatomice esenţiale menţinerii calităţii vieţii, reducerea pierderilor de sânge, ameliorarea durerii postoperatorii și scăderea complicaţiilor locale, cat și generale.

La nivel mondial, sistemul chirurgical da Vinci este folosit în 64 de ţări și în toate cele 50 de state ale Statelor Unite ale Americii.  În total, începând cu anul 2000, acest sistem chirurgical a fost folosit în peste trei milioane de proceduri minim invazive. Sistemul reproduce mișcările mâinii chirurgului folosind instrumente laparoscopice. Deși este adesea numit un „robot”, da Vinci nu poate acţiona pe cont propriu, nici nu poate fi programat. În schimb, execută comenzile pe care medicul le dă în timp real.Dr. Cristian Surcel

Robotul a devenit esenţial în urologie. Intrucat punem mereu pacientul în centrul actului medical, acest pas, de a aduce o asemenea tehnologie la Monza, era unul firesc. „Mâna” acestui robot nu tremură nici în cele mai stresante situaţii. Robotul Da Vinci este un telemanipulator. Dacă laparoscopia nu a dovedit rezultate superioare chirurgiei deschise, ci dimpotrivă, în majoritatea afecţiunilor urologice tumorale, robotica, deși mai recent introdusă în practică, s-a impus în studiile efectuate ca fiind superioară celorlalte tehnici operatorii coroborând aspectele oncologice și funcţionale.”, este de părere dr. Cristian Surcel, șeful Urology Robotic Center Monza.

Cu toate că este folosită în multe specialităţi, cum ar fi chirurgia cardiacă, generală, colorectală, ginecologică, toracică, tehnologia da Vinci are cea mai mare aplicabilitate în chirurgia urologică. Este deja binecunoscut faptul că operaţiile robotice sunt rezervate în primul rând pelvisului, regiune anatomică greu accesibilă, ce adăpostește multiple structuri anatomice( organe, nervi, vase, mușchi, fascii, ligamente) responsabile de funcţii esenţiale vieţii precum micţiunea, defecaţia, reproducerea și erecţia. Disecţia și prezervarea acestora necesită mișcări fine, precise și vizibilitate ridicată, atribute ale robotului da Vinci. Mai mult, în urologie, utilizarea tehnologiei da Vinci a scăzut rata de prostatectomii deschise de la 95% în 2003, la 12% în doar 10 ani.

 

Instrumentele chirurgicale ale sistemului da Vinci

Deși asemănătoare vizual instrumentelor laparoscopice standard, instrumentele robotice au avantajul suplimentar de a fi articulate. Acest lucru permite instrumentelor nu numai să se închidă și să se deschidă, ci să execute rotiri complete și răsuciri, permiţând o mimare mai fidelă a mâinii umane și a încheieturii mâinii. Însă, spre deosebire de mâna umană, aceste instrumente sunt mult mai mici. Multe dintre fălcile instrumentelor sunt similare sau mai scurte în lungime decât unghia. Acest lucru permite incizii foarte mici și precise.

Robotul îi permite chirurgului, de asemenea, să măsoare mișcările mâinii. O mișcare de amploare a mâinii pe consolă poate fi tradusă printr-o micro disecţie precisă. Robotul poate filtra, de asemenea, tremurul mâinii, sporind precizia. Un alt avantaj al acestui sistem este că reduce semnificativ oboseala chirurgului asociată cu chirurgia laparoscopică tradiţională, permiţând chirurgului să rămână într-o poziţie naturală, confortabilă în timpul operaţiei.

Camera 3D a tehnologiei da Vinci

În timpul unei operaţii laparoscopice, viziunea este a unei singure camere, ceea ce îl limitează pe chirurg la o vedere 2D, similară cu privitul la televizor. Camera robotică da Vinci constă în două camere de înaltă rezoluţie, prin fibră optică. La fel ca ochiul uman, această cameră reproduce o imagine colorată, 3D, disponibilă medicului chirurg așezat la consola da Vinci. Cu aceste camere, imaginea poate fi mărită de până la 10-12 ori.

Un braţ robotic central poziţionează camera și iluminează exact în locul în care chirurgul dorește acest lucru, deoarece este manevrat folosind pedalele de picior, în timp ce medicul stă confortabil, așezat în faţa consolei.  De asemenea, mai sunt disponibile două camere diferite: una dreaptă și alta oblică, la 30 de grade. Camera oblică îi permite chirurgului să vadă în jurul colţurilor. Aceste componente constituie Insite Vision System by Intuitive Surgical, una dintre cele mai avansate sisteme de vizualizare disponibile.

Avantajele sistemului da Vinci sunt de ambele părţi. Pentru medici contează poziţia relaxată (așezat pe scaun) în care operează timp de câteva ore cât durează intervenţia, vederea tridimensională, manevrabilitatea mult mai bună a instrumentelor care permite mișcări foarte fine în spaţii înguste, suturi mai rapide, o disecţie de acuratete, fiziologică – cu vizualizarea și prezervarea unor structuri fine, dar foarte importante funcţional, cum ar fi, de exemplu, nervii.

Pentru pacient, toate acestea se traduc prin evoluţii postoperatorii mai simple, prin recuperare mai rapidă, un număr mai redus de complicaţii, o durată mai redusă de spitalizare, mai puţină durere, un risc mai scăzut de infecţie, sângerare mai redusă – şi ca urmare, scăderea nevoii de transfuzii – cicatrici mai mici, recuperare mai accelerată şi întoarcere mai rapidă la activităţile curente.

Am fost întrebat de multe ori de pacienţi dacă operaţia asistată robotic este sigură. Acest aspect a fost studiat extensiv în peste 10.000 de articole medicale. Mai mult, asociaţiile profesionale au acceptat și au recomandat această tehnică, iar milioane de pacienţi au fost operaţi deja prin acest procedeu. Deci putem afirma că robotica s-a impus, în ciuda obiecţiilor iniţiale, ca fiind o metodă sigură și eficientă, drept dovadă, a devenit standard de tratament la nivel mondial pentru majoritatea afecţiunilor urologice.” a completat dr. Cristian Surcel, șeful Urology Robotic Center Monza.

Principalele intervenţii urologice în care este folosită tehnologia da Vinci:

Prostatectomia

Prostatectomia este operaţia prin care este eliminată întreaga prostată împreună cu veziculele seminale și ganglionii de la nivelul pelvisului la pacienţii cu cancer de prostată localizat sau/și local avansat. Acest lucru se poate face printr-o intervenţie chirurgicală deschisă (având o incizie mare) sau ca intervenţie chirurgicală minim invazivă (prin câteva incizii mici). Chirurgia da Vinci este un tip de chirurgie minim invazivă.

Faţă de o intervenţie chirurgicală deschisă,  prostatectomia da Vinci oferă următoarele beneficii:

  • reluarea mai rapidă a funcţiei erectile (sexuale)
  • șanse mai mari pentru recăpătarea continenţei urinare în termen de 6 luni
  • pierdere mult mai mică de sânge și nevoie redusă de transfuzie
  • risc mai mic de complicaţii
  • risc mai mic de infecţii ale plăgilor
  • spitalizare mai scurtă
  • un risc mai mic de tromboză venoasă profundă

 

Nefrectomia parţială

În cazul unei afecţiuni a rinichiului sau chiar în caz de cancer, soluţia poate fi intervenţia chirurgicală deschisă, printr-o incizie mare sau folosind chirurgia minim invazivă prin  laparoscopie tradiţională sau prin chirurgia da Vinci.

În funcţie de starea pacientului și de localizarea tumorii, scopul este salvarea unei părţi cât mai mari din rinichi. Această metodă chirurgicală se numește nefrectomie parţială și este indicată în special la pacienţii cu tumori renale mici.

Beneficiile nefrectomiei parţiale da Vinci faţă de o intervenţie chirurgicală deschisă:

  • spitalizare de scurtă durată
  • mai puţină durere
  • mai puţine complicaţii
  • incizii mai mici, cicatrici mai puţine

Cistectomia

Chirurgia cancerului infiltrativ al vezicii urinare este cunoscută sub numele de cistectomie radicală. În cazul în care medicul sugerează o intervenţie chirurgicală, cistectomia se poate realiza printr-o intervenţie chirurgicală deschisă sau prin una minim invazivă, cu laparoscopie tradiţională sau chirurgia da Vinci.

Beneficiile cistectomiei parţiale da Vinci faţă de o intervenţie chirurgicală deschisă:

  • risc mai mic de complicaţii majore
  • pierderea redusă a sângelui
  • rată mai mică de transfuzii de sânge
  • o nevoie mai mică de analgezice după intervenţia chirurgicală
  • întoarcerea mai rapidă la o dietă normală
  • timp mai scurt de spitalizare
  • recuperare mai rapidă a funcţiei intestinale

 

Pieloplastia (operaţia de reconstrucţie urinară)

Dacă un pacient are o obstrucţie urinară între bazinet și ureter, medicul poate propune o intervenţie chirurgicală. Acest tip de operaţie se numește pieloplastie. Medicii elimină blocajul și reatașează partea sănătoasă a rinichilor la partea sănătoasă a ureterului (tubul care transportă urina de la rinichi la vezica urinară). Pieloplastia se poate realiza fie printr-o intervenţie chirurgicală deschisă, fie prin cea minim invazivă, cu laparoscopie tradiţională sau chirurgia da Vinci.

Beneficiile pieloplastiei da Vinci faţă de o intervenţie chirurgicală deschisă, pentru copii, adolescenţi și adulti:

  • durată mai mică de spitalizare
  • utilizarea calmantelor pentru o perioadă mai scurtă
  • cicatrici mai mici și mai puţine
  • scăderea duratei de drenaj a rinichiului și, implicit, un procent mai redus de infecţii

Urmărește-ne pe rețelele de socializare

Spitalul Monza - Chirurgie complexă

Copyright © 2024 MONZA ARES SRL , CUI: 48907340, Reg. Com. J40/18808/2023